Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Systém péče o nadané a talentované jedince v ČR
Advertisements

Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Popularizační cyklus č. 5
01 Seminář pro žadatele o dotace MPSV- odbor rodinné politiky Státní dotace a NNO JUDr. Hana Frištenská, NROS.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Autor: Jitka Krausová, ERCValné shromáždění ERC v ČR, 21. října 2005 Ekumenická rada církví v ČR.
Osobnosti Charty 77 Václav Havel Petr Uhl Jiří Dientsbier Jiří Hájek.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
Organizace Státní správy
3. zasedání předsednictva Rady vysokých škol Praha, 16. března 2006 Česká konference rektorů Prof. Ing. Petr Sáha, CSc.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Typologie neziskových organizací v ČR
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
Významní čeští politici. Miroslava Němcová Předsedkyně poslanecké sněmovny v letech ?
Česká asociace Sport pro všechny, občanské sdružení
Moc výkonná Pavel Šuranský.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Poválečné Československo do roku
Finanční a rozpočtové právo
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Státní správa Petr Machala.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
Tvarůžek František Tělovýchova v letech ČLENOVÉ AKTIVITY STAROSTOVÉ MILNÍKY Klos Josef 1925 Tvarůžek František 1929 OTEVŘENO KOUPALIŠTĚ.
Státní správa.
Československo po 2. světové válce
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
PERIODIZACE ČESKÝCH DĚJIN SPORTU
SPORTOVNÍ HNUTÍ V MEZIVÁLEČNÉ ČSR
Sportovní prostředí po roce 1989
Vláda ČR. Předem bychom rádi poděkovali těm, kteří na nás nebudou během prezentace házet nenávistné či nepřítomné pohledy. Děkujeme.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
VLÁDA. Vláda – předseda vlády (premiér) - místopředsedové - ministři Vláda České republiky  je vrcholný orgán výkonné moci  vláda je jmenována vždy.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY CENTRALIZOVANÉ ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK Ing. Jiří KLÍCHA, Odbor správy majetku a akviziční politiky SSM MO   973.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Události českých dějin v datech 16. a 20.stol.:
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Subjekty a objekty veřejných politik
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Sazka a.s a sázky P6 EKOS.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
VÝVOJ ČESKÉ TĚLOVÝCHOVY ; SOKOL
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
České sportovní hnutí do r. 1918
Česká tělesná kultura v období 2. světové války
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Obecná část rozpočtového práva III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Bod č. 7: Částečné zrušení usnesení přijatého na 19
Obecná část rozpočtového práva III
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

Organizace tělesné výchovy a sportu v ČR Přednáška na FTVS UK Praha 4. října 2007, Praha Doc.PhDr. František DVOŘÁK, CSc. - místopředseda ČOV pro sport

Zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů

POZNÁNÍ : Historické prameny a tradice spolkové tělovýchovy a sportu Vliv státu na sportovní prostředí v čase (legislativa,organizace, finance) Současná organizační struktura sportovního prostředí v ČR

KLÍČOVÉ POJMY SPORT SPORTOVNÍ PROSTŘEDÍ Evropská charta sportu (1992) Zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu (Definice sportu)

TĚLESNÁ KULTURA Tělesná výchova Sport Pohybová rekreace

Sportovní prostředí - stát

KINANTROPOLOGIE KIN = pohyb ANTROPOS = člověk LOGOS = věda Vědní obor pro oblast sportu

I. ETAPA Počátky organizované spolkové činnosti v českých zemích až do vzniku Československé republiky v roce 1918

Pluralitní, demokratické sportovní prostředí v českých zemích (1862 – 1918) DTJ SLČR SOKOL OREL KČT

Založení tělovýchovných sdružení a sportovních svazů SOKOL (1862) Cyklistika (1883), Veslování (1884), Atletika (1897) Fotbal (1901), Tenis (1906), Hokej (1908) Klub českých turistů (1888) Český olympijský výbor (1899) Svaz lyžařů v království Českém (1903) Sdružení dělnických tělocvičných jednot (1903) OREL (1908) Český vysokoškolský sport (1910)

II. ETAPA Období tzv. první Československé republiky, demokratického a pluralitního tělovýchovného a sportovního prostředí (1918 – 1948)

1918 - vznik Československé republiky Nárůst členstva : SOKOL 820 000 členů (1937) OREL 159 000 členů (1935) SD TJ 139 000 členů (1934) KČT 110 000 členů (1935) + 40 sportů cca 2 miliony členů, 130 000 spolků a jednot

Československá republika 1918 - 1948 Péče státu : Ministerstvo pro správu veřejného zdravotnictví a tělesné výchovy Ministerstvo školství, obrany, vnitra, zahraničí MINISTERSKÁ RADA (koordinace) 1937 „Ústřední úřad pro tělesnou výchovu“

