Egypt a Egyptské pyramidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
STAROVĚK Mgr. Lenka Venclová 2009.
Advertisements

Egypt Pyramidy.
Maják na ostrově Faru.
Egyptské pyramidy.
Egyptští bohové Najdi si dvojici, která má jiného boha než ty.
Sedm divů světa Andrea.
Starověký EGYPT.
egypt V údolí Nilu,postupné vysychání Sahary
UMĚNÍ EGYPTA Stará říše – př. n. l.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy.
III/2 XV A
Starověký Egypt.
Egypt. Egypt (Egyptská arabská republika) v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu na západě hraničí s Libyí, na jihu se Súdánem,
EGYPT.
Kultura starého Egypta
Starověký Egypt Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.
                                                                         Egyptské pyramidy                                                                                 
Egyptské pyramidy.
7 divů světa Na následujících stránkách se seznámíte se sedmi divy světa. Seznámíte s dobou před a po divech.
EGYPT země faraonů a pyramid Zpracovala: Helena CYPRIANOVÁ.
STAROVĚKÁ ČÍNA.
JZ Asie Zahrnuje oblast Malé Asie, Arabského poloo., kolem Perského zálivu mezi Středozemním, Černým mořem a Indickým oc. Arabský štít, který tvoří nejstarší.
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy.
Egyptské pyramidy Co to vlastně je….
Karolína Moravcová 7. Třída
Egyptské pyramidy.
7 divů světa Eva Kaniová I.A.
Egyptské pyramidy.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
7 starověkých divů světa
Egypt Země bohů.
TAJEMSTVÍ PYRAMID Mgr. Milan Šimek.
VY_32_INOVACE_ZCR_629 Ročník:4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Svět Téma:Afrika – pobřeží Středozemního moře Jméno autora:Mgr.
Sedm divů světa.
Pyramidy.
Pohřbívání.
Vsetín Město ve kterém žiji
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
VY_32_INOVACE_213_Egypt Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis.
Pyramidy a zikkuraty. Pyramidy - jeden ze sedmi starověkých divů světa postaveny od 27. do 18.stol. př.n.l. přesný počet není znám vystavěné z cihel se.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Severní Afrika.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury.
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_05 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
Egyptská arabská republika (ve staré češtině Ejipt)
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 1
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Tematický okruh: NEJSTARŠÍ CIVILIZACE - STAROVĚK Název učiva: EGYPT
UMĚNÍ STARÉHO EGYPTU.
STAROVĚKÝ EGYPT Jan Jakub Šipka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Marika Jiráková Třída: 6.b.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 08 Dějepis _6.ročník_10
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_19_STAROVĚK - EGYPT
Kateřina Maznová egypt Pohřbívání.
EGYPTSKÁ ARCHITEKTURA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15-13_ Úvod do Starověkého Egypta Číslo projektu:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Transkript prezentace:

Egypt a Egyptské pyramidy

Na úvod Egypt je arabská republika v severovýchodní Africe (malou částí též v Asii), ležící na Nilu.

Historie starověkého Egypta Archeologická evidence naznačuje, že vyvinutá egyptská společnost sahá daleko do pravěku. Nil, okolo kterého se soustřeďuje většina obyvatelstva země, je pro egyptskou kulturu životodárnou řekou od doby, kdy se kočovní lovci-sběrači usadili podél Nilu během pleistocénu. Stopy tohoto raného obyvatelstva se objevují ve formě artefaktů a skalních maleb podél teras Nilu a v oázách.

Egypt Plným jménem Arabská republika Egypt,egyptskou arabštinou Masr. Toto označení znamená jak „dvě úžiny“, tak „stát“ či „země“. Egypt je zřejmě nejznámější kolébkou starověké civilizace. Po tisíciletí udivuje obrovské množství lidí svými chrámy, hieroglyfy, mumiemi a zdaleka rozpoznatelnými pyramidami. Egypt stimuluje představivost západních turistů jako žádná jiná země a je právem nejoblíbenější turistickou destinací na světě. Fyzicky tvoří Egypt východní část Sahary. Je tvořen vysoko položenou tabulí, rozdělenou údolím Nilu.

Pyramida Pyramida je jehlanovitá stavba. Základem pyramid bývá zpravidla čtyřúhelník nebo trojúhelník, obecně to však může být jakýkoliv polygon. To znamená, že pyramida má obvykle tři nebo čtyři strany. Tyto strany musí být trojúhelníkové Pyramid je spousta druhů: Nubijské, Egyptské a středoamerické

Egyptské pyramidy Egyptské pyramidy jsou prvním a do dneška jediným dochovaným divem starověkého světa. Ačkoliv se v Egyptě vyskytuje několik desítek pyramid, za první div světa jsou považovány pouze pyramidy. Přestože o účelu i vzniku egyptských pyramid koluje řada, které jsou označovány jako nevědecké, shoduje se vědecký svět na tom, že se jednalo o hroby krále. U některých pyramid je jedna a více dalších, menších pyramid, které někdy sloužily jako hrob manželek. Některé z těchto staveb sloužily k náboženským účelům, většina egyptologů se domnívá, že v nich přebývala králova ba. Někteří králové si nechali postavit dvě pyramidy, což bývá vysvětlováno egyptským dualismem, který spočíval v tom, že byli králové Horního i Dolního Egypta. Zajímavostí je, že existují i pyramidy, které sice měly být hrobkou, ale král se nechal pohřbít jinam.

Stavba stupňovitých pyramid Stupňovitá pyramida vyžaduje pouze obyčejný kámen, na ostatní potřebujete vždy 2 materiály - obyčejný kámen nebo cihly na vnitřek a bílý vápenec na povrch. Příprava terénu je podstatně důkladnější než u mastaby. Každé místo musí být navštíveno 6x! Napřed se terén nahrubo urovná, pak se vykopou rýhy, napustí se vodou, označí se její výška a vypustí se (v jednom kroku), terén se urovná do výšky rysek a nakonec se rýhy zasypou štěrkem. Výsledkem je dokonale rovná plocha, díky níž pyramida vydrží stát po staletí. Samotná stavba pak probíhá téměř stejně jako u mastaby, podstatný rozdíl je jen potřeba dřevěných ramp pro stavbu vyšších vrstev. Stavíte-li z více druhů kamene, postup může komplikovat nedostatek jednoho z nich. Při menším počtu kameníků se totiž může stát, že se všichni postaví právě na místa vyžadující dodání kamene, který nemáte - a stavba se zastaví, dokud ho nedodáte.

The End