Čtenářský deník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ježíš nejkrásnější z jmen
Advertisements

Už ses narodil, tak žij !.
Přeji Ti sílu všech živlů
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
Občanská výchova Milan Šimek
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Realistický román.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
P r o milovanou Autor Hanis.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
BAJKA Obyčejně kratší próza (existují však i bajky veršované) obsahující hlubší význam. Bajky využívají tzv. alegorie - zvířata jednají jako lidé, mají.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
Člověk je jako měsíc - má svou temnou stranu, kterou nikomu neukáže.
BAROKO - umělecký směr 16. – 18. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_309_Romantismus AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK, DATUM: 8., 24.
SYMBOLISMUS Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a české literatuře.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Poutníci v Mladé Boleslavi –
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Romantismus ve světové literatuře Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
Německý preromantizmus
P R O T E B E.
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
Má láska jen 1. Má láska jen, Pane můj, ať každý den chudé hledá, nuzné zvedá, ať je Tvá. Mou lásku vem, s pokorou, než skončí den, všem ať svítí, všechny.
1. Jak ovce zašlá z pastvy své, | ze svého stáda zaběhlá, | tak člověk bloudí bez cíle, | když duše Krista vzdálena. | Lásko ty svatá, jež snímáš hříchu.
ČTENÁŘSKÝ DENÍK.
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Světová literatra mezi světovými válkami
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_07_Počátky hudby TémaPočátky hudby Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vendulka.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Literatura období baroka Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_20_LITERATURA.
Významní představitelé renesanční literatury
Alchymista Paulo Coelho.
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Viktor Dyk - dílo Obr. 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
P r o milovanou Autor Hanis.
Fantazie Anotace: Prezentace navazuje na výukový materiál –
Vyhrál jsem Rady, nápady, pravidla
CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (ŘEŠENÍ)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
AUTOR: Kateřina Křížová
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
Oldřich a Božena Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_04_Literatura v.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Láska Martina Zachrlová
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod. VY_32_INOVACE_22 ROMANTISMUS obecný úvod.
Odraz 1. světové války ve světové literatuře:
Transkript prezentace:

Čtenářský deník

Viktor Dyk Krysař Viktor Dyk:1877-1931 Představitel tzv.buřičské literatury Krysař je vrcholem prozaické tvorby, zúčtování, buřičství činu Próza, novela Městečko Hameln, charakteristika obyvatel, jejich hrubost, malodušnost, ale nachází i skutečnou lásku Hlavní hrdina Krysař, jeho úkolem je pomocí píšťaly vábit krysy pryč z města.

Stručná charakteristika děje Krysař, který nemá ani jméno, je z rodu vyděděnců svým povoláním. Jeho protihráčem je opovrhovaný, chudý statkem i duchem Sepp Jorgen. Krysař vykoná svou práci v městečku, zbaví je krys. Poznává maloměšťátské chování obyvatel, radní mu odmítnou vyplatit odměnu.Poznává ale hodnotu lásky k Agnes. Pro lásku chtěl město ušetřit, ale vidí marnost snažení, nechá zaznít svou píšťalu, která probudí u obyvatel sny a vyláká je do propasti. Sepp pro svou prostoduchost nedokáže následovat zvuk píšťaly, realita ho udrží nad zrádností snu.Druhý na světě zbylý lidský tvor je zapomenuté nemluvně. A právě tito dva jsou povoláni zachovat lidstvo a dát jeho snění a putování reálnější směr.

Mé zamyšlení Patrná je z díla autostylizace. Do této pověsti, německého námětu, vkládá určitě vlastní vidění světa. Stejně jako hlavní postava má citlivé nitro, které se kryje maskou. Není to idealista, zná realitu, hledá jen určité východisko. Celé dílo je v podstatě o poutníkovi, člověku hledajícím, přicházejícím jako něco neznámého do tohoto městečka. Poutníkem je vlastně každý, krysař, Agnes i Sepp, který v závěru se vydá hledat ženu, která dá napít dítěti. Jen každý hledá něco jiného, Agnes opravdovou lásku, krysař místo, kde by mohl být, Sepp pochopení.

Rozbor krátké ukázky Píšťala krysařova pudila dále. Zástup šel mlčky za ní. A ve všech těch zašlých srdcích, zubožených duších, zaprášených cestou, zkažených hříchy, ve všech těch srdcích vzbouzela se čistá jakás touha. Ukázka je je ze závěru novely. Je vyprávěna ve 3.osobě. Je zde vylíčena duše obyvatel Hamelnu, spousta epitet, zdůraznění slova ve všech. Krásný kontrast od zkažených až po touhu.