GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
„EU peníze středním školám“
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Složení potravy.
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
SACHARIDY CUKRY RZ
SPIŽNÍ SKŘÍNĚ Ivana Paletová TĚSTOVINY - celozrnné - bezvaječné - semolinové - kuskus RÝŽE - jasmínová - natural - basmati - parboiled - divoká.
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Chléb Dar božské energie Ing. Ivan Mach, CSc. Prezident Aliance výživových poradců ČR Z.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
TUKY (LIPIDY).
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Glykemický index a glykemická nálož
Škrob a výrobky ze škrobu
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Glykemický index a glykemická nálož
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Buňka  organismy Látkové složení.
PESTROST STRAVY.
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Maso a masné výrobky Dodatky.
Mouky. Mouka pšeni č ná -Obsahuje LEPEK -Nejpoužívanější mouka -Je ochuzena o vlákninu, minerální látky a vitamíny -Vyrábí se z vnitřní části obilky Typy.
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
Škrob a výrobky ze škrobu
různých tpyech sacharidů
Transkript prezentace:

GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN Mgr. Sylva Štajnochrová

Co to je? Bezrozměrné číslo Vyjadřuje o kolik se hladina krevní glukózy zvýší za 2-3 hodiny po jídle Dr. Jenkins v roce 1981 Toronto Kanada, snaha řešit dietu diabetiků

Jak se stanovuje? 10 dobrovolníků Po nočním hladovění Podána testovaná potravina obsahující 10-50 g sacharidů 15- 30 minut vzorek krve z prstu na stanovení glykemické křivky Výsledná křivka je pak porovnána s G. křivkou po konzumaci stejného množství referenční látky (glukózy) Výsledná hodnota průměr z 10 měření

Stanovení II Výpočet číselné hodnoty GI: prostor pod G. křivkou po konzumaci testované potraviny / prostorem pod G. křivkou referenční potraviny

Glykemická křivka

Co je nízký a co vysoký GI Potraviny s nízkým GI mají hodnotu GI menší než 55 (zelenina, mléčné výrobky, laktóza, luštěniny, ořechy, maso, vejce) Potraviny se středním GI ,mají hodnotu GI mezi 56-69 (obilné vločky, kaše, rýže, vařené brambory, těstoviny, kukuřice, celozrnné pečivo, banány, sušené ovoce, sacharóza, většina čerstvého ovoce) Potraviny s vysokým GI, mají hodnotu GI nad 70 (slazené nápoje, sušenky, oplatky, sladkosti, buchty, popcorn, koláče, bonbóny, datle, meloun, bílé pečivo, kukuřičné lupínky, med, glukóza, maltodextrin, zmrzlina)

Určení GI u pokrmu Nutné znát GI a obsah sacharidů jednotlivých potravin a surovin a celkový obsah sacharidů v pokrmu. Hodnotou GI vynásobíme množství sacharidů v pokrmu a vydělíme celkovým množstvím sacharidů. Získané výsledky se sečtou.

Výpočet GI pokrmu Příklad: pomerančový džus, müsli s mlékem, toast a margarín Potravina Sacharidy (g) GI Výpočet GI jídla Pom.džus 13 46 (13*46)/54=11 Müsli(30g) 21 69 (21*69)/54=26 Mléko (150ml) 7 27 (7*27)/54=4 Toast (30g) 70 (13*70)/54=17 Celkově 54 GI jídla= 58

O co tedy jde?

Co má vliv na glykemický index? Stravitelnost škrobu: Škrob je složen z amylozy a amylopektinu (více amylózy způsobuje nižší GI) Čím více je škrob nabobtnalý tím vyšší je jeho hodnota GI. Z toho důvodu mají těstoviny vysoký GI, kdežto obiloviny typu müsli (nevařeného) nízké. Fyzikální forma potravin: Čím více je jídlo uvařeno do měkka tím rychleji se stravuje a tím se zvyšuje hodnota GI Kyselost potravin: Kyseliny přítomné v potravině nebo přidané do pokrmu snižují jeho hodnotu GI, protože zpomalují vyprazdňování potravy ze žaludku a tím omezují rychlost vstřebávání cukru. Takové účinky vykazují například vinný ocet, citrónová šťáva, stejný efekt mají zakysané mléčné výrobky.

Ocet snižuje hyperglykemii u pacientů s DM II Studie 2010 16 pacientů 2 skupiny A: dostávala jídla s vyšším GI po dva dny s/bez přídavku octu B: dostávala jídla s nižším GI s/bez přídavku octu Výsledek: U skupiny A glykemická křivka byla nižší po přidání octu do potraviny. Vzrůst inzulinu byl také menší, ale ne statisticky významně. U skupiny B se G. Křivka po přidání octu do potraviny s nízkým GI nezměnila. Závěr: přidání octu do potraviny má smysl pouze u jídel vyšším GI

Vliv na GI II Fyzický obal: slupka fazolí a semínek tvoří bariéru zpomalující působení enzymů na škrob uvnitř (luštěniny, ječmen, tmavé pečivo) Velikost částic: do menších částeček snadněj proniká voda a enzymy (jemně mletá mouka X celozrnná mouka)

Vliv na GI III Obsah tuku: Tuk obsažený v potravině zpomaluje vyprazdňování žaludku a tudíž i následné vstřebávání cukru. Proto mají potraviny s vyšším obsahem tuku nižší GI (brambory s máslem X brambory) Vláknina: zvyšuje hustotu potravy, zpomaluje průchod potravy a snižuje účinek trávicích enzymů. Hlavně rozpustná vláknina. Ovesné vločky, fazole čočka, jablka X jemně mletá celozrnná mouka (není viskózní vláknina a malé částečky) Zralost ovoce: banán nedozrálý poloviční hodnotu GI než přezrálý

Jak odhadnout GI Čím větší je obsah jednoduchých cukrů tím větší je GI Čím větší je obsah škrobu tím nižší je GI-jeho hodnota značně klesá, když potravina současně obsahuje bílkoviny nebo tuk Pokud je potravina bohatá na škrob tepelně zpracována a konzumována za tepla (puding, chléb, ryže, brambory, pizza) hodnota GI výrazně stoupá Čím větší je množství vlákniny tím nižší je GI

Glykemická nálož Definována v roce 1997 Rozdíl: GI vyjadřuje rychlost s jakou se konkrétní sacharid mění v glukózu. GL účinek dané potraviny na glykémii i celkové množství sacharidů v potravině GL počítá i s množstvím snězeného jídla Jestliže jídlo má GL = 1 stoupne hladina glykémie stejně jako po 1g glukózy

Hodnoty GL Nízká 10 a méně Střední 11-19 Vysoká 20 a více

Zjištění GL Zjištění hodnoty: GI * celkový obsah sacharidů v konzumované porci / 100 Příklad: jablko má GI 40 obsahuje 15g sacharidů na porci tedy: 40*15/100= 6 Brambora má GI 62, obsahuje 21 g sacharidů na porci tedy: 62*21/100= 13 Tzn.: glykémie nestoupne 2x více u brambory než u jablka, ale celkový metabolický účinek vč. vyloučeného inzulinu je 2x vyšší. Glykémie se 2x nezvýší, ale nárok na inzulin ano.

Význam Obezita Diabetes Cholesterol Kardiovaskulární rizika Rakovina Sportovní aktivita

Obezita Rychlejší a dlouhodobější pocit nasycení po konzumaci potravin s nízkým GI

Diabetes Nižší riziko vzniku diabetu při konzumaci potravin s nízkým GI Méně pravděpodobný rozvoj inzulinorezistence Lepší kontrola glykémie Pocit nasycení Hypoglykémie x hyperglykémie Studie prokázaly přímý vztah mezi odhadnutou glykémií a stanovení glykémie po odběru

Cholesterol Řada studií potvrzuje příznivý účinek na snížení hladiny triglyceridů a LDL cholesterolu a zvýšení hladiny HDL cholesterolu při konzumaci potravin s nízkým GI

KVN a GI Nejednoznačné výsledky Velká italská studie – potraviny s vysokým GI zvyšují riziko KVN u žen, ale ne u mužů Jiné studie: nepotvrzují účinek potravin s nízkým GI na nižší riziko KVN, ale uvádějí, že se zlepší lipidový profil a sníží hmotnost pacientů a to má pozitivní vliv na KV systém. Vliv vyššího množství vlákniny u potraviny s nízkým GI

Rakovina a GI Meta-analýza 39 studií Příjem potraviny s vyšší GI je spojen větším rizikem kolorektálního karcinomu a karcinomu endomeria Nejasná souvislost s karcinomem prsu Nebyla nalezena souvislost s karcinomem pankreatu

Sportovní aktivita Kombinace potravin s nízkým GI a vysokým GI před fyzickou aktivitou V průběhu náročného sportovního výkonu potraviny s vysokým GI – doplní ztracenou energii

ALE….Proč neužívat přesných čísel GI GI se mění zráním skladováním ovoce, kulinární úpravou GI bere v úvahu typ sacharidu a nebere ohled na množství v běžně konzumované potravině Zvýšení glukózy je dost variabilní u jednotlivých osob, roli hraje typ krevního vzorku, doba testování, velikost porce potraviny

Mléko a GI Nízký GI Inzulinotropní účinek Proč? Pravděpodobně rozvětvené AA stimulují uvolňování inzulinu Rychlé trávení a vstřebávání syrovátkových bílkovin má inzulinotroponí vliv oproti bílkovinám vázaným Souvislost s bioaktivními peptidy přítomnými v mléce nebo vytvořenými v procesu trávení Možná aktivace inkretinových systémů

Úkoly Vypočítejte GL a porovnejte Dýně: GI=75; množství sacharidů v porci 2 Vařené brambory GI=41, množství sacharidů v porci 30 Cornflakes GI=81, množství sacharidů v porci 26

Úkoly Vypočítejte GL a porovnejte Dýně: GI=75; množství sacharidů v porci 2 75*2/100 = 1,5 Vařené brambory GI=41, množství sacharidů v porci 30 41*30/100 = 12,3 Cornflakes GI=81, množství sacharidů v porci 26 81*26/100= 21

Úkoly Vypočítejte GI pokrmu Pšeničný rohlík s párkem a Coca-cola Suroviny Sacharidy v g GI 80 g rohlík 48 95 100g párky 3 28 500 ml Coca-cola 50 63 Celkově 101

Úkoly Vypočítejte GI pokrmu Suroviny Sacharidy v g GI Výpočet 80 g rohlík 48 95 (48*95)/101=45 100g párky 3 28 (3*28)/101= 1 500 ml Coca-cola 50 63 (63*50)/101 = 31 Celkově 101 GI pokrmu=77

Děkuji za pozornost a přeji pěkný den