RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

Renesanční umění v Čechách
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Památky Unesco Česká republika.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
RENESANCE a humanismus
Významné památky ČR.
Název školy: Autor: Název: Téma: Číslo projektu:
Renesance.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Česká kultura v 16. století renesance
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 4. srpna 2012
Renesance Kristýna Strouhalová.
Hádej! Vyber si očima jeden objekt.
Renesance a humanismus
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Praha,
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_ 06 _CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Renesance (úvod, architektura)
RENESANCE A HUMANISMUS
Kultura na počátku novověku
RENESANCE 4.ročník Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
Renesance.
Renesance a humanismus
Česká renesance Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Český Krumlov,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Románský sloh. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ČESKÉ ZEMĚ.
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Toskánská architektura - Siena
ČESKÁ GOTIKA.
RENESANCE.
samostatný kraj i krajské město
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS – Středověk a počátky novověku pro 7. ročník. Nová škola Válková, V.:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- renesanční architektura PhDr. Pavlína Mikulcová.
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- renesanční a manýristické sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Počátek vlády Habsburků
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Renesance Název sady: Pozdní středověk a počátky novověku.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_01_Památky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_20_Renesance a humanismus Téma:
Renesance v architektuře. Charakteristika na první pohled se liší od gotické na první pohled se liší od gotické nestaví se do výšky ale do šířky nestaví.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_RENESANCE Název materiálu:
Architektura do začátku 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
BAROKNÍ STAVBY – JIHOMORAVSKÝ KRAJ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Humanismus a renesance.  Konec 13. století – Evropa→ ohromný hospodářský rozvoj – města - 1. zámořské plavby ( O 1 jaký byl jejich důvod?) → rozvoj přírodních.
Renesance a humanismus
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_14
Druh učebního materiálu
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
RENESANCE 15. a 16. století. RENESANCE 15. a 16. století.
Transkript prezentace:

RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské umělce a pak především za Rudolfa II. mecenáš umění rudolfínská doba

Renesanční Praha V 16.st je Praha opět sídlem císařství a jsou prováděny rozsáhlé úpravy především na Pražském hradě. Vzhledem k nedostatku místa v Praze charakteristickým rysem architektonické renesance byly přestavby a úpravy starších domů. Nedochovali se však všechny renesanční budovy a to ze stejného důvodu. Byly podrobeny dalším barokním přestavbám nebo byly zničeny. Nové budovy narozdíl od těch gotických se člení horizontálně a jsou nižší. Dbalo se více na pohodlí člověka. Příkladem renesančních zámků jsou Český Krumlov, Litomyšl, Velké Losiny nebo Opočno. Nejdůležitějšími stavbami jsou však ty v Praze.

ARCHITEKTURA Typickými znaky renesance jsou římsy, arkády, fasády zdobené sgrafity , obdélníková okna, domovní štíty a věžičky. BELVEDÉR (Letohrádek královny Anny) r.1563 na Pražském hradě Belvedér (Letohrádek královny Anny) 1534 – 1563 Nachází se v královské zahradě vedle Pražského hradu. Nechal ho vystavět Ferdinand I. z veliké lásky k jeho ženě ,královně Anně. Ta ale žila ve Vídni a svůj letohrádek nikdy neviděla. Ferdinand se sice na dílo podíval, ale krátce na to zemřel. Belvedér je jedna z nejkrásnějších renesančních památek s arkádami, sloupy a reliéfy. Byl postaven podle návrhu italského architekta Paola della Stelly a dokončen byl německým architektem Bonifácem Wohlmutem. Zahrada ve které je Belvedér oplývá vzácnými cizokrajnými stromy, keři a bylinami a také zpívající fontánou . Tato kašna byla postavena na návrh dvorního malíře Francesca Terzia a odlita ze zvonoviny brněnským zvonařem Tomášem Jarošem. Jelikož byl materiál velice nákladný trvala výroba kašny čtyři roky a dokončena byla v roce 1568. Zpívající se označuje proto, že když na ní dopadají kapky kašna se rozezní.

Míčovna pražského hradu Další ze staveb v královské zahradě, dílo Bonifáce Wohlmuta, postavená byla v letech 1567 – 1569.Je to masivní stavba odlehčena velikými okny s jónskými sloupy a figurálním sgrafitem. Původně sloužila k míčovým hrám později byla proměněna v konírnu, pak ve vojenské skladiště. Poté co za druhé světové války vyhořela byla znovu opravena a dnes slouží k reprezentačním účelům.

Letohrádek Hvězda (Praha- Břevnov) Bohatá štuková výzdoba interiéru Letohrádek Hvězda V roce 1534 nechal Ferdinand I. založit oboru na severním svahu Břevnova.Tato obora byla obehnána zdí a pořádali se tu královské slavnosti. Roku 1555 se začal stavět letohrádek, který si navrhl sám císařský místodržící a králův syn Ferdinand Tyrolský.Vystavěn byl stejnými architekty jako v případě Belvedéru. Jméno Hvězda je příznačné neboť má půdorys šesticípé hvězdy na rozpětí 40 metrů. Zevnějšek stavby je velmi jednoduchý, malá okna ve třech patrech nad sebou dnes s jehlanovou střechou. Původně byla ale střecha vyšší a zakončena cibulovitou věžičkou. Ta byla dříve dobrým orientačním bodem neboť letohrádek leží na průsečíku tří cest, z nichž ta hlavní vede přímo k hradu (1km). Uvnitř je však letohrádek překvapivě zdobný. Stropy mají bohatou štukovanou výzdobu s výjevy z řeckých dějin a mytologie. Ve veliké hodovní místnosti byl strop vyzdoben malbou znázorňující bitvu na Bílé hoře (která se odehrávala nedaleko) avšak ta byla v sedmnáctém století nahrazena třinácti výjevy z třicetileté války.

Schwarzenberský palác (Hradčany) 1545-1563 Sgrafitová psaníčka Schwanzenberský palác (původně Lobkovický)se nachází na Hradčanském náměstí. Byl postaven po velikém požáru Hradčan na místě čtyř měšťanských domů v letech Augustinem Vlachem. Sgrafitová psaníčka jsou po celé fasádě i na nízké zdi, která uzavírá arkádové nádvoří. Ve druhém patře jsou místnosti s malovanými stropy. Rozsáhlé malby zobrazují antická božstva a alegorické postavy. Od roku 1945 se tu nachází Vojenské historické muzeum. Dnes Vojenské historické muzeum

Renesanční zámky v Čechách Český Krumlov Zámek Opočno

Velké Losiny LITOMYŠL

renesanční náměstí TELČ - Unesco Nové Město nad Metují

Malířství 16.st u nás – především cizinci Hans von Aachen Bartolomeus Spranger

Guiseppe Arcimboldo – alegorické portréty z rostlin, zvířat, ovoce apod.

Sochařství Adrian de Vries – sochy ve Valdštejnské zahradě Světově proslulí byli čeští zlatníci, brusiči drahých kamenů a tvůrci menších plastik.

Citace – obrazové přílohy str. 1 – Rudolf II – AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hans_von_Aachen_003.jpg str. 3 – Belvedér – KAREN BLAHA Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pra%C5%BEsk%C3%BD_hrad,_Letohr%C3%A1dek_kr%C3%A1lovny_Anny_02.jpg str. 4 – Míčovna Pražského Hradu - AUTOR NEUVEDEN Praga Magica [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://imageproxy.jxs.cz/~nd04/jxs/cz~/519/018/eeef997d27_71126802_o2.jpg str. 5 - Letohrádek Hvězda – AKTRON Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Liboc,_Obora_Hv%C4%9Bzda,_letohr%C3%A1dek_Hv%C4%9Bzda.JPG str. 6 – Schwarzenberský palác – JARO54 Mapy.cz [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://im.foto.mapy.cz/orig/000/049/000049f8b_1d6ad2 str. 7 - Opočno – AUTOR NEUVEDEN Portál Dobruška.cz [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://www.portalymest.cz/obrazky/zamek-opocno-8.jpg str. 7 – Český Krumlov – AUTOR NEUVEDEN hradyazamky24.cz [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://www.hradyazamky24.cz/wp-content/gallery/zamek-cesky-krumlov/cesky_krumlov.jpg str. 8 – Velké Losiny - – AUTOR NEUVEDEN jedemedolazni.cz [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://www.jedemedolazni.cz/cs/lazenska-mista/velke-losiny-19/fotogalerie/zamek-velke-losiny-52.html str. 8 Litomyšl - – AUTOR NEUVEDEN zamky-hrady.cz [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://www.zamky-hrady.cz/1/img/litomysl_let.jpg str. 9 – Telč – JIŘÍ PODRAZIL archfoto.cz [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://www.archfoto.cz/fotografie/363-telc-namesti-zachariase-z-hradce str. 9 – Nové Město nad Metují – PETR CELÝ mapy.cz [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://im.foto.mapy.cz//pub/big/000/04c/00004c185_e43e90 str. 10 - Hans von Aachen - AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hans_von_Aachen_003.jpg str. 10 - Bartolomeus Spranger - AUTOR NEUVEDEN mythologica.fr [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://arts.mythologica.fr/artist-s/pic/spranger_angelique-medor.jpg str. 11 - Arcimboldo – AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arcimboldo_Fire.jpg str. 11 - Arcimboldo – AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Arcimboldovertemnus.jpeg str. 11 - Arcimboldo – AUTOR NEUVEDEN Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://it.wikipedia.org/wiki/File:Arcimboldo_Vegetables.jpg str. 12 – A. de Vries – V. GROULIK Wikimedia.org [online]. [cit. 10. 1. 2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Adrian_de_Vries_Neptun.jpg