Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš."— Transkript prezentace:

1 INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš

2 ELEKTROMAGNETICKÉ ZÁŘENÍ
Elektromagnetické záření je kombinace příčného postupného vlnění magnetického a elektrického pole tedy elektromagnetického pole. Elektromagnetickým zářením se zabývá obor fyziky nazvaný elektrodynamika, což je podobor elektromagnetismu. Na elektromagnetické záření se stejně jako na cokoliv jiného dá nahlížet jako na vlnu nebo proud částic

3 Elektromagnetická záření

4 INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Infračervené záření (také IR, z anglického infrared) je elektromagnetické záření s vlnovou délkou větší než viditelné světlo, ale menší než mikrovlnné záření. Název značí „pod červenou“ (z latiny infra = "pod"). Infračervené záření zabírá ve spektru 3 dekády a má vlnovou délku mezi 760 nm a 1 mm.

5 VYUŽITÍ Infračerveného záření se využívá např. v noktovizorech. Noktovizor je zařízení zesilující zbytkové světlo. Používá se zejména pro vojenské účely nebo pro ostrahu důležitých objektů. Noktovizor může být součástí pozorovací elektroniky vozidla, existuje také jako osobní noktovizor pro jednotlivce.

6 Princip snímání vlastního tepelného záření těles v daleké IR oblasti

7 Infračervený snímek psa spolu s teplotní škálou („tepelné záření“)

8 Tepelné záření Infračervené záření je často považováno za „tepelné záření“, avšak faktem je, že povrchy těles zahřívá absorpce libovolného elektromagnetického záření. IR záření zapříčiňuje pouze přibližně 50 % zahřívání zemského povrchu, zbytek je způsoben viditelným světlem.

9 Vlastní tepelné záření transformátoru

10 William Herschel Sir Frederick William Herschel ( ) byl jedním z nejúspěšnějších astronomů všech dob a nejlepším konstruktérem zrcadlových dalekohledů své doby.

11 Kromě Uranu objevil i jeho dvě družice, dvě družice Saturnu, sestavil katalog mlhovin a dvojhvězd, popsal rotaci Saturnu a jeho prstenců, prokázal změny Marsových polárních čepiček. Také prokázal existenci infračerveného záření. Na sklonku života se věnoval popisu makrokosmu kolem nás, například popsal tvar Mléčné dráhy a pohyb Slunce uvnitř ní.

12 ZDROJE: http://encyklopedie.seznam.cz/heslo/132159-infracervene-zareni


Stáhnout ppt "INFRAČERVENÉ ZÁŘENÍ Melicher Jan Středa Tomáš."

Podobné prezentace


Reklamy Google