Elektrické vlastnosti látek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTROVÁNÍ PŘI VZÁJEMNÉM DOTYKU
Advertisements

Elektřina.
Elektrování těles. Vznik iontů.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Odkud se bere elektřina
PROCVIČOVÁNÍ spustíte klávesou F5
Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický náboj Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
CO UŽ VÍME O ELEKTRICKÝCH VLASTNOSTECH LÁTEK
Elektrický náboj Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Elektrické vlastnosti I.
zpracovaný v rámci projektu EU
Model atomu.
Model atomu a elektrování těles
ELEKTRICKÝ NÁBOJ A JEHO VLASTNOSTI.
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
Elektrický náboj. Elektrické pole
Elektrické vlastnosti látek Elektrické pole
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 6.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracovaný v rámci projektu
Elektrické vlastnosti látek
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Elektrický náboj.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
1. část Elektrické pole a elektrický náboj.
Fyzika Elektrický náboj.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Elektrování těles (Učebnice strana 47 – 48) K elektrování těles dochází při jejich vzájemném tření. Atom tělesa 1 Atom tělesa 2 Obě.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrické vlastnosti látek Číslo DUM: III/2/FY/2/2/1 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektrický náboj, elektrické pole. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:F6 - 8 Datum ověření ve výuce: Téma: Elektrování při vzájemném dotyku Tématický okruh: Elektrické vlastnosti.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vodič a izolant v elektrickém poli Číslo DUM: III/2/FY/2/2/5 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Model atomu.
IONTY Co jsou ionty Co je elektronegativita a jak souvisí s ionty
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Denisa Trubirohová Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_36_ Elektrické vlastnosti látek Číslo projektu:
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
Elektrické vlastnosti látek
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Proč se přitahují také nezelektrovaná tělesa
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Elektrování těles při vzájemném dotyku
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vysvětlení elektrování těles Číslo DUM: III/2/FY/2/2/3 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Elektrické.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Vlastnosti elektrického náboje
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Elektrické vlastnosti látek
Elektrický proud Elektrické pole Elektrické siločáry Elektrické napětí.
Elektrické vlastnosti látek
O zvláštních vlastnostech těles
Elektrické vlastnosti látek
ELEKTRICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK
Transkript prezentace:

Elektrické vlastnosti látek Fyzika 6.ročník ZŠ Elektrické vlastnosti látek Creation IP&RK

Vyzkoušej tyto pokusy: Vezmi si papírový kapesníček a roztrhej ho na malé kousky. Pravítko tři o oděv a přilož jej k papírkům. Pravítkem si chvilku tři vlasy. Vezmi sešit v igelitovém obalu a chvilku jej tři o oděv. Pak k němu přilož zbytek papírového kapesníčku. Dva proužky mikroténového sáčku tři a pak se je snaž k sobě přiložit.

Po tření se tělesa přitahují Co pozoruješ? Po tření se tělesa přitahují nebo odpuzují. Třením těleso získává elektrický náboj.

Elektrování při vzájemném dotyku Při vzájemném tření dvou těles z různých látek se mohou tělesa zelektrovat = mají elektrický náboj. Kladný ( + ) Elektrický náboj Záporný ( - ) Elektrickou silou nazýváme sílu kterou se mohou přitahovat nebo odpuzovat elektricky nabitá tělesa.

Tělesa zelektrována souhlasnými náboji ( + a + nebo – a - ) se odpuzují = působí mezi nimi elektrická odpuzovací síla. Tělesa zelektrovaná nesouhlasnými náboji ( + a – nebo – a + ) se přitahují = působí mezi nimi elektrická přitažlivá síla.

Ještě jednou … Souhlasně nabitá tělesa se odpuzují. Nesouhlasně nabitá tělesa se přitahují. Nabité a nenabité těleso se přitahují.

Elektrické pole Kolem každého zelektovaného tělesa se nachází elektrické silové pole. Síly tohoto pole mohou být přitažlivé nebo odpudivé. Silové pole graficky znázorňujeme siločárami = myšlené čáry, které znázorňují silové účinky pole.

Model atomu Atom Protony Mají kladný elektrický náboj Atomové jádro Neutrony Neutrální – nemají elektrický náboj Atom Elektronový obal Elektrony Mají záporný elektrický náboj

Procvičuj: 1 3 2 4 5

Atom je elektricky neutrální – počet elektronů v obalu je stejný, jako počet protonů v jádře. Atomy různých chemických prvků se od sebe liší počtem protonů v jádře (tzv. protonovým číslem) Je to současně i pořadové číslo v Mendělejově periodické soustavě prvků – tabulce.

Jak lze vysvětlit elektrování těles??? K elektrování dochází při vzájemném tření těles. 1. atom - igelitový sáček 2. atom - papír + - Obě tělesa třeme + - Při tření přechází elektron z jednoho atomu do obalu druhého. Z elektricky neutrálních atomu tak vznikají IONTY.

I o n t Kladný iont KATIONT Záporný iont ANIONT Vznikne přijetím jednoho nebo více elektronů do obalu elektricky neutrálního atomu vznikne odtržením jednoho nebo více elektronů z elektricky neutrálního atomu

Na závěr: 1. úkol: Popiš model atomu helia 2. úkol: Zjisti, o jakou částici se jedná a urči, jaký má elektrický náboj

Van de Graaffův generátor Něco zajímavého … Van de Graaffův generátor je elektrický stroj umožňující nabíjet kovovou kouli na velmi vysoké napětí. Vynalezl jej americký fyzik R. J. Van de Graaff, první model sestrojil v roce 1929, v roce 1931 získal patent na zlepšenou verzi. Do konce 30. let 20. století byly sestrojeny obří generátory vyrábějící až 5 MV). Stroj má využití při fyzikálních experimentech, ale i pro urychlování elektronů pro sterilizaci. Princip generátoru Van de Graaffův generátor