Den latiny 2012 Obrazy mluvící ve verších Antická figurální poezie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rodina.
Advertisements

Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Interpretace neuměleckého textu Recenze II
Pavel Kříž  Narodil se v Brně  Emigroval do Velké Británie a později do Kanady kde roku 1988 vystudoval univerzitu ve Vancouveru  Počátkem.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Číslo v digitálním archivu školy
KŘESŤANSKÁ ANTIKA, RANĚ KŘESŤANSKÉ UMĚNÍ
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou J. Hanzlíka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Renesance a humanismus v Itálii
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
KUBOFUTURISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
VY_III/2_INOVACE_89_Eduard Petiška
PAMÁTKY PRAHA.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Christian Morgenstern Šibeniční písně
KŘESŤANSTVÍ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
Christian Morgenstern
MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.
Poezie ve světové literatuře
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Zuzana Štecherová C4B,  1) Život  2) Dílo  3) Shrnutí  4) Zdroje.
Římsky i arabsky.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
FRANTIŠEK GELLNER Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.
1. Věčný Bože, silný v boji, | jak jsou příbytkové tvoji rozkošní, | ze všech nejkrásnější. | A proto touží má duše | po síních tvých v každém čase, |
JAN AMOS KOMENSKÝ * v Nivnici v Naardenu.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo byl Náman? BOHATÝ PÁN, GENERÁL VOJSKA 2. Čím trpěl Náman? MALOMOCENSTVÍM 3. Kdo poradil Námanovi, jak se uzdravit?
Svět plný dobrodružství, středověké hrady, města a vesnice, krajina plná skal, lesů potoků a řek. To je Naturalis. Celý příběh začíná v podhradí Naturalisu,
Spisovatelé dětské literatury
1. Přijď Králi věčný náš, | jenž vše v své moci máš, | a žehnej nám! | Uč podle pravdy cest | ti oběť chvály nést, | a jak ti milé jest, | v nás kraluj.
Původ hudby, pravěk, starověk
Spisovatelé dětské literatury
Avantgarda Apollinaire Morgenstern Expresionismus Futurismus
21 Září 2015 Marek Parvonič C3B Walter Whitman a Stébla Trávy.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
ČESKÁ KULTURA A SPOLEČNOST V 2. POLOVINĚ 19. STOLETÍ Vypracoval: Jakub Kuchta.
APOLLINAIRE Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Předchůdci nových básnických směrů Datum vytvoření 6. 6.
Nonsensová poezie Anglicky NONSENS = nesmysl Staví na bláznivých slovních spojeních, porušuje pravidla Nejdůležitější je uvolnit se a popustit uzdu fantazii!
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jan Neruda - dílo.
Cyril a Metoděj biografie.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Praktické příklady k procvičování
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Vzdělanost Pozdní gotika
Teorie literatury pro nebohemisty
A. Sova – Květy intimních nálad
AUTOR: Kateřina Křížová
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Já zpívám o svém Ježíši 1. Já zpívám o svém Ježíši, aby věděl svět, že je můj Pán nejdražší, všem chci povědět. Modlitbu mou vyslyšel, ke mně na zem sám.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Světová literatura
Český jazyk a literatura
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Jeskyně Ajanta a Ellora
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Význam křesťanství ve středověku
Kaligramy VY_32_INOVACE_40_Kaligramy Autor: Mgr.Dana Vagenknechtová
Transkript prezentace:

Den latiny 2012 Obrazy mluvící ve verších Antická figurální poezie Martin Bažil (Ústav řeckých a latinských studií, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze)

Christian Morgenstern: DVA TRYCHTÝŘE Dva trychtýře jdou noční tmou, těl jejich úzkou skulinou proudí jas luny klidně, stále na cestu lesem a tak dále. (1902) (překlad: Josef Hiršal)

Christian Morgenstern: DVA TRYCHTÝŘE Dva trychtýře jdou noční tmou, těl jejich úzkou skulinou proudí jas luny klidně, stále na cestu lesem atd. (1902) (překlad: Josef Hiršal)

Christian Morgenstern: DVA TRYCHTÝŘE Dva trychtýře jdou noční tmou, těl jejich úzkou skulinou proudí jas luny klidně, stále na cestu lesem a. t. d. Zwei Trichter wandeln durch die Nacht. Durch ihres Rumpfs verengten Schacht fließt weißes Mondlicht still und heiter auf ihren Waldweg u. s. w.

Guillaume Apollinaire: JAZYK

Guillaume Apollinaire: JAZYK Buď zdráv, světe, jehož já jsem výmluvným jazykem, který tvá ústa, ó Paříži, vyplazují a budou vyplazovat věčně na Němce. (ze sbírky „Kaligramy“, 1913-1915)

Morgenstern X Apollinaire Dva trychtýře jdou noční tmou, těl jejich úzkou skulinou proudí jas luny klidně, stále na cestu lesem a. t. d.

předmět s „mluvícím nápisem“: obětní sekyra ze 6. století př. Kr.

Simias Rhodský: ERÓTOVA KŘÍDLA

Simias Rhodský: ERÓTOVA KŘÍDLA

Simias Rhodský: VEJCE

Simias Rhodský: SEKYRA

Simias Rhodský: SEKYRA – příklady dochování v rukopisech

Theokritos: SYRINX (přední strana)

Theokritos: SYRINX (zadní strana)

Dosiadas Krétský: OLTÁŘ IÁSONŮV

Dosiadas Krétský: OLTÁŘ MÚZ

Publilius Optatianus Porfyrius, carm. XXIV: APOLLÓNŮV OLTÁŘ Hle Foibovi tu ku cti oltář tesaný Dar libé pokory a opájivých Múz Přeskvoucně vznosný jak jest Apollónův duch Čímž chrámům předurčen a chórům proroků Pln kameniných zdob a věnců spanilých Co v háji veršů měl by věky věkův stát A ne na drsné skále mě hnětl básník Já nebyl vylomen ze strmé běli hor Či z parské výšiny v čas luny úplné a nejsem špicí orván ani zneuctěn Hle zužuji se záhy na počátku svém By další verše mohly nabývati v šíř A pak zas ponenáhlu couvat po pídi Jak velí stupně vytýčených linií. A že můj zákon práv těm přísným předpisům Ubývá přibývá v těch verších vznosných ploch Foibe, nechť prosebník, jenž takto zpíval ti Smí v chrámech těšit se a v chórech obětních. (překlad: Karel Šiktanc, in: Sbohem, starý Říme, Praha, Čs. spisovatel 1983)

Publilius Optatianus Porfyrius žil za císaře Konstantina, v 1. půli 4. století byl tedy jedním z představitelů první fáze „konstantino-theodosiovské renesance“ o životě víme málo: byl císařem vypovězen kamsi do vyhnanství, ale za básnickou sbírku omilostněn pak byl ve vysokých úřednických funkcích zřejmě byl křesťan, ale neudělal křesťanství svým životním ani tvůrčím programem jako básník – věnoval se hlavně hravé poezii (řecky paignia, „hříčky“)

carm. XX: VODNÍ VARHANY

carm. XI: akrostich, mesostich, telestich

carm. XVI

carm. VII: „DRAHOKAM“

PALMOVÁ RATOLEST carm. IX: první verš: Castalides, domino virtutum tradite palmam

carm. XXIV: CHRISTOGRAM

CHRISTOGRAM carm. XXIV: (překlad: Karel Šiktanc, in: Sbohem, starý Říme)

(Konstantinova vicennalia) carm. V: NÁPIS (Konstantinova vicennalia)

carm. XIX: LOĎ