Okupace Československa (1939 – 1945) Protektorát Čechy a Morava 1941–1942 zakázány tělovýchovné organizace „Kuratorium pro výchovu české mládeže“ (pronacistická organizace)

1945 osvobození Československa Tendence vytvořit jednotnou tělovýchovnou organizaci jako federaci samostatných subjektů 1946 –1947 „Československý tělovýchovný svaz“

III. ETAPA Období totalitního režimu KSČ, direktivního řízení tělovýchovy a sportu a monopolní jednotné tělovýchovné a sportovní organizace (1948 – 1989)

Únor 1948 – k moci KSČ 31. března 1948 vyhlášeno sjednocení československé tělesné výchovy do dobrovolné tělovýchovné organizace SOKOL I. Zákon č. 187/1949 Sb., o státní péči o tělesnou výchovu a sport Zrušení TV a sportovních organizací, zánik pluralitního systému, převedení majetku do SOKOLA „Státní výbor (úřad) pro tělesnou výchovu a sport“

Utužení centrálního řízení státem II. Zákon č. 71/1952 Sb., o organizaci tělesné výchovy a sportu Zánik SOKOLA „Státní výbor pro tělesnou výchovu a sport“

6 složek - tělovýchovných úseků Ministerstvo školství, věd a umění (povinná TV na školách) Ministerstvo pracovních záloh (učňovské školství) Ministerstvo národní obrany (TV a sport v armádě – DUKLA) Ministerstvo národní bezpečnosti (TV a sport sboru národní bezpečnosti a Pohraniční stráže – RUDÁ HVĚZDA) Revoluční odborové hnutí /ROH/ - (dobrovolná TV a sport podle pracoviště), 9 sportovních organizací : BANÍK, DYNAMO, JISKRA, LOKOMOTIVA, SLÁVIE, SLAVOJ, SLOVAN, SPARTAK, TATRAN 6. SOKOL – tělesná výchova a sport na vesnici

VRCHOLOVÝ SPORT (reprezentace socialistického státu) Věda a výzkum ve sportu (trénink, technika, plánování, metodika) Institut tělesné výchovy a sportu Praha Výzkumný ústav tělovýchovný Vědecká rada Státního výboru TV a sportu Státní muzeum tělesné výchovy a sportu Sportovní a tělovýchovné nakladatelství Katedry tělesné výchovy při vysokých školách

III. Zákon č. 68/1956 Sb., o organizaci tělesné výchovy Březen 1957 vznik jednotné tělovýchovné organizace „Československý svaz tělesné výchovy“ (ČSTV) „Svaz pro spolupráci s armádou“ (SVAZARM)

ROK 1968 – „pražské jaro“ Dočasná transformace na pluralitní systém tělovýchovného a sportovního prostředí Okupace států Varšavské smlouvy Normalizace, utužení totality KSČ

IV. ETAPA Transformace tělesné výchovy a sportu po změně politického režimu v pluralitní a demokratické společnosti (1989 – 1993/2001)

1989 - změna politického režimu („ sametová revoluce“) Rozpad ČSTV – sjezd 25.-26.1990 zánik ČSTV Obnovení činnosti organizací zrušených v roce 1948/1968 (SOKOL, OREL, KČT atd.) Osamostatnění Českého olympijského výboru Asociace TV jednot (ATJ) Vznik „Konfederace sportovních a TV svazů“ Asociace sportu pro všechny Zánik SVAZARMU Obnovení činnosti – AUTOKLUB ČR, Český střelecký svaz Vznik „Sdružení technických sportů a činností“

STÁT – státní správa po 1989 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy náměstek ministra pro tělesnou výchovu a sport - odbor tělesné výchovy a sportu MŠMT

1. leden 1993 – rozdělení Československa Vznik České republiky a Slovenské republiky Transformace federálních sdružení a svazů na národní organizace Rozdělení sportovní reprezentace Rozdělení finančních prostředků, podniku SAZKA, společného majetku sportovních zařízení Obnovení Českého olympijského výboru, návaznost na původní ČOV z roku 1899

České sportovní prostředí ČR Obnovení pluralitního systému sportovního prostředí – sdružení, jednot, klubů „Všesportovní kolegium“

Zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu Zákon č. 60/2000 Sb., o ochraně olympijských symbolik Usnesení vlády ČR ze dne 9.7.2003 č. 673 „Směry státní politiky ve sportu na léta 2004 až 2006“

V. ETAPA Současná stabilizovaná organizační struktura sportovního prostředí v ČR (2001 ……)

Děkuji za pozornost