Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Transformátory Teorie - přehled.
Advertisements

Konstrukce lichoběžníku 1
Asynchronní a synchronní stroje
Asynchronní a synchronní stroje
Elektromotor a třífázový proud
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Konstrukce trojúhelníku
Rozběh a regulace otáček asynchronního motoru
Kruhový diagram asynchronního motoru
Provozní stavy transformátoru
Rozcvička Urči typ funkce: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Paralelní chod transformátorů
Reakce kotvy a komutace
Náhradní schema transformátoru
Provedení střídavých vinutí
Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního motoru
Synchronní stroje I. Konstrukce a princip.
Synchronní stroje II. Alternátor.
Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
Provedení stejnosměrných vinutí
Charakteristiky stejnosměrných motorů
Popis a provedení synchronních strojů
Chod naprázdno a nakrátko asynchronního motoru
Regulace napětí transformátoru
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Provedení statoru a rotoru asynchronního motoru
Zapojení vinutí, hodinový úhel
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Charakteristiky stejnosměrných dynam
Stykače Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Fázorové diagramy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Momentová charakteristika – chod při zatížení Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Moment synchronního stroje, zátěžný úhel
Provoz samostatně pracujícího synchronního stroje
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Vzájemná poloha dvou kružnic
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru MIEZ, předmětu ELEKTRICKÉ STROJE A PŘÍSTROJE, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
Konstrukce trojúhelníku
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Konstrukce trojúhelníku
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Rozcvička Urči typ funkce:
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Grafické násobení a sčítání úhlů
Konstrukce trojúhelníku
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Konstrukce trojúhelníku
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Transkript prezentace:

Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Náhradní schéma Otáčené magnetické pole rotorového budiče indukuje do trojfázového statorového vinutí napětí Ui . Při chodu bez zatížení se toto napětí objeví na svorkách generátoru. Při zatížení vznikají úbytky napětí na činném odporu statorového vinutí, dále na reaktanci Xσ vinutí a na podélné reaktanci Xad vzniklé vlivem reakce kotvy. Jejich součet je synchronní reaktance Xd = Xad + Xσ

Velikosti těchto reaktancí a odporu se u synchronního generátoru udávají ve vztahu ku jmenovité hodnotě zátěže v procentech. r = 1%, xσ= 10%, xad = 170% Fázorový diagram kreslíme v tzv. spotřebitelském systému, kde spotřebič, tj. motor nebo primár trafa, kreslíme v horní kladné polorovině a zdroj, tj.generátor nebo sekundár trafa, kreslíme ve spodní záporné polorovině. V diagramu je názorně vidět jak fázový posuv, tak i zátěžný úhel.

Fázorový diagram alternátoru

K zopakování: Nakreslete náhradní schema synchronního stroje. Jaké napětí se objeví na svorkách synchronního stroje při chodu naprázdno? Jak se změní toto napětí při zatížení? Jakým způsobem kreslíme fázorový diagram synchronního motoru a generátoru?