1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Advertisements

Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
1 Konference „Budoucnost české energetiky v Evropě“ Podmínky pro podnikání v teplárenství v ČR Miroslav Krejčů.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ministry of Industry and Trade of the Czech Republic Směrnice 77/2001 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Jan Pouček Ministerstvo průmyslu.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
1 XI. podzimní konference AEM Budoucnost českého teplárenství Miroslav Krejčů.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
1 Energie a bydlení v České republice XVII. Seminář energetiků – Jelenovská 2007 Pavel Kaufmann.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
1 Konference „Nová energetická strategie EU a ČR“ Současnost teplárenství v ČR Miroslav Krejčů.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Pohled teplárenství na vývoj energetického trhu.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Tisková konference Teplárny se připravují na splnění přísných emisních limitů Ing. Mirek Topolánek 12.
1 „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Teplárenství v ČR: možnosti a překážky dalšího rozvoje Miroslav Krejčů.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Konference „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ Energetická legislativa a teplárenství.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav Krejčů

2 …co teplárenství podporuje  Státní energetická koncepce  Směrnice EU o podpoře KVET  Ekologický tlak  Růst cen paliv a energií  DPH na tepelnou energii

3 Státní energetická koncepce Státní energetické koncepce vychází z hodnocení dosaženého stavu energetického hospodářství. Její základní cíle lze shrnout do čtyř bodů, které teplárenství pomáhá naplnit. snížení energetické náročnosti tvorby HDP snížení závislosti na dovozu primárních zdrojů energie efektivní využívání domácích primárních zdrojů snížení ekologické zátěže a emisí škodlivin do ovzduší

4 Směrnice EU o podpoře KVET Směrnice 2004/8/EC o prosazování kogenerace založené na poptávce po užitečném teple na vnitřním energetickém trhu a doplnění Směrnice 92/42/EEC. Energetický zákon, § 32 – KVET a výroba elektřiny z DZE - základní podmínkou KVET je dodávka užitečného tepla k dalšímu využití - k ceně elektřiny z KVET a DZE je příplatek. Výši příspěvku stanoví ERÚ. - obchodníci s elektřinou jsou povinni přednostně nakupovat a dodávat elektřinu z KVET a DZE.

5 Ekologický tlak Naplnění mezinárodních závazků z Kjóto protokolu Směrnice č. 2003/87/EC, která ustavuje schéma pro obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů Směrnice 2003/96/ES, která stanovuje minimální sazby daně pro elektrickou energii a paliva

6 Růst cen paliv a energií Růst cen primárních zdrojů energie postupně tlačí na na efektivnější využívání těchto zdrojů. Příležitost pro KVET a dálkové zásobování teplem. Pozitivní přínosy na plnění požadavků na ochranu životního prostředí.

7 DPH na tepelnou energii Tepelná energie je nyní zatížena sazbou DPH = 5 % Výjimka EU platí do ČR se v rámci EU podařilo ve spolupráci s dalšími státy prosadit podmínky pro zachování 5 % DPH u tepelné energie na neomezenou dobu Zachování 5% daně je významnou podporou pro další rozvoj KVET a dálkového zásobování teplem, tím dojde k synergii efektů při úspoře primárních zdrojů a ekologických požadavků

8 …a co teplárenství ohrožuje  Zvýšení DPH na tepelnou energii  Ceny ZP a jejich růst  Národní alokační plán  Malá podpora v Zelené knize EU  Ekologické daně

9 Zvýšení DPH na tepelnou energii Zvýšení DPH u tepelné energie = zahození možnosti využít nabízené efekty KVET a dálkového zásobování teplem Vyvolání sociálních dopadů na obyvatelstvo daných zvýšením daně Zvýšení sazby DPH by zpomalilo žádoucí rozvoj KVET a dálkového zásobování teplem a způsobilo nárůst počtu individuálních zdrojů s negativními vlivy na životní prostředí Zvýšením DPH by narostlo zatížení domácností o 3,3 mld. Kč, tj. průměrně 2 200,- Kč/byt/rok

10 Ceny ZP a jejich růst Vývoj cen nevytváří podmínky pro rozvoj a efektivní využívání zdrojů KVET. Problémem je způsob stanovování plateb za přepravu a distribuci zemního plynu pro výrobce tepelné energie. Při stanovení plateb za kapacitu není možno sjednat individuální kapacity, není možno sloučit více odběrných míst jednoho odběratele. Pro teplárenské společnosti je tolerance za překročení denních rezervovaných kapacit ve výši 2 % je nízká, faktory kalendářního měsíce při překročení denních rezervovaných kapacit v zimním období naopak vysoké. Rozdíly cen mezi kategoriemi velkoodběr, středoodběr a kategorií maloodběr jsou malé - a úroveň obvyklou v zemích EU.

