Vysvětlení pojmu enzymy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

ZAČÍNÁME Chemie 9.ročník Klíčová slova: enzymy hormony vitaminy
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Virologie.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
VZTAHY MEZI ORGANISMY POTRAVNÍ VZTAHY.
Základní pojmy ve výživě
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět:Chemie Ročník:9. Téma:Přírodní.
Přírodní látky - systematizace a opakování
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Krajina a životní prostředí
Přírodní látky Mgr. Lenka Fasorová.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
CZ.1.07/1.1.10/
Sloučeniny v organismech
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Další přírodní látky.
Základní údaje sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé sloučeniny, které slouží jako posel z jedné buňky do druhé řídí průběh a vzájemnou.
BÍLKOVINY.
Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk
Bakterie.
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
BAKTERIE.
Enzymy = biokatalyzátory
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemie, složení živých organismů.
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Pokuste se vlastními slovy definovat karboxylové kyseliny: Karboxylové kyseliny jsou organickými kyselinami (zároveň kyslíkatými deriváty, které ve.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Ch_017_Biokatalyzátory Ch_017_Ckemické reakce_Biokatalyzátory Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Chemické složení živých organismů
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Získávání energie pro život
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD II Vzdělávání pro udržitelný život, rozvoj a zdraví (dále VUR) ve 21. století BIOLOGIE Přednáška č.3 Jak fungují.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD II Vzdělávání pro udržitelný život, rozvoj a zdraví (dále VUR) ve 21. století BIOLOGIE Přednáška č.3 Jak fungují.
Bílkoviny (proteiny).
Základní škola, Hradec Králové
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Význam a výskyt sacharidů
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Vysvětlení pojmu enzymy Enzymy jsou makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny Ovlivňují většinu chemických reakcí, které v těle probíhají Jsou podskupinou biokatalyzátorů - látky, které umožňují a urychlují průběh chemických reakcí v organismech Obr.2

Výskyt a význam enzymů Výskyt: Význam: V buňkách všech organismů (rostliny, živočichové, bakterie i viry) Význam: Obecně lze říci, že enzymy urychlují nejrůznější reakce ve všech buňkách rostlin i živočichů

Využití v průmyslu Potravinářský nebo farmaceutický průmysl Využívají technologie, které jsou založené na kultivaci mikroorganismů Jejich metabolismus (enzymatické reakce v buňkách) jsou zdrojem významných potravinářských nebo farmaceutických produktů Např. Výroba piva, vína, etanolu nebo penicilinu Obr.4

Příklady enzymů ……….– enzym obsažený ve slinách napomáhající štěpení škrobu Pepsin – je obsažen v…………………. a napomáhá štěpení ……… na aminokyseliny ………..– je skupina enzymů, které napomáhají štěpení tuků Obr.3 - Lipasa