Novela RUD účinná k 1.1.2008 Novela RUD účinná k 1.1.2010 Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Advertisements

Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
RUD Rozpočtové určení daní Ing. Jan Mládek, CSc. Stínový ministr financí ČSSD Praha, Listopad 2011.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
P ř íprava nového zákona o RUD Mgr. Petr Gazdík -starosta obce Suchá Loz -člen komise MF pro přípravu nového zákona o RUD.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
Daňová teorie a politika
ZÁKON O ROZPOČTOVÉM URČENÍ DANÍ č. 243/2000 Sb..  upravuje rozpočtové určení daně z přidané hodnoty, daní spotřebních, daní z příjmů, daně z nemovitostí.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Analýza financování přenesené a samostatné působnosti obcí a krajů v ČR Petr Toth koordinátor projektu Praha
Účetní reforma v druhém roce
Rozpočtové určení daní – „U-křivka“ a nástrahy průměru Ing. Miroslav Uchytil starosta města Chlumec nad Cidlinou XII. Sněm, Zlín 26. a 27. května 2011.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
POSTAVENÍ OBCÍ PO ROCE 1989 Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mgr. Radko Martínek Senátor PČR Mezinárodní konference k meziobecní spolupráci 28.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
Ministerstvo financí ČR Výsledky auditu návrhu státního rozpočtu na rok 2007 Ministr financí Vlastimil Tlustý 1. náměstek Eduard Janota Poradce Miroslav.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Finanční a rozpočtové právo
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
ROZPOČTOVÉ URČENÍ DANÍ PRO OBCE
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Návrh na změnu RUD (kompromisní návrh) Miroslav Kalousek, ministr financí ČR.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Problematika sestavování a plnění rozpočtu územní samosprávy Ministerstvo financí ČR říjen Předpoklad příjmů obcí v roce 2012 v závislosti na státním.
Aktuální informace (pro RK vedoucích pracovníků a pracovníků přímo řízených organizací) Mgr. F. Dobšík (30. duben 2013)
Hospodaření rozpočtů územních samosprávných celků za rok 2005 Mgr. Oldřich Hájek.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Příjmy rozpočtů územní samosprávy v ČR Příjmy jsou: Daňové příjmy Daňové příjmy Nedaňové příjmy Nedaňové příjmy Kapitálové.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Porada ředitelky Krajského úřadu JMK s tajemnicemi a tajemníky obecních úřadů obcí typu I, II, III Brno, 10. prosinec 2015.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
JINDŘICHŮV HRADEC Michaela Kaloušová ZÁKLADNÍ INFORMACE  k město Jindřichův Hradec čítá obyvatel  Leží severovýchodně od Českých.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok  RJMK dne projednala návrh rozpočtu JMK na rok 2016 a doporučila ZJMK ke schválení.  Rozpočet.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
1 Vývoj hlavních makroekonomických indikátorů české ekonomiky a jejich predikce I. Zdroj: Predikce makroekonomického vývoje na rok 2004, MFČR, 2004.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Navržené změny v RUD územních samosprávných celků Ing. Miroslav Kalousek ministr financí
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Hospodaření obcí v roce 2016
Nástroje finančního řízení - rozpočet obce
Příjmová a výdajová stránka obecních rozpočtů - pokračování
Ministerstvo financí 29. listopad 2016
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2014
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2017
Transkript prezentace:

Novela RUD účinná k Novela RUD účinná k Hospodaření ÚSC Jan Zikl Ředitel odboru financování územních rozpočtů a prog. financování Ministerstvo financí 3. června 2008

Novela RUD účinná k se týkají pouze sdílených daní.. se nevztahují na parametry „motivačních“ složek.. nemění spektrum sdílených daní Přijaté změny v RUD OBCÍ…

Struktura daňových příjmů obcí dle RUD * (města, obce a hl. m. Praha 2008; bez zohlednění vlivu meziročních převodů) *) graf neobsahuje např. místní poplatky, správní poplatky řazené mezi daňové příjmy DPFO z podnikání 30 % motivace 3,2% DPFO ze závislé činnosti 1,5 % motivace 1,2% DPPO placená obcemi 4,4% Daň z nemovitostí 4,0% DPH 40,8% DPPO bez daně placené obcemi 26,6% DPFO z podnikání (z přiznání) sdílená 1,4% DPFO ze závislé činnosti sdílená 17,6% DPFO zvláštní sazba 0,8% Sdílené daně 87,2 %Svěřené daně 8,4 % Motivační složky 4,4 %

Problematické body RUD obcí  postupné přechody mezi velikostními kategoriemi (94%)  nová kritéria pro SD: výměra katastrálních území (3 %) skut. počet obyvatel (3 %)  přibližně 4,4 násobné rozdíly  4 velikostní kategorie + Plzeň, Ostrava, Brno a Praha  skokové přechody mezi velikostními kategoriemi jediné kritérium pro SD: přepočtený počet obyvatel  6,5 násobné rozdíly v příjmech ze sdílených daní na 1 obyvatele  14 velikost. kategorií SCHVÁLENÉ změny od

Průměrné sdílené daně na 1 obyvatele (v tis. Kč) 12 velikostních kategorií

Novela RUD účinná k

Orientační harmonogram přípravy nového zákona o RUD od 10/ / / / /2009 od 01/2010 Spolupráce relevantních subjektů (příprava novely RUD resp. zadání analýzy) Uzavření smlouvy o dílo Zpracování analýzy Zpracování věcného záměru a diskuse Paragrafované znění (připomínkové řízení, jednání Vlády ČR, Parlamentu ČR) Účinnost novely zákona o RUD  

Duben - Červen Červenec - Srpen Září – Listopad Základní analýza rozpočtů Dotazníkové šetření Sondážní průzkum, řízené rozhovory Syntéza poznatků Časové rozložení etap

Dílčí výzkumy a) Základní analýza výdajů obcí. b) Spádové oblasti a jejich role v systému financování obcí, typologie obcí a jejich výběr pro dotazníkové šetření. c) Návrh dotazníku pro potřeby analýzy. d) Analýza mandatorních výdajů obcí. e) Financování přenesené působnosti obcí a krajů. f) Postavení Prahy, Brna, Ostravy, Plzně v systému financování. g) Možnosti úpravy RUD na základě poznatků z evropských zemí. h) Hodnocení rozpočtových výdajů obcí ve vztahu k majetku.

Hospodaření ÚSC a) Celkový dluh obcí za rok 2007 dosáhl výše 79,2 mld. Kč b) Zadluženost vykázalo obcí c) Statutární města se podílejí na celkové zadluženosti 46,3 mld.Kč d) Zůstatky na účtech 71,6 resp. 71,8 mld. k e) Obce neschopné dostát svým závazkům

Děkuji Vám za pozornost.