Www.socialni-zaclenovani.cz Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2011-2015“ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Aktuální vývoj v oblasti sociálního bydlení a příklady možného fungování 10/2013 Jan Snopek, Karel A. Novák.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
Transformace systému práce s ohroženými dětmi a rodinami Tisková konference MPSV a MŠMT 30. dubna 2009.
© Moravskoslezský kraj DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Spolupráce veřejné správy s podniky.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Koncepce internetizace knihoven Vít Richter Národní knihovna ČR ISSS 2004.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Podpora výstavby nájemních bytů formou přímého úvěru z prostředků SFRB JUDr. Jan Wagner Státní fond rozvoje bydlení pro seminář při ForArchu
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
9. jednání PS bydlení Brno Téma: Příprava projektových záměrů 24. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
BRNO 2016 – 2018 První tři roky na cestě k ukončení bezdomovectví Vize: „V roce 2025 se v Brně lidé budou jen výjimečně dostávat do situace bytové nouze,
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Koncepce sociálního bydlení České republiky Současný stav Návrh koncepce sociálního bydlení Role obcí Otázky a odpovědi.
Sociální bydlení v České republice: koncepce a zákon
Systém prostupného bydlení v Litvínově Erika Sedláčková (místostarostka města Litvínova) Vlasta Nekolová (vedoucí odboru sociálních věcí a školství, MÚ.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Pilotní testování koncepce sociálního bydlení v Brně
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
RNDr. Roman Matoušek, Ph.D.
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
Transkript prezentace:

Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro oblast bydlení

Struktura prezentace a)Představení Agentury pro sociální začleňování b)Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období c)Sociální bydlení ve strategii

a. Představení Agentury pro sociální začleňování jedním z odborů Sekce pro lidská práva při Úřadu vlády ČR vedené vládní zmocněnkyní pro lidská práva nástroj Vlády ČR k zajištění podpory obcím v procesu sociální integrace propojování subjektů na místní úrovni podpora nadresortního přístupu a propojování působení veřejné správy a neziskového sektoru V současnosti funguje Agentura ve své pilotní fázi. Do projektu bylo v roce 2009 zahrnuto 13 lokalit (měst i regionů), kde Agentura působila a postupně standardizovala svou činnost. V následujících letech došlo k zahrnutí dalších měst (10 od dubna 2010 a dalších 10 od července roku 2011). V červenci 2012 rozhodla vláda o prodloužení činnosti ASZ o další tři roky (do roku 2015) a o rozšíření činnosti do dalších 17 obcí a měst.

Připravena na základě usnesení vlády. Zpracováním pověřen ředitel Agentury Září 2010 až leden 2011 – 6 pracovních skupin Schválena vládou v září 2011 Celkem 60 opatření v 6 oblastech: 1.bezpečnost, 2.bydlení, 3.sociální služby, rodina a zdraví, 4.vzdělávání, 5.zaměstnanost a dávkové systémy, 6.regionální rozvoj. b. Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období

c. Bydlení ve strategii – klíčové problémy Absence definice sociálního bydlení na centrální úrovni; jen sporadická existence sociálního bydlení na obecní úrovni. Spory o výklad míry povinností obcí při zajištění bydlení. Absence dlouhodobých vizí rozvoje obecních bytových politik. Krizové bydlení neplní roli přechodného bydlení. Předražené ubytovny; rostoucí migrace rodin mezi ubytovnami. Zdlouhavá vymahatelnost dluhů na nájemném. Nízká dostupnost standardního bydlení pro obyvatele SVL. Nízká úspěšnost udržení dlouhodobého nájemního vztahu nízkopříjmovými skupinami obyvatel.

c. Bydlení ve strategii – cíle Cíle strategie v oblasti bydlení: Zajištění přechodného a dlouhodobého nájemního bydlení pro cílovou skupinu, snížení ekonomických rizik souvisejících s pronájmem bytu cílové skupině, posílení individuálního přístupu, zvýšení odpovědnosti, větší možnost výběru alternativ, sociální a prostorové začleňování, zvýšení prevence ztráty bydlení a vzniku prostorového vyloučení, vštěpování kompetencí k udržení dlouhodobého bydlení, odstranění předsudků vedoucích k diskriminaci, …

d. Priorita strategie a přehled opatření v oblasti bydlení Priorita: Standardizace státní podpory sociálního bydlení Opatření: 1.Zohlednění potřeb cílové skupiny v rámci komplexního řešení sociálního bydlení, 2.zajištění programů podpory pořízení, rekonstrukce nebo výstavby a provozování sociálního bydlení všech forem, 3.realizace Pilotního projektu garantovaného bydlení.

d1. Zohlednění potřeb cílové skupiny v rámci komplexního řešení sociálního bydlení Cíl: zajištění řešení potřeb cílové skupiny v rámci komplexního řešení sociálního bydlení – na základě Koncepce státu v oblasti bydlení do roku 2020 → definování cílové skupiny prostřednictvím institutu bytové nouze → stanovení nástrojů a forem podpory v bytové nouzi: a.Krizové bydlení b.Tréninkové bydlení c.Dlouhodobé sociální bydlení → stanovení způsobu financování → návrh legislativních změn Gesce: MMR, MPSV, spolugesce: Agentura, MV Termín: 2013

d2. Zajištění programů podpory pořízení, rekonstrukce nebo výstavby a provozování sociálního bydlení všech forem Počítá s evaluací a rozvojem dosavadních podpůrných nástrojů MMR, SFRB a MPSV Cíl: umožnění finanční podpory vzniku a provozování všech forem sociálního bydlení pro NNO a obce → prověření otázky bezúplatného převodu nebo dlouhodobého výhodného pronájmu obecních bytů provozovatelům sociálního bydlení Gesce: MMR, MPSV, spolugesce: Agentura Termín: 2013

d3. Realizace Pilotního projektu garantovaného bydlení Cíl: Otestování nastavení parametrů a udržitelnosti Programu garantovaného bydlení Principy projektu: a.Cílem – zvýšení dostupnosti nájemného bydlení pro domácnosti, které jsou ze strany soukromých pronajímatelů vnímány jako rizikové a které nedosáhnou na volném trhu na nájemní bydlení, přesto, že mají dostatečné kompetence k udržení dlouhodobého bydlení b.Snižování rizik, která na sebe berou majitelé bytů prostřednictvím pojišťovacího projektu (nahrazeného v pilotním projektu garančním fondem) c.Aktivní zapojení NNO v roli zprostředkovatele mezi nájemníky a pronajímateli d.Žádné investiční náklady na výstavbu (využití stávajících bytových fondů) Gesce: Agentura, termín: 2013

d5. Plnění strategie 2x ročně jednání meziresortní skupiny na úrovni náměstků ministrů – kontrola plnění termínů v případě kapitoly bydlení všechny termíny stanoveny až na konec roku 2013, díky návaznosti na Koncepci bydlení ČR do roku 2020, jež má termíny nastaveny jinak, lze hovořit o průběžném plnění (např. návrh vymezení osob v bytové nouzi v gesci MPSV)

Díky za pozornost! Případné dotazy: Jan Snopek