CZ.1.07/1.3.45/01.0014 Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Služby jako fenomén dnešní doby. Úloha služeb Rozvoj terciéru Podniky obohacují svou nabídku o doprovodné služby Servis je něco více než jen dodávka Společnost.
Advertisements

Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Ekonomická gramotnost
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 1. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.1.
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
MAKROEKONOMIKA - VÝKLAD POJMU
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A13 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvoření listopad.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Ekonomická gramotnost Dělba práce „Tam, kde dělá každý vše, bída klepe na chýše.“
Národní hospodářství Ukazatelé výkonnosti.
Tržní mechanismus a jeho fungování, makroekonomické výstupy
Členění NH Ukazatelé hodnocení NH
HDP= hrubý domácí produkt
Investiční multiplikátor
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. St ř ední škola hotelnictví a slu ž eb.
Makroekonomické výstupy
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Chudoba jako sociální problém
Opatření proti legalizaci výnosů z trestné činnosti
1. HDP.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
Mojmír Sabolovič Katedra finančního práva a národního hospodářství
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Národní hospodářství. Obsah výkladu Charakteristika národního hospodářství a jeho struktura Hodnocení národního hospodářství HDP a jeho výpočet Problematika.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
MĚŘENÍ VