Vládní neziskové organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neziskové organizace a jejich vztah k veřejným rozpočtům v ČR
Advertisements

Rozpočtové hospodaření obcí
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 26. listopadu 2013.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 14. dubna 2014.
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Obecně prospěšné společnosti Státní neziskové organizace.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 24. dubna 2013.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů 15. dubna 2009.
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Právní forma organizace
Místní rozpočtové jednotky
Mechanismus zabezpečování veřejných služeb
Rozpočtové právo II 7. května 2014 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozpočty územních samosprávných celků
Organizace zabezpečování veřejných statků a služeb (1)
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Účetnictví organizací zřízených ÚSC
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Nadační subjekty, církevní právnické osoby, organizační složky a příspěvkové organizace.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Státní organizace.
Finanční a rozpočtové právo
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
ÚČETNICTVÍ ORGANIZACÍ ZŘÍZENÝCH ÚSC
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 5 Obecná problematika rozpočtového práva Rozpočtové právo hmotné.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Úvod k účetnictví ÚSC.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Hospodaření nepodnikateských organizací 1 Financování a finanční účty USC.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
FINANČNÍ ŘÍZENÍ PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE (I. část – hospodaření PO) 15. srpna 2012 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Dlouhodobý majetek u příspěvkových organizací.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) 10. dubna 2013 Ing. Michaela Stříbrná vedoucí odd.finan.nepř.nákladů
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
Informace o konkrétních nedostatcích zjištěných MF při kontrolách hospodaření PO v rámci přezkoumání hospodaření JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských.
Rozpočtová a fiskální politika 27. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 27.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Nestátní neziskové organizace
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtový proces 10. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Vybrané organizace veřejnoprávního charakteru v ČR
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Rozpočtová a fiskální politika
Místní rozpočtové jednotky
Obsah veřejných rozpočtů III
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

Vládní neziskové organizace

Neziskové organizace zřizované územní samosprávou Jedná se o: Organizační složky (OS), Příspěvkové organizace (PO).

OS územních samosprávních celků Organizační složky ÚSC Vznikají rozhodnutím zastupitelstva ÚSC, Není účetní jednotkou, Jsou organizace bez právní subjektivity. ÚSC volí tuto formu organizace tehdy, jestliže organizace bude zabezpečovat činnosti, které Nevyžadují velký počet zaměstnanců, Nepotřebují složité a rozsáhlé strojní nebo technické vybavení, Nejsou vnitřně dále odvětvově či jinak členěny, Nevstupují do složitých ekonomických nebo právních vztahů.

OS územních samosprávních celků Zřizovací listina obsahuje: úplný název zřizovatele, název, sídlo OS, vymezení účelů = předmět činnosti, označení osob oprávněné jednat jménem OS, vymezení majetku ve vlastnictví zřizovatele, pokud se OS předává do správy pro zabezpečení veřejných statků, způsob vedení účetnictví, druhy příjmů a výdajů, vymezení doby, pro kterou je OS zřízena.

OS územních samosprávních celků orgán obce OS zajišťující veřejné statky P rozpočet obce V požadavky peněžní deník OS poskytování veřejných statků uživatel event. uživatelský poplatek záloha vratka zálohy, event. příjem od uživatele

PO územních samosprávních celků Příspěvkové organizace ÚSC zajištění smíšených statků, samostatná právní subjektivita, zapisují se do obchodního rejstříků.

PO územních samosprávních celků Zřizovací listina obsahuje: úplný název zřizovatele, název, sídlo, identifikační číslo PO, vymezení hlavního účelu, pro kterou je zřízena, označení statutárních orgánů a způsob, jakým vystupují jménem organizace, vymezení majetkových práv, druhy zřizovatelem povolených doplňkových činnosti, vymezení doby, na kterou je PO zřízena.

PO územních samosprávních celků Hospodaření PO Na rozpočet svého zřizovatele jsou PO napojeny příspěvkem, a to zvlášť Příspěvkem na provoz, Příspěvkem na investice. napojení na rozpočet odvodem, pokud: vlastní plánované výnosy jsou vyšší než plánované náklady, zřizovatel určí odvod PO v případě, kdy investiční zdroje PO jsou vyšší než jejích spotřeba, PO poruší rozpočtovou kázeň.

PO územních samosprávních celků Úkony, ke kterým je nutný souhlas zřizovatele využít investiční úvěry a půjčky pro financování investičních potřeb, ručení za závazky svého zřizovatele, pořizovat věci na splátky, přijímat jako protihodnotu za své pohledávky vůči jiným subjektům cenné papíry. PO ÚSC nemůže nakupovat akcie či jiné cenné papíry, poskytovat dary jiným subjektům s výjimkou využití fondu FKSP.

PO územních samosprávních celků Peněžní fondy PO ÚSC Rezervní fond, Investiční fond, Fond odměn, Fond kulturních a sociálních potřeb.

PO územních samosprávních celků orgán obce PO zajišťující smíšené statky P rozpočet obce V požadavky Rozpočet PO poskytování statků uživatel uživatelský poplatek příspěvek event. odvod

OS, PO státu OSS, POS – organizace, jejichž primární funkci, úkolem je zabezpečení základních funkcí státu na daném území. Tyto organizace zodpovídají za poskytování nebo přímo poskytují určité statky společnosti jako celek nebo domácnostem či jednotlivcům na netržní bázi. Jedná se o vládní instituce, governmnet units. Niskanen (1994) – OSS nebo POS poskytují takové statky, jejichž tržní nabídka je podle kolektivního rozhodnutí (veřejné volby) nedostatečná a které vláda není připravena nakoupit od soukromých organizací.

OSS Jedná se o orgány státní správy nebo instituce. Nahradily v roce 2000 rozpočtové organizace (zákon č. 219/2000 Sb., o majetku ČR). Jsou zřízeny buď zákonem nebo orgánem státní správy. Působí zejména v odvětvích národního hospodářství jako je vzdělávání, veřejná správa, obrana, justice, věda a výzkum. Nemají právní subjektivitu, tj. způsobilost samostatně nabývat práv a odpovědnosti. Legislativní vymezení zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, ve znění pozdějších předpisů, Zákon č. 219/2000 Sb., o majetku ČR, ve znění pozdějších předpisů.

OSS OSS hospodaří s prostředky státu, rozpočet stanoví správce kapitoly státního rozpočtu. OSS může čerpat výdaje státního rozpočtu jen do výše závazných ukazatelů, které jsou v rozpočtu organizace stanoveny. Výdaje OSS by měly být čerpány v běžném rozpočtovém roce. Pokud se jedná o úspory v důsledku efektivního hospodaření, mohou být převedeny do příštího rozpočtového roku. Fondy rezervní fond (§§ 23 -26 zákona č. 218/2000 Sb.,), fond kulturních a sociálních potřeb.

POS POS hospodaří v rámci hlavní činnosti s prostředky, které zahrnují vlastní příjmy organizace a tzv. příspěvky ze státního rozpočtu. Vlastní příjmy nemusí pokrýt výdaje související s hlavní činností a rozdíl mezi příjmy a výdaji je financován příspěvkem ze státního rozpočtu. Jiná činnost. Další zdroje – fondy, zisk z jiné činnosti, dary, prostředky ze zahraničí. POS nesmí, až na výjimky, přijímat úvěry a půjčky, ani vystavovat směnky.

Peněžní fondy pro POS Rezervní fond Fond reprodukce majetku Fond odměn Fond kulturních a sociálních potřeb