11 Národní alokační plán Nejvýznamnějším sektorem, kterého se alokace dotýká je energetika. V NAP I nebyly pokryty potřeby sektoru veřejné energetiky, množství přidělovaných emisních povolenek v sektoru veřejné a závodní energetiky bylo obecně restriktivnější oproti jiným odvětvím. Při tvorbě návrhu alokace povolenek pro 2. období požadujeme zachování bonusů pro CZT a bonusů pro KVET a nepřipustit jejich krácení. Dále pak řešit: - závislost dodávek tepla na vývoji vnějších podmínek. - možnosti přidělení povolenek při připojení nového odběratele. - v zájmu regulovatelnosti ES ČR v povolenkách zahrnout vliv poskytovaných podpůrných služeb pro ČEPS. V současné době není znám návrh NAP pro 2. obchodovací období. Nedostatečné množství povolenek může způsobit růst cen tepla a ohrozit rozvoj systémů dálkového zásobování teplem.

12 Malá podpora v Zelené knize EU Cílem ZK je úspora primárních paliv a snížení závislosti EU na dovozu energie. V knize postrádáme otevřenou podporu KVET a dálkového zásobování teplem, které mají výrazné efekty v oblasti úspory primárních paliv a v oblasti snižování emisí skleníkových plynů ze všech typů paliv. Přínosy KVET a dálkového zásobování teplem zcela naplňují deklarované základní cíle ZK, proto by měla tomuto způsobu výroby elektřiny a tepla věnována patřičná pozornost. Podporována by měla být centralizovaná výroba tepla z obnovitelných a druhotných zdrojů energie a větší využití tepla z technologických procesů. Využití obnovitelných zdrojů v centralizovaných zařízeních bude spojeno s nižšími investicemi a bude nabízet větší perspektivy k omezení škodlivých emisí (naopak neřízený rozvoj lokálních topenišť na biomasu by vedl k nekontrolovaným emisím).

13 Ekologické daně směrnice 2003/96/ES stanovuje minimální sazby daně pro elektrickou energii a paliva K návrhu Zákona o zdanění pevných paliv nemáme zásadních připomínek, neboť návrh plně respektuje minimální požadavky Směrnice Evropské unie. K návrhu Zákon o zdanění elektřiny máme následující připomínky. - Předmětem zdanění má být vlastní spotřeba elektřiny (ta přestavuje cca 8 % hrubé výroby elektřiny). Jde však o spotřebu nezbytnou k realizaci a zachování výroby elektřiny. Každý výrobce se snaží tuto položku minimalizovat, neboť mu snižuje množství elektřiny, které může potenciálně umístit na trhu. Zdanění této elektřiny proto považujeme za zbytečné. Požadujeme proto osvobození této elektřiny od daně - V návrhu není navržena žádná výjimka ze zdanění pro elektřinu z obnovitelných a druhotných zdrojů ani pro elektřinu z KVET. Vzhledem k ekologickým efektům vznikajícím při těchto způsobech výroby elektřiny a dálkově dodávaného tepla, které jsou EU požadovány a podporovány, požadujeme, aby do návrhu zákona byly zapracovány možnosti dané Směrnicí EU, které umožňují od platby daně osvobodit energetické produkty a elektřinu, používané pro KVET a elektřinu vyrobenou KVET.

14 …… a na závěr doba ledová ….. doba podpory elektrického vytápění doba podpory zemního plynu doba podpory obnovitelných zdrojů doba podpory systémů dálkového vytápění

15 Teplárenské sdružení ČR usiluje o to, aby se systémy dálkového zásobování teplem s využíváním KVET staly všeobecně přijímanou nejpokrokovější metodou vytápění, která zákazníkům zajišťuje “Přijatelnou tepelnou pohodu za přiměřenou cenu, při zachování rovnováhy v přírodě”. Teplárenské sdružení České republiky Bělehradská 458, Pardubice 9 telefon: fax: URL:www:tscr.cz TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky