Alternativní a augmentativní komunikace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

Úvod do médií PaedDr. Zdeněk Pejsar, Ph.D.. Při vytváření pojmu multimédia je vhodné vyjít ze syntaktického složení tohoto slova. Pod pojmem multi najdeme.
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Rozdíl mezi českým a anglickým psacím písmem
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
Řeč, jazyk, mluva.
Strukturované učení PROJEKT EU
Systém péče o sluchově postižené, jejich výchova a vzdělávání
BLISS SYSTÉM .
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_133_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Alternativní a augmentativní komunikace, ranná péče
Prostředí pro tvorbu strukturovaných učebních textů Ing. Jiří Přibil Fakulta managementu VŠE Rozvojový grant Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.
- projekt FRVŠ Inovace předmětu Alternativní a augmentativní komunikace - tematický okruh – F5A PROJEKT 2590/2011.
Analýza informačního systému
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Systémy pro podporu managementu 2
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Specifika rozhlasu a televize
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Alternativní a augmentativní komunikace
Analýza infromačního systému. Matice afinity ISUD matice – Insert (vkládání dat) – Select (výběr dat) – Update (aktualizace dat) – Delete (vymazání dat)
Alternativní a augmentativní komunikace
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Deinstitucionalizace... Deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením Závěrečná konference k individuálnímu projektu.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Alternativní a augmentativní komunikace
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
DATABÁZE N á zev š kolyZ á kladn í š kola a Mateřsk á š kola Tatenice Č í slo projektuCZ N á zev š ablony kl í čov é aktivity Inovace a zkvalitněn.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
Textový editor.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Databáze 1.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Alternativní a augmentativní komunikace
Alternativní a augmentativní komunikace
Symptomatické poruchy řeči u dětí s mentálním postižením
= prostředek lidské komunikace
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Logopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s narušenou komunikační schopností.
Algoritmizace a programování Algoritmy 5 – Myšlenkové mapy.
MGR. HELENA SELUCKÁ VIKBB45 Literatura, četba, knihy pro osoby s postižením.
TEXTOVÝ EDITOR Karin Tylšerová. Textový editor je software, kterým je možné editovat prostý text. Neobsahuje žádné informace o formátování, jako je použití.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Vojtěch Smejkal, Mikuláš Radouš.
Textový Editor.
Sociálně terapeutické dílny
Textový editor Lada Juráňová.
Zpracování textů efektivně
Výuka elementárního čtení a psaní podle genetické metody
Školení v systému ICD-10-PCS
Seminář ke speciální pedagogice 1
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Sociální čtení.
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
Analýza informačního systému
Narušená komunikační schopnost
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Alternativní a augmentativní komunikace Komunikační systém Bliss

Systém Bliss – charakteristika Grafický dorozumívací (komunikační) systém, používající místo slov velmi jednoduché obrázky – piktogramy a ideogramy. Na rozdíl od klasických piktogramů jsou symboly BLISS sestaveny z jednoduchých geometrických obrazců a jsou oproti piktogramům v mnoha případech abstraktní.

Systém Bliss – vznik 1949 – Charles Bliss publikoval svůj symbo-lový jazyk, který měl sloužit k lepšímu vzá-jemnému dorozumění lidí různých národů 1971 – Znovuobjevení systému týmem od-borníků ze Střediska postižené děti v Torontu 1975 – Založen Institut pro komunikaci se symboly Bliss v Torontu (Blissymbolics Com-munication Institute)

Systém Bliss – vývoj systém přepracován pro potřeby tělesně postižených a nemluvících osob dále využit i v péči o osoby s mentálním a vícenásobným postižením, o jedince po mozkových příhodách, autisty a afatiky vznik národních center pro komunikaci systémem Bliss v ČR dosud používán minimálně

Systém Bliss – princip Všechny symboly jsou sestaveny z 26 jed-noduchých grafických (geometrických) prvků V původním souboru bylo vytvořeno 1400 symbolů Při poslední revizi (1992) zaznamenáno již 2300 symbolů Pro jednotlivé uživatele je zpracováván do individuálních komunikačních tabulek

Systém Bliss – princip

Systém Bliss – nácvik Prvotní nácvik se zaměřuje na používání symbolů známých pojmů Následné spojování do struktur připomínají-cích věty Možnost kombinování jednotlivých symbolů a prvků > nabídnutí systému v takovém rozsahu, který je třeba k zajištění plnohod-notné komunikace

Systém Bliss – nácvik

Systém Bliss – nácvik Nácvik je jednodušší a rychlejší než učení se klasickému písmu (sled abstraktních pís-men) Přizpůsobením systému individuálním po-třebám člověka se může systém Bliss téměř vyrovnat mateřskému jazyku Základní grafické prvky jsou zvoleny a kom-binovány tak, aby byly snadno interpretova-telné a zapamatovatelné

Systém Bliss – nácvik

Systém Bliss – nácvik

Systém Bliss – nácvik Mnoho symbolů má piktografickou povahu – většinou běžně používané předměty

Systém Bliss – nácvik Jiné symboly jsou abstraktní – různé abs-traktní pojmy a představy

Systém Bliss – nácvik Jeden symbol rovněž může zahrnovat větší počet synonym nebo slov s podobným vý-znamem. Přesný význam vždy vyplyne z kontextu

Systém Bliss – aplikace Aplikace systému Bliss nevylučuje používání jiných komunikačních prostředků Možnost přizpůsobení systému mentální úrovni ditěte Odrazový můstek k naučení se používat ke komunikaci psanou podobu jazyka