Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Statistika.
Advertisements

Riziko zbytečného signálu v regulačním diagramu
s aplikací statistických metod
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
UKAZATELE ZPŮSOBILOSTI A VÝKONNOSTI
“Jsou tři druhy lží: lži, odsouzeníhodné lži a statistiky.”
Třídění dat OA a VOŠ Příbram. Třídění  rozdělení jednotek souboru do takových skupin, aby co nejlépe vynikly charakteristické vlastnosti zkoumaných jevů.
Statistické řízení procesů
Základy statistiky pro zabezpečování jakosti
NORMOVANÉ NORMÁLNÍ ROZDĚLENÍ
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Hodnocení způsobilosti procesů
STATISTICKÁ REGULACE S P C první část.
Hodnocení způsobilosti měřících systémů
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
Regulační diagram je to základní grafický nástroj statistické regulace procesu, který umožňuje posoudit statistickou zvládnutost procesu statisticky zvládnutý.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
POPISNÁ STATISTIKA ZPRACOVÁNÍ DAT Výpočet výběrových charakteristik
Projektování výrobních procesů
Charakteristiky variability
Národní informační středisko
Národní informační středisko pro podporu kvality.
Národní informační středisko
Názorné příklady výpočtu regulačních mezí
Metoda FMEA, FMECA Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Analýza způsobilosti procesů a výrobních zařízení
1 Národní informační středisko pro podporu jakosti.
Národní informační středisko
SPC v případě autokorelovaných dat
Národní informační středisko
Jak správně interpretovat ukazatele způsobilosti a výkonnosti
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Národní informační středisko
Statistická přejímka Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C2 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Audit systému jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Diagram příčin a následků (Ishikawův diagram)
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
1 6 Predikce potřeby Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Technická fakulta ČZU v Praze Katedra jakosti a spolehlivosti strojů
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
1 Nedodržení předpokladu normality v regulačním diagramu.
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
4 Normovaný systém managementu kvality podle ISO 9001
Paretův diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníSrpen.
Opakování.
Systémy řízení jakosti - úvodní cvičení
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
ZKUŠEBNICTVÍ A KONTROLA JAKOSTI 01. Experimentální zkoušení KDE? V laboratoři In-situ (na stavbách) CO? Modely konstrukčních částí Menší konstrukční části.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Základy zpracování geologických dat
MATEMATICKÁ STATISTIKA
6 Řízení zásob a sortimentu analýzou ABC
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Základy pedagogické metodologie
2 LOGISTICKÉ SYSTÉMY Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
Metoda QFD Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
Metodologie měkkých systémů
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Základní informace o předmětu1. Přednášející: RNDr. Martin Hála, CSc. katedra matematiky, B105, Další informace a soubory ke stažení.
Základy statistické indukce
- váhy jednotlivých studií
Systém managementu jakosti 3
Metodologie měkkých systémů
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Statistika.
Transkript prezentace:

Regulační diagram Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. prof. Ing. Václav Legát, DrSc. Systémy řízení jakosti – cvičení Katedra jakosti a spolehlivosti strojů, TF, ČZU Praha

Aplikace Regulační diagram se používá pro tyto účely: diagnóza: pro vyhodnocení stability procesu regulace: pro určení, kdy proces vyžaduje úpravy a kdy má být ponechán tak, jak je potvrzení: potvrdit zlepšení procesu

Popis Regulační diagram je nástrojem pro odlišení rozptýlení způsobených vymezitelnými nebo zvláštními příčinami od náhodného rozptýlení, které je inherentním (vlastním) rysem procesu. Náhodná rozptýlení se opakují náhodně uvnitř nepředvídatelných mezí. Rozptýlení způsobená vymezitelnými nebo zvláštními příčinami ukazují, že je třeba některé faktory, které proces ovlivňují, identifikovat, vyšetřit a vytvořit podmínky pro jejich trvalé odstranění. Konstrukce regulačních diagramů má matematicko-statistický základ. Pro další informace o regulačních diagramech odkazujeme na normu ČSN ISO 8258.

Postup Zvolí se znaky pro aplikaci regulačního diagramu. Zvolí se vhodný typ regulačního diagramu. Rozhodne se o podskupině (malý soubor jednotek, uvnitř něhož lze předpokládat, že rozptýlení jsou způsobena jen samotnými náhodnými příčinami), o jejím rozsahu a kontrolním intervalu pro odběr skupiny. Shromáždí a zaznamenají se údaje pro nejméně 20 až 25 podskupin nebo se využijí již dříve zaznamenané údaje. Vypočítají se statistiky, které charakterizují každý výběr tvořený podskupinou. Vypočítají se regulační meze založené na statistikách z výběrů tvořených podskupinami. Sestrojí se diagram a zakreslí se statistiky vypočtené z podskupin. Vyšetří se souřadnice bodů vně regulačních mezí a seskupení naznačující přítomnost vymezitelných (zvláštních) příčin. Rozhodne se o budoucím opatření.

Postup řešení: 2. Podskupina byla definována jako pět po sobě jdoucích naplněných obalů odebíraných od stroje v hodinových intervalech. 3. Údaje byly shromážděny pro 25 podskupin; záznamy respektovaly pořadí podskupin 4. Pro každou podskupinu se vypočtou výběrové charakteristiky X (výběrový soubor z pěti pozorování) a R (rozpětí z pěti pozorování). 5. Pomocí příslušných vzorců (viz ČSN ISO 8258) se vypočtou centrální přímky (CL) a horní (UCL) a dolní (LCL) regulační meze pro X a R.

Průměrná hodnota rozpětí R (průměrné rozpětí) v podskupinách kde k - počet podskupin Průměrná hodnota rozpětí R (průměrné rozpětí) v podskupinách kde Rj - rozpětí j-té podskupiny

Vyhodnocení výsledků Při zkoumání regulačních diagramů se nezjistily žádné body vně regulačních mezí a žádná seskupení bodů, která by naznačovala nenáhodnost nebo přítomnost vymezitelných příčin. Z tohoto důvodu byl proces ohodnocen jako proces predikovatelný, tj. proces ve statisticky zvládnutelném stavu. 2. Bylo rozhodnuto pokračovat stejným způsobem v odběru podskupin a vedení regulačních diagramů o hmotnosti obalů a neprovádět žádné seřizování procesu, ledaže by regulační diagram vykazoval vymezitelnou příčinu. Pokud by byly k dispozici údaje regulačního diagramu z dřívějšího procesu na plnění obalů, mohlo by se rozhodnout o stupni zlepšení, které přineslo nové strojní zařízení.

Děkuji za pozornost