Elektromagnetické jevy a záření

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektromagnetické vlny a záření
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Elektromagnetické vlny
Elektromagnetické záření
Elektromagnetické kmity a vlnění
Elektromagnetické záření
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Elektromagnetické vlnění
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
KEE/SOES 6. přednáška Fotoelektrický jev
Elektromagnetické vlny a záření
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Fyzikální aspekty zátěží životního prostředí
Pohyb relativistické částice
ELEKTROMAGNETICKÉ VLNY A ZÁŘENÍ
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Elektormagnetické vlnění
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektromagnetické záření a vlnění
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Kvantové vlastnosti a popis atomu
Elektromagnetické vlny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Světlo Richard Brabec.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
37. Elekromagnetické vlny
Přehled elektromagnetického záření
Rozklad světla Vypracoval: Tomáš Cacek a Aleš Křepelka.
Světlo.
17. Elektromagnetické vlnění a kmitání
Elektromagnetické vlnění
Homogenní elektrostatické pole
INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.
Vlastnosti elektromagnetického vlnění
VNĚJŠÍ FOTOELEKTRICKÝ JEV
Vypracoval: Karel Koudela
Vodivost látek.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
38. Optika – úvod a geometrická optika I
Elektromagnetické vlnění
OPTICKÉ JEVY 0PTIKA 01. Úvod Mgr. Marie Šiková
Elektromagnetické záření
VY_32_INOVACE_B3 – 01 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Relativistický pohyb tělesa
Působení elektromagnetického záření na biologickou tkáň
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 22. října 2012.
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 AnotaceSeznámení.
Světlo Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. L. KašparJméno: Vojtěch Bezděk.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Částicový charakter světla
projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Světlo jako elektromagnetické vlnění
Elektromagnetické vlnění
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivní záření, detekce a jeho vlastnosti
Záření – radiace Druh vlnění - šíření energie prostorem
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kvantová fyzika.
Elektromagnetické vlny a záření
zpracovaný v rámci projektu
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Heinrich Rudolf Hertz
Transkript prezentace:

Elektromagnetické jevy a záření

Elektromagnetické záření Elektromagnetické záření je kombinace příčného postupného vlnění magnetického a elektrického pole tedy elektromagnetického pole. Elektromagnetickým zářením se zabývá obor fyziky nazvaný elektrodynamika, což je podobor elektromagnetismu. Infračerveným zářením, viditelným světlem a ultrafialovým zářením (viz níže) se zabývá optika. Na elektromagnetické záření se stejně jako na cokoliv jiného dá nahlížet jako na vlnu nebo proud částic (fotonů).

Část viditelného spektra

Jak vzniká záření Jakýkoli elektrický náboj pohybující se s nenulovým zrychlením vyzařuje elektromagnetické vlnění. Když vodičem (nebo jiným objektem, např. anténou) prochází střídavý elektrický proud, vyzařuje elektromagnetické záření o frekvenci proudu. Elektromagnetické pole může ve vodiči indukovat proud a naopak, toho se využívá v anténách. Elektromagnetické vlnění mohou pohlcovat molekuly, přijatá energie se bude přeměňovat na teplo. Toho se využívá v mikrovlnné troubě. Vlastní přenos energie je v případě elektromagnetického záření zajišťován změnami elektromagnetického pole. Přenos energie tedy není zajištěn prostřednictvím pohybujících se elektronů (takové záření se označuje jako záření beta), ale prostřednictvím časových a prostorových změn elektromagnetického pole. Tyto změny spojuje kvantová teorie s fotony, tzn. elektromagnetické záření lze označit za usměrněný pohyb fotonů.

Druhy záření Elektromagnetické záření se rozděluje podle vlnových délek: Rádiové vlny Dlouhé vlny Střední vlny Krátké vlny Velmi krátké vlny Ultra krátké vlny Centimetrové vlny a kratší, také nazývané mikrovlnné záření Infračervené záření Viditelné světlo Ultrafialové záření Rentgenové záření Gama záření

Elektromagnetické vlnění Vlnový charakter elektromagnetického záření charakterizuje rychlost šíření, tedy fázová rychlost, která je ve vakuu rovna rychlosti světla ve vakuu, vlnová délka a frekvence. Elektromagnetické záření se projevuje jako vlnění (se všemi jevy spojenými s vlněním, např. interference vlnění, disperze apod.) především pro dlouhé vlnové délky, např. rádiové záření, infračervené záření, světlo a ultrafialové záření. V takovém případě se obvykle místo o záření hovoří přímo o vlnění (např. rádiové vlnění).

Korpuskulární záření Korpuskulární (neboli částicové) je představováno proudem částic. Jedná se tedy o uspořádaný pohyb velkého množství částic. Mezi částicové záření patří např.: záření alfa - proud alfa částic záření beta - proud elektronů a pozitronů elektromagnetické záření - pokud jsou změny elektromagnetického pole popisovány pomocí fotonů (vychází z kvantové teorie). Speciálními případy jsou: záření gama ultrafialové záření ionizující záření tepelné záření rentgenové záření infračervené záření kosmické záření - proud velmi energetických částic přicházející ze vzdálených oblastí vesmíru reliktní záření - zbytkové záření pocházející z období těsně po vzniku vesmíru sluneční záření - záření přicházející ze Slunce světelné záření - v některých případech projevuje vlastnosti vlnění a v některých se projevuje jako proud částic