SPECT mozku, průběh vyšetření s aplikací Diamoxu Bc. J. Hrbek, MUDr. K. Táborská FN Motol, KNME Praha, 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ladislav ENDRYCH Rdg. odd. Krajské nemocnice Liberec
Advertisements

Teorie ošetřovatelství 3.ročník
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
Test z fyzikálních základů nukleární medicíny
Možnosti analýzy perfuze mozku pomocí DECT
Může spirální CT nahradit některé invazivní metody?
Krahulík D1., Vaverka M1., Hrabálek L1., Herzig R.2
P. Hon, J. Slonková, D. Školoudík, M. Bar, V. Novák, R. Bridzik
PERFUSNÍ CT MOZKU V DENNÍ PRAXI
Naše zkušenosti s nízkoprůtokovými EC-IC anastomózami -
stanovená 99mTcMIBI scintigrafií.
Druhy obvazů – obinadlové obvazy
PRÁCE SESTRY S INTRAVENÓZNÍM PORTEM
SCREENING SLUCHU PO 6 LETECH
H. Mírka J. Ferda J. Baxa V. Liška* V. Třeška* T. Skalický*
Nemoci oběhové soustavy
autor: Soppeová Dana Mrázková Barbora
porovnání výsledků CTA srdce a perfúzní scintigrafie myokardu
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Anatomie ledvin a vývodných cest močových
CT angiografie Nutnost multidetekované výpočetní tomografie
….. Z NOVÝCH METOD CT VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE
A.Kunčarová, P. Kubalová, D. Školoudík,P. Kaňovský
Šaňák D, Vlachová I, Hubáček P
Akutní cévní příhoda mozková
Odlišení recidivy cévní mozkové příhody od epileptického záchvatu
Chrobáková Petra, Švarcpiková Eva
VOLUMOVÉ PERFUZNÍ CT JATER
Jícnové ECHO Proč? Kdy? Jak?
FARMAKOKINETIKA 1. Pohyb léčiv v organizmu 1.1 resorpce
XLVII. Dny nukleární medicíny
Koronarografie a balónková angioplastika (PTCA)
Jiří Ferda, Eva Ferdová, Jan Záhlava, Alexander Malán
RFA plicních tumorů ČRK 2010
Prognostický význam gated SPECT myokardu a koronárního kalciového skóre u pacientů s diabetem resp. ledvinným selháním      Kamínek M, Metelková I, Budíková.
XXXVII. ČRK DIAGNOSTICKÝ KVÍZ
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Oběhová soustava- srdce
Nukleární magnetická rezonance
Neexistuje zlatý standard, pouze konvergence fyziologických metod
Mraček J.1, Holečková I. 1, Mork J. 1, Ševčík P.2, Rohan V.2
Kombinovaná trombolýza: úspěšnost rekanalizace a klinický outcome
Katetrizační ablace srdečních arytmií
Vakuum-kompresivní terapie
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Cévní systém lidského těla
Využití MDCT SOMATOM Definition v kardiologii a ostatních oborech v nemocnici Jihlava. MUDr. Olivia Havránková.
VIRTUÁLNÍ KOLONOSKOPIE Indikace: Vyšetření je určeno k detekci polypů a karcinomů v případě, že je optická kolonoskopie neúplná netolerovaná kontraindikovaná.
Příspěvek low-dose CT k upřesnění nálezu na scintigrafii plicní perfuze u pacientů s podezřením na embolii do plicnice - kazuistiky. Lang O, Kuníková I.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Dárcovství kostní dřeně
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY V INDIKACI A PŘI VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ ODB
Jana Haberlová Neuromuskulární centrum 2. LF UK a FN Motol, Praha
doc. MUDr. Roman Herzig, Ph.D., FESO
Vybrané funkční metody mapování mozku: PET a SPECT (SISCOM)
Karotická endarterektomie
Transplantologie České republiky v kostce
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
absolventská práce Život se srdeční vadou
Cévní mozkové příhody Z. Rozkydal.
VOLUMOVÉ PERFUZNÍ CT JATER
DECT mozku: virtuální nativní zobrazení v akutních stavech
Kontrola prací s cytostatiky
Transplantologie České republiky v kostce
9. Konference radiologické fyziky Harrachov 16. –
Transkript prezentace:

SPECT mozku, průběh vyšetření s aplikací Diamoxu Bc. J. Hrbek, MUDr. K. Táborská FN Motol, KNME Praha, 2010

Anatomie (cévní zásobení mozku)

Cévní zásobení mozku Mozková tkáň spotřebuje 15 – 20% z celkového množství cirkulující krve. Okysličenou krev přivádí do mozku dva páry tepen (Wilisův okruh): a. vertebralis (zásobují m. kmen, mozeček); a. vertebralis (zásobují m. kmen, mozeček); a. carotidaes internae (zásobují většinu mozku). a. carotidaes internae (zásobují většinu mozku). Odkysličená krev je odváděna systémem splavů (sinusy) zpět směrem k srdci.

SPECT mozku Funkční zobrazení mozku pomocí jednofotonové emisní výpočetní tomografie, které poskytuje informace: o průtoku krve mozkem; o průtoku krve mozkem; o regionálním metabolismu v mozku; o regionálním metabolismu v mozku; o distribuci a hustotě receptorů v CNS. o distribuci a hustotě receptorů v CNS. Používané radiofarmakum: - 99 Tc HMPAO, - 99 Tc ECD. Hybridní kamera SPECT/CT Symbia T.

