Energie Kinetická energie: zákon zachování energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie
Mechanická práce a energie
Vnitřní energie, práce, teplo
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
MATEMATICKÉ MODELOVÁNÍ POHYBU KOČIČÍ HRAČKY. Cíl semestrální práce  Dynamické procesy:  Lagrangeovy rovnosti - zobecnění Newtonova zákona  Zjednodušení:
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
ENERGIE Energie souvisí s pohybem a s možností pohybu, je to tedy nějaká míra množství pohybu. FORMY ENERGIE Mechanická (kinetická, potenciální) Vnitřní.
Přednáška 11 Aplikace určitého integrálu
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
Vztah mezi energií a hmotností. Klasická dynamika říká:  mezi energií tělesa E a jeho setrvačnou hmotností m 0 není žádný obecně platný vztah  těleso.
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gravitační pole Gravitační síla HRW kap. 14.
VY_32_INOVACE_11-05 Mechanika II. Práce a energie– test 1.
Jiný pohled - práce a energie
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Ideální pružná a nepružná srážka
Energie LC.
Druhy energie Druhy energie - polohová, - pohybová, - tepelná
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanická práce, výkon a energie
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace657 _ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _637 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o.
Rovnováha a rázy.
Dynamika bodu. dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice,
Keplerova úloha zákon sílypočáteční podmínky. Keplerova úloha zákon síly počáteční podmínky Slunce: M =  kg M  = 39.1 gravitační konstanta:
Dj j2 j1 Otáčivý pohyb - rotace Dj y x POZOR!
Demonstrační experimenty pro střední školy - Mechanika
Dopplerův jev a vzduchová dráha
Metody měření rychlosti
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Elektřina a magnetismus. Vše drží pohromadě díky elektrostatické interakci Cu C, Ge.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Zákon zachování energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Polohová energie tělesa TÉMATICKÝ CELEK:
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
11. Energie – její druhy, zákon zachování
VY_32_INOVACE_F8-005 FYZIKA .ROČNÍK POLOHOVÁ ENERGIE Název školy
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
F  0 R S g L = ? G N() t n (t) N G T x y.
Přípravný kurz Jan Zeman
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Kinetická energie tuhého tělesa
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Gravitační pole Gravitační síla HRW2 kap. 13 HRW kap. 14.
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
Harmonický oscilátor – pružina
Gravitační pole Potenciální energie v gravitačním poli:
Třída 3.B 11. hodina.
Pohyby v gravitačním poli jednoho tělesa
Energie.
Transkript prezentace:

Energie Kinetická energie: zákon zachování energie potenciální energie ve výšce h nad povrchem Země (h << R) :

Energie zákon zachování energie zákon zachování hybnosti

Energie Simon Stevin 1548-1620

Zákon zachování hybnosti kinetická energie:

Zákon zachování hybnosti a energie zákon zachování energie:

Impuls síly Impuls síly: pokud je síla konstatní souvislost s hybností:

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita gravitačního pole Síla která by v daném místě působila na těleso o jednotkové hmotnosti

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita gravitačního pole Síla která by v daném místě působila na těleso o jednotkové hmotnosti Při přemístění tělesa o hmotnosti m z bodu A do bodu B vykoná gravitační pole práci

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole Při přemístění tělesa o hmotnosti m z bodu A do bodu B vykoná gravitační pole práci Konzervativní pole – práce je určena jen počáteční a koncovou polohou a nezávisí na trajektorii nulovou hladivnu potenciální energie volíme v nekonečnu práce, kterou musí pole vykonat při přenesení tělesa z nekonečna do bodu B potenciální energie

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole Při přemístění tělesa o hmotnosti m z bodu A do bodu B vykoná gravitační pole práci Konzervativní pole – práce je určena jen počáteční a koncovou polohou a nezávisí na trajektorii potenciál nulovou hladinu potenciálu volíme v nekonečnu práce, kterou musí pole vykonat při přenesení tělesa jednotkové hmotnosti z nekonečna do bodu B

Gravitační pole gravitační zákon těleso o hmotnosti M vytváří gravitační pole intenzita gravitačního pole: potenciál gravitačního pole:

Gravitační pole potenciál gravitačního pole: