Předsednictví ČR v Radě EU Česká inspekce životního prostředí 14. května 2008 Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Evropský rok dobrovolnictví • Evropský rok dobrovolných činností na podporu aktivního občanství (ERD) je tematickým rokem vyhlášeným pro všechny členské.
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
EU a Česká republika Instituce EU
Magyar Bányászati Szövetség Maďarský svaz důlního průmyslu 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
OMC Pracovní expertní skupina
VYJEDNÁNÍ NSRR A OPERAČNÍCH PROGRAMŮ Ing. Ivo MINAŘÍK Odbor regionálního rozvoje KrÚ JMK Hodonín,
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
České předsednictví EU 2009 – Co znamená z organizačního a logistického hlediska pro ČR.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Praha
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Liberec 9. října 2008.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Pracovní orgány Evropského parlamentu. Předseda a předsednictvo  Předseda řídí veškerou činnost Parlamentu a jeho orgánů a zastupuje Parlament navenek.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení podnikatelského sektoru) Leden 2008 Příprava předsednictví České republiky v Radě EU (zapojení.
1 Konference ZASTUPOVÁNÍ ZÁJMŮ V EU Senát Parlamentu České republiky Praha, 11. listopadu 2008 Ing. Roman Línek Člen Výboru regionů EU vicehejtman Pardubického.
Příprava České republiky na výkon předsednictví v Radě Evropské unie leden – červen 2009.
INOVACE 2004 Praha, Příprava předsednictví ČR v programu EUREKA Karel Šperlink Prezident AIP ČR Zástupce ČR v Skupině.
R. Holušová & D. Kohn. ● pojem ● význam funkce předsednictví – výrazný nástroj ovlivňování agendy EU ● počátkem 90. let je předsednictví předmětem řady.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Vysočina v Bruselu Budování partnerství pro Vysočinu projekt kraje Vysočina – SROP 3.3. Výstupy projektu Vytvořeny vzdělávací moduly (5) Uspořádány regionální.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví 2009 Odbor komunikace Webový portál CZ PRES České Budějovice,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph
Energetika a předsednictví nutnost či módní téma?.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví v Radě Evropské unie Eurocentrum Praha 4. prosince 2008.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
SIGMA společná iniciativa OECD a EU. Co je SIGMA program podpory v rámci IPA a ENPI podpora a posílení systému řízení v rámci veřejné správy podpora socio-ekonomického.
Předsednictví ČR v Radě EU Tereza Grünvaldová Úřad vlády ČR Odbor komunikace.
Vytváření a prosazování českých zájmů v Evropské unii Členství ČR v EU, 18. ledna 2011.
EVROPSKÁ UNIE.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Hlavní orgány v EU Monika Matysová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Evropská služba pro vnější činnost: možnosti a rizika Tomáš Weiss, Ph.D.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
25. porada národní sítě IMPEL a porada národní sítě IMPEL a 41. porada skupiny pro mezinárodní spolupráci ČIŽP 29. červen 2017.
Odbor mezinárodních vztahů
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
PESCO vs. EDF: projekty rozvoje schopností
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Renata Pitrová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Předsednictví ČR v Radě EU Česká inspekce životního prostředí 14. května 2008 Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:

Program Co je předsednictví? Národní priority CZ PRES Evropské instituce během CZ PRES CZ PRES na MŽP, IMPEL

Co je předsednictví? 4 základní úkoly - zejména v obsahové a organiza č ní příprav ě a vedení zasedání Rady EU a jejích pracovních orgánů  reprezentace Rady EU  administrace a řízení práce Rady EU  vyjednávání a hledání shody mezi ČS  vytyčení politických priorit

Očekávaná role PRES země  organizační, logistické, finanční, personální a mediální zajišt ě ní zasedání zejména v Bruselu a na území ČR  předsednická země musí být po dobu 6ti měsíců plně k dispozici celé EU a všem jejím členům tzv. „národní zájmy“ během PRES nic neznamenají, PRES neslouží k prosazování zájmů PRES země národní agenda je upozaděna, resorty a celá státní správa během PRES zcela mění svůj běžný chod věcí

Koho se PRES týká?  V EU: Rada (Coreper, Pracovní skupiny) EK (iniciativa, Dohodovací výbor) Evropský parlament (legislativní proces) Bruselská média Vnější vztahy EU (summity)

Koho se PRES týká?  V PRES zemi: Vláda – koordinace, SZB (role atašé) Resorty – odbor EU, meziresortní koordinace, resortní koordinační skupina (RKS), národní agenda během CZ PRES NGO sektor a podnikatelé Veřejnost Média – domácí a zahraniční

Jak ovlivňuje předsednictví dění v EU?  agenda PRES je z 85% zděděná (záleží na předešlém PRES), 10% jsou ad hoc záležitosti a 5% může využít PRES země.  úředníci, politici a média jsou zvyklí na určitý standard – špatně připravené PRES vzbudí nevoli a špatnou náladu  neumí-li PRES země hledat kompromis, je-li špatně připravena (příprava jednání a timing), pak hrozí rozvolnění PRES (konec legislativního období EP během CZ PRES)  úspěšná PRES: permanentní hledání shody mezi ČS (čestný makléř), málo národní agendy, 100% připravenost, ČS je plně k dispozici celé EU, priority PRES jsou jednoduché a reflektují vývoj a stav integrace.  neúspěšná PRES: příliš velká agenda, prosazování „národních zájmů“, nedostatečná příprava, špatná koordinace + kakofonie, špatná komunikace mezi vládou, resorty a občany.

 Pořadí předsedajících zemí ( ) Slovinsko 1. pololetí 2008 Francie 2. pololetí 2008 ČR 1. pololetí 2009 Švédsko 2. pololetí 2009 Španělsko 1. pololetí 2010 Belgie 2. pololetí 2010 Maďarsko 1. pololetí 2011  Trojka = 18ti měsíční předsednictví 3 zemí (společný program) DE, PT, SI (2007 – 2008) CZ, FR, SE (2008 – 2009) ES, BE, HU (2010 – 2011)  Trojka: Tři společná předsednictví jsou vždy složena z kombinace „starých“ i „nových“ a velkých i malých států. Tím je zaručena vyváženost a kontinuita.  (Pozor na tzv. „Trojku“, která je tvořena: ministrem zahraničních věcí předsednické země, Vysokým zmocněncem pro SZBP, členem Evropské komise odpovědným za vnější vztahy)

Priority CZ PRES Motto CZ PRES “Evropa bez bariér”*  Národní priority CZ PRES  Sektorová agenda *) obchodní bariéry, bariéry mobility pracovníků, administrativní bariéry, výročí pádu Berlínské zdi a Sametové revoluce

Národní priority CZ PRES Hlavní prioritní oblast Evropa konkurenceschopná a otevřená Další prioritní oblasti: Energetika a změna klimatu Rozpočet pro budoucnost Evropy Evropa jako globální partner Evropa bezpečná a svobodná Pozn: Kalendář Projednávané agenda závisí zejména na prioritách členských států, zejména PRES zemí.

A. Hlavní sektorová priorita v oblasti žp - Změna klimatu vyjednávání o nastavení závazků po ukončení prvního kontrolního období Kjotského protokolu (po r. 2012) energeticko-klimatický balíček (konec ledna 2008) Návrh revize směrnice 2003/87/ES o obchodování s emisemi skleníkových plynů (ETS) Legislativní návrh k zachycovaní a ukládaní uhlíku (CCS- carbon capture storage) Návrh rozhodnutí o specifikaci cílů na snížení emisí skleníkových plynů do roku rozdělení mezi jednotlivé členské státy Směrnice o podpoře OZE Sektorová agenda pro oblast žp

B. Další sektorové priority v oblasti životního prostředí Revize směrnice 2001/81/ES o národních emisních stropech (červen nebo prosinec 2008) Revize směrnice 96/61/ES o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC) Udržitelná spotřeba a výroba Sektorová agenda pro oblast žp

Příprava 18 měsíčního programu  Společně pro FR, CZ a SE na období –  Spíše obecné priority (kde se členské státy shodnou)  Koordinace s Generálním sekretariátem Rady, FR a SVE – tento týden se projednává v Bruselu.  Schválení by mělo proběhnout v Praze

CZ PRES a Rada  Pracovní skupiny Rady – v gesci MŽP J1 a J2:  J1: WP on the environment (WP ENV) – kupř. paliva, ETS – účastní se atašé SZB (V. Dvořák, R. Diatka, M. Kroutilová) + experti MŽP  J2: WP international environmental issues (WP IEI) – mezinárodní úmluvy, kupř. změna klimatu, dezertifikace – účastní se jen experti MŽP. Za PRES bude expert MŽP předsedat  Coreper I – ze SZB přítomna zástupkyně vv (pí. J. Reinišová) + atašé dle tématu – pro ně vytvářejí experti instrukci  Coreper II – přítomna vv ČR při EU (pí. M. Vicenová) + atašé dle tématu  Rada ministrů ŽP EU – instrukci zpracovává MŽP ve spolupráci se SZB

CZ PRES a Evropská komise  Předsedové WP: J2 – Spolu s EK příprava EU position papers J1 – Schůzky trialogu (Za EK expert DG ENVI + z útvaru pro spolurozhodování Generálního Sekretariátu)  Expertní a komitologické výbory – beze změn pro PRES  Soulad v plánování legislativního procesu  Expertní znalost EK – k využití pro PRES  Budování kontaktů – spolupráce MŽP s rezortními organizacemi

CZ PRES a Evropský parlament  Klíčové body CZ PRES v EP: Moratorium EK na nové legislativní návrhy – říjen/listopad 2008 Konec legislativního období EP v dubnu/květnu 2009 Klimaticko-energetický balíček (a další zbylá agenda) – bude schválen za FR PRES?, hledání partnerů pro FR PRES v ČS Budování kontaktů v EP na úrovni ministra, 1. náměstka, popř. expertů (zpravodajové)

ad CZ PRES a Evropský parlament  Klíčové události: Prezentace pana ministra ve výboru ENVI (leden 2009) + stálé prohlubování kontaktů v EP - M+1NM Prezentace priorit CZ PRES (leden 2009) Plenární zasedání EP (4x) Dohodovací výbor (ministr, předseda Coreperu, atašé SZB, expert MŽP) Návštěva předsednictva EP a výboru ENVI v ČR (prosinec 2008)

Aktivity 2007: Vzdělávání – ISS Odhad nákladů Schválení priorit Agenda Kalendář akcí Spolupráce FR, SE

Aktivity 2008: Aktivní účast, kontakty – PS Rady, EK, EP 18 měsíční program + program CZ PRES – květen Finalizace agendy, programu, kalendáře Personální posílení, ukončení vzdělávání, rozpočet Motivace – týmy Spolupráce FR, SE Organizační změny

Aktivity 2009: Předsedání PS Rady Koordinace se SZB, GSR Expertní činnost – draftování dokumentů, hledání kompromisů Realizace akcí v ČR a zahraničí Motivace/národní agenda

Akce v ČR během CZ PRES  ENVI v ČR ( )  Konference předsedů výborů EP ( )  Neformální zasedání Rady (ministrů ŽP) –  Semináře, doprovodné akce  Koordinace s ÚV  Celonárodní záležitost

Plenární zasedání IMPEL 2009  Bude se konat v Kongresovém centru Praha ( )  V současné době se jedná o možnosti ubytování delegátů v hotelu Corinthia Towers  Předpokládaná účast do 80 osob  Jako doprovodný program se bude pravděpodobně konat komentovaná projížďka po Praze

Shrnutí  Agenda a kalendář CZ PRES vycházejí z 90% z potřeb EU (již nastartované procesy, které bude ČR koordinovat a řídit)  Zapojení jiných subjektů než předsedů pracovních skupin a expertů, kteří jezdí na zasedání pracovních skupin Rady:  Vydávání informačních materiálů a propagačních předmětů (na kterou akci by byly vhodné které materiály?) Navazování kontaktů v evropských institucích a v členských státech EU (koordinace s MŽP) Podpora expertů (bilaterálně, podle agendy)

Doporučení k dalšímu studiu MMinimum o předsednictví I + II (e-learningový kurz ISS) CCouncil Guide – The Presidency handbook (ke stažení na ook_2006.pdf) PPrůvodce slovinským předsednictvím (vydalo MŽP, obsahuje i materiály OEU o komunikaci s EK a EP během CZ PRES)

Děkuji Vám za pozornost. Markéta Coufalová Odbor Evropské unie Ministerstvo životního prostředí, Vršovická 65, Praha 10, Ústředna: Fax: Web: