Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r. 2012 XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
PIAQ Lenka Němcová. Schůzka přípravného týmu – únor 2011 Schiedam 6 účastníků (NL, IT a CZ) Diskutována zpráva z 1. workshopu v Praze Diskuse týkající.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
 Ministerstvo průmyslu a obchodu STAV ENERGETIKY V ČR NÍZKOUHLÍKOVÉ ZDROJE NA ENERGETICKÉM TRHU Tomáš Hüner náměstek ministra XXI. Seminář energetiků.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
Očekávané dopady systému emisního obchodování. Prezentace závěrečných výsledků Studie předpokládaných dopadů systému obchodování s povolenkami na emise.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
15 let aktivní činnosti Strategické cíle Slavnostní zasedání předsednictva SVSE červenec 2014 KŠ.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Výkyvy energetických daní s dopady na životní prostředí.
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008 Hans Grünfeld President IFIEC Europe

Složky efektivní CO 2 politiky Scénář neomezovaného růstu emise CO 2 Scénář udržitelného růstu emise Strop emise CO 2 Produce CO 2 neefektivní Produkce CO 2 efektivní Objem emise =100+X X Silný signál ceny uhlíku Objem emise =100+X Globální shoda Zlepšení účinnosti Změny paliva Inovace Všeobecné snížení emise

3 Aukce je nákladnou cestou Vysoké náklady ETS způsobuje hrozba uhlíkových emisí Aukce způsobuje vysoké náklady ETS – přímé a nepřímé prostřednictvím elektřiny Hlavní hráči (India/China/US) nedávají žádný signál, že akceptují aukci jako obecnou methodu Aukce pouze v EU je tudíž příliš velkým risikem, protože:  odvádí finanční zdroje průmyslu od investování  způsobuje uhlíkové emise  odkládá všeobecnou dohodu: aukce v EU = nákladové výhody pro zahraničí / všeobecná aukce = nákladové výhody zdatné EU před USA, Čínou, Indií Postup IFIEC – „benchmarking“ založený na skutečné produci – představuje lepší cestu!

4 Benchmarky pro velké emitenty  Celkové množství povolenek je totéž jako při aukci  Stejná záruka celkového emisního stropu  Jakou úroveň aktivity – produkce – k alokaci použít?  Historická produce ( nebo )  způsobuje aukce pro růst a potlačuje podíl růstu inovujících producentů na trhu  A co nízká produkce v nových členských státech?  Reserva nových uchazečů: velmi těžkopádné  omezení potlačují efektivní růst odstraňováním „úzkých hrdel“, v každém případě nejistota růstu  Pravidlo o uzavírání: Princip je nesprávný: -100% znamená ztrátu povolenek, -x% bez následků! Praxe: často více továren na stanovišti  bez ztráty povolenek  Studie ECOFYSu a též „Court of First Instance“ vyvrátily obavy Komise, že “odsouhlasení ex- post by mohlo vyvolat nejistotu operátorů, být na škodu investičním rozhodnutím [pro snížení emisí] a trhu obchodování”  Skutečná produce s tím počítá, je efektivní, minimalisuje „leakage“ [únik] Inteligentní „benchmarking“ je lepší cestou

Dopad metod oceňování uhlíku AukcePostup IFIEC Produkce CO 2 - neefektivní Produkce CO 2 -efektivní Povolenky emisí CO 2 Přínos efektivity Produkce CO 2 - neefektivní Benchmark Aukce a postup IFIEC identicky stimulují CO 2 -efektivitu, ale za velmi rozdílné náklady Benchmark Zjištění studie ECOFYSu o postupu IFIEC, duben 2008

Potenciál úspory nákladů postupem IFIEC Spotřebitelé EU-27 celkem Postup IFIEC vs aukce aplikovaný na náklady na elektřinu (€ mld/r)* Domácnosti & služby Průmysl * Cena CO 2 … € 40-60/t Zjištění studie ECOFYSu o postupu IFIEC, duben 2008 Takové úspory nákladů plynou z ceny energie nižší o 20 až 30 €/MWh ve srovnání s aukcí

Oceňování uhlíku a risiko „leakage“ [úniku] Zdroj: Carbon Trust Cena CO 2 € 40-60/t v systému aukcí způsobuje značné „leakage“ problémy

Vliv cenových diferencí „Leakage“ [úniky] ohrožují realisaci hlavních cílů politiky CO 2 při aukci při postupu IFIEC Fosilní palivo nahrazené OZE dle „20 % cíle EU“ (oddělená podpora) Zbytek JI/CDM z druhého obchodov. období Carbon leakage [únik] Emise CO 2, které mají být sníženy do r Fosilní palivo nahrazené OZE dle „20 % cíle EU“ (oddělená podpora) Zbytek JI/CDM z druhého obchodov. období Efektivita ze zlepšení, změny paliva, inovací Carbon leakage

Postup IFIEC a emisní strop Projektový scénář produkce Benchmark Cíl ve snížení emisí zabezpečitelný cestou nastavení „benchmarks“ Emisní strop Skutečný růst produkce t1t1 t2t2 t3t3 t0t0 Zdroj: Ecofys Úhrnný cíl ve snížení emisí

… a mezinárodní shoda Rozdílné „benchmarks“ poskytují pružnost v přístupu ke hřišti na globální úrovni t1t1 t2t2 t3t3 t0t0 EUUSAČína Přechodné období do doby vzniku hřiště na globální úrovni t4t4

Návrh IFIEC EnergieK vyhnutí se zbytečně vysokým cenám energie: Alokace založená na „benchmarks“ a skutečné produci zdarma Průmysl Efektivní signál o ceně uhlíku minimalisující risiko uhlíkových emisí Alokace založená na „benchmarks“ a skutečné produci zdarma Kompensace vysokých cen energie: Nepřímá alokace a alokace do KVET  povolenky na nepřímé emise z užité elektřiny dodatkem k alokaci přímých emisí průmyslu (z objemu pro aukce v energetice)  založené na „benchmark“ pro elektřinu (1)tak dává férovou kompensaci k vlivu ETS na cenu energie (2)zahrnutím do „benchmarks“ produktů stimuluje efektivní užívání elektřiny (3)udržuje efektivitu schematu [tj. EU ETS] nebo

Souhrn: přístup „benchmarking“   Je zacílen na podstatu podnikání, ať se uskutečňuje kdekoliv na světě   Alokace povolenek ex-post, založená na skutečné produkci a korekci na efektivitu je – –transparentní – –férová – –bez externalit   Je flexibilním nástrojem pro aplikaci za podmínek neurčitosti [jinak: za existence nejistot]