Přístrojové vybavení

SPECT mozku a Diamox SPECT mozku po zátěži Diamoxem je tzv. zátěžovou tomografií mozkové perfúze; tuto provádíme v dvoudenním protokolu pro možnost srovnání výsledků bazálního a zátěžového vyšetření. Princip : u těžkého postižení cév je patrná klidová porucha perfúze. U menšího postižení je perfúze v klidu normální. Po aplikaci vasodilatační látky se perfúze zdravými oblastmi zvyšuje a v postižených zůstává stejná – relativně menší – popř. je patrná redukce až defekt.

Průběh vyšetření Ověření osobních a zdravotních dat. Poučení pacienta o průběhu a významu vyšetření, získání souhlasu. Anamnéza (kontraindikace vyšetření). Aplikace Diamoxu, aplikace radiofarmaka (RF). Nastavení pacienta do příslušné polohy. Akvizice, rekonstrukce. Zpracování, vytvoření závěru, dokumentace. Likvidace odpadu kontaminovaného radionuklidy.

Zátěžová tomografie mozkové perfúze Indikace : posouzení cerebrovaskulární rezervy u TIA, iktu, stenózy či okluze a. carotis a vaskulárních anomálií; monitorace efektu po chirurgickém zákroku na a. carotis; diferenciální dg. demencí vaskulárních a jiných. Kontraindikace: alergie na sulfáty; odstup od akutního iktu tři dny; migréna; nespolupráce pacienta; pokročilá renální nebo jaterní insuficience; u kojících žen je nutné kojení přerušit na 12 hodin.

Příprava pacienta Pacient nesmí : pít energetické nápoje nebo nápoje s obsahem kofeinu; pít alkohol 24 hodin před vyšetřením; kouřit; užívat léky ovlivňující mozkové prokrvení. Pacient musí : dostatečně hydratovat. Před aplikací Diamoxu : je pacient uložen na lůžko v aplikační místnosti; je pacientovi zavedena i.v. kanyla.

Diamox (acetazolamid) Příprava (sestra): za sterilních podmínek ; dospělí (1 000 mg); dospělí (1 000 mg); děti (14 mg / kg); děti (14 mg / kg); jedna lahvička obsahuje 500 mg acetazolamidu v prášku; pro ředění využíváme aqua pro injectione (cca 5 ml pro 1 lahvičku). Aplikace (lékař): 10 ml vasodilatační látky (Diamox) aplikuje lékař do i.v. kanyly rychlostí 2 ml / minutu, cca 15 – 20 minut před aplikací RF; monitorování TK: bazálně; bazálně; ve třetí minutě během podávání Diamoxu; ve třetí minutě během podávání Diamoxu; za 10 minut po aplikaci; za 10 minut po aplikaci; před odchodem pac. z odd. před odchodem pac. z odd.

Aplikace Diamoxu

Aplikace RF Radiofarmakum : 99 Tc ECD (ethyl cysteinát dimer) – NEUROLITE. Aplikovaná aktivita (i.v.): dospělí: 555 – 800 MBq; děti: 7,4 – 11,1 MBq / kg. Doba použitelnosti Značeného přípravku je 8 hodin od přípravy. Zobrazení provést do 6 hod. po podání přípravku. Aplikace : 20 minut po ukončení podání Diamoxu; v temné místnosti, v temné místnosti, pacient : má zavřené oči; má zavřené oči; nečte, nemluví; nečte, nemluví; nehýbe se; nehýbe se; 5 minut po aplikaci pacient odchází do čekárny.

Nastavení pacienta: lze zahájit 30 minut po aplikaci RF; pacient leží na zádech s hlavou fixovanou pomocí dvou pásků v opěrce; detektory jsou v boční poloze; vzdálenost obou detektorů optimálně nepřesahuje 15 cm; kontrola dráhy pohybu detektorů; akvizice.

Nastavení pacienta - ukázka

Statistické údaje Celkový počet vyšetření s využitím Diamoxu, která byla provedena ve FN Motol, KNME - v období od poloviny roku 2007 do poloviny roku 2010, činí vyšetření proběhlo u 46 pac. zahrnutých do vybrané skupiny nemocných v daném období. Nejvíce pacientů bylo vyšetřeno v r (21). Většina vyšetřovaných (52%) spadá do věkové kategorie 61 – 70 let. Téměř 2x častěji jsou vyšetřováni muži (30:16).

Statistické údaje - tabulka

Grafické znázornění 1

Grafické znázornění 2

Grafické znázornění 3

Kasuistika – zachování CVR Muž, 69 let. 2x prodělal ischemickou CMP s pravostrannými symptomy. UZ: obliterace ACI l. sin. MRI: malá ložiska gliózy jsou patrná subkortikálně a kortikálně - vlevo parietálně. SPECT: bazálně je patrná oblast hypoperfúze - vlevo parietálně a temporálně - se zlepšením po vasodilatačním podnětu.

Kasuistika – vyčerpání CVR Muž, 60 let. Recidivující TIA s fatickou poruchou a pravostrannými symptomy. UZ: obliterace ACI l. sin. SPECT: bazálně je patrná hypoperfúze v temporální a frontální oblasti; oblast hypoperfúze většího rozsahu a závažnosti je patrná po aplikaci vasodilatačního podnětu.

Zachování vs. vyčerpání CVR

Závěrem Počet pacientů, u nichž bylo za pomoci Diamoxu prokázáno vyčerpání cerebrovaskulární rezervy, je srovnatelný s počtem pacientů, u nichž bylo prokázáno její zachování. Počet pacientů, u nichž byla prokázána redukce cerebrovaskulární rezervy, je přibližně o třetinu nižší.

Děkuji za pozornost!