VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Advertisements

Třídění směsí Homogenní (stejnorodé, roztoky) Heterogenní (různorodé)
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Start.
Metody dělení složek směsí
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3 Autor: Lenka Poláková
Směsi Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G
Dvousložkové různorodé směsi Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
SMĚSI Látky kolem nás chemické látky směsi např. slaná voda
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvkováorganizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
SMĚSI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na
Směsi, dělení složek směsí
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 03.
Směsi a jejich dělení Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0102.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
zpracovaný v rámci projektu EU
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Směsi.
Směsi Opakovací otázky
Klasifikace látek Vladislava Zubrová.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Opakování pro chemiky z 8.tříd
Zdravotnický asistent, první ročník Směsi Disperzní soustavy Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Směsi,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 04.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SMĚSI. OBSAH Co jsou směsi Skupenství směsí Stejnorodé směsi Různorodé směsi Rozpustnost složek směsí.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ 8. TŘÍDY (1.ČÁST) TÉMA: OPAKOVÁNÍ ZNALOSTÍ.
CHEMICKÉ LÁTKY A SMĚSI Složení a třídění směsí © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 07 TEMA: Chemie 8- Různorodé.
Druhy směsí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
KLASIFIKACE LÁTEK Jak lze rozdělit látky, které jsou kolem nás?
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Směsi Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
14 směsi VY_32_INOVACE_14 autor:Mgr. Helena Žovincová identifikace:H2-14 třída:8. předmět:Ch anotace:Materiál slouží k probírání a procvičení nového učiva.
RŮZNORODÉ SMĚSI. OPAKOVÁNÍ Jak se liší stejnorodá a různorodá směs? Jak se nazývají kapalné stejnorodé směsi? Jak ovlivňuje rozpustnost pevných látek.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C8-002 PředmětCHEMIE 8.ROČNÍK.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_11_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autor: Stejskalová Hana
Směsi Chemie pro ZŠ 8.ročník.
2.1 Většina látek jsou směsi
Směsi.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu: CZ. 1
Vlastnosti látek Autor Mgr. Žaneta Hrubá Datum vytvoření
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_32_INOVACE_Slo_I_01 Směsi 1 ppt.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie DRUHY SMĚSÍ Anotace Cílem této prezentace je naučit žáky porozumět pojmům směs a složka směsi,naučit je rozlišovat různorodé a stejnorodé směsi, pojmy roztok, suspenze, emulze, pěna, aerosol . Prezentace je určena pro žáky 8.ročníků. Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký

Úvod Vše co nás obklopuje je složeno z mnoha látek. Látky můžeme od sebe odlišovat podle jejich vlastností. Mohou být jednoduché a skládat se z jediné látky (z běžného života známe - mouka, káva,…) nebo vytváří složité látky a vznikly smícháním více látek dohromady (např. bramborový salát, knedlíky, beton, marmeláda) Nyní nás budou zajímat složitější látky a naučíme se je pojmenovávat podle jejich složení.

Co je směs a její druhy DRUHY SMĚSÍ Stejnorodé Různorodé Směs je soustava složená ze dvou či více látek (nazýváme je také složky směsi). Směsi můžeme rozdělovat na jednodušší látky. DRUHY SMĚSÍ Stejnorodé (homogenní) složky ve směsi nelze rozeznat okem, lupou, mikroskopem,… př. limonáda, vzduch, sklo, čaj…nazýváme je také roztoky Různorodé (heterogenní) složky od sebe můžeme rozeznat např. žula, síra a zinek, vodu a olej,…

Druhy různorodých směsí Suspenze – směs pevné látky nerozpuštěné v kapalné látce (síra ve vodě, křída ve vodě) Emulze – směs kapalných látek, kdy jedna je rozptýlena ve druhé ( benzín ve vodě, olej ve vodě) Aerosol – směs pevné nebo kapalné látky rozptýlená v plynné látce (šlehačka, pěna na holení, lak na vlasy, mlha- rozptýlené kapalné částice v plynné složce, dým-rozptýlené pevné částice v plynu) Pěna – směs plynné látky rozptýlené v kapalné látce (saponát ve vodě, bublifuk,…)

Druhy směsí - shrnutí Směsi Homogenní Heterogenní Koloidní Suspenze Emulze Pěna Aerosol vyznačuje se Tyndallovým jevem nelze rozeznat okem, ani mikroskopem

Úkol Do tabulky zařaďte následující směsi: pitná voda, vzduch, kouř, bronz, sklo, smíchaný olej s vodou, cukr ve vodě, křída ve vodě, síra ve vodě, bramborový salát. Stejnorodá směs Různorodá směs

Odkazy [cit. 2010-10-09]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=101&pos=17 Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, 2000. ISBN 8071687200. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, 2006. ISBN 8072384422.