Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provedení statoru a rotoru asynchronního motoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provedení statoru a rotoru asynchronního motoru"— Transkript prezentace:

1 Provedení statoru a rotoru asynchronního motoru
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Indukční motor může být vyráběn ve dvou částečně odlišných provedeních, a to s kotvou nakrátko a s kotvou vinutou ( kroužkový ). Základní konstrukční části jsou stator a rotor. Stator je složen z : - kostry - magnetického obvodu - statorového vinutí Rotor je složen z: - hřídele - rotorového vinutí nebo klece nakrátko

3 Indukční motor může být vyráběn ve dvou částečně odlišných provedeních, a to s kotvou nakrátko a s kotvou vinutou ( kroužkový ). Základní konstrukční části jsou stator a rotor. Stator je složen z : - kostry - magnetického obvodu - statorového vinutí Rotor je složen z: - hřídele - rotorového vinutí nebo klece nakrátko

4 Kostra je obvykle litinová s chladícími žebry
Kostra je obvykle litinová s chladícími žebry. Její součásti je svorkovnice, do níž jsou vyvedeny začátky a konce vinutí. Může být patková nebo přírubová. Ve štítech kostry je v ložiscích uložen hřídel rotoru. Magnetický obvod statoru je skládán z oboustranně izolovaných dynamoplechů, které narozdíl od trafoplechů nejsou orientované. Na vnitřním obvodu plechů jsou vyraženy drážky. Plechy jsou staženy do svazku, který je nalisován v kostře.

5 V těchto drážkách je uloženo statorové vinutí
V těchto drážkách je uloženo statorové vinutí. Navinuto je z měděných vodičů kruhového průřezu, izolovaných tereftalátovým lakem. Magnetický obvod rotoru se skládá z identických dynamoplechů, drážky jsou vyraženy na jejich vnějším obvodu. Svazek plechů je nalisován na hřídeli, která bývá pro zlepšení uložení svazku randýrována. U motorů s kotvou nakrátko je v drážkách odlita hliníková klec nakrátko. U kroužkových motorů je v drážkách uloženo vinutí z měděných izolovaných vodičů. Konce vinutí jsou spojeny do hvězdy, začátky vinutí cívek jsou vyvedeny na bronzové kroužky.

6 Indukční stroj s kotvou nakrátko

7 Indukční stroj s kotvou vinutou (kroužkový)

8 K zopakování: Popište základní konstrukční části elektromotoru.
Z čeho je složen magnetický obvod elektromotoru? Kde je uloženo vinutí elektromotoru? Jaký materiál je používán na cívky elektromotoru?


Stáhnout ppt "Provedení statoru a rotoru asynchronního motoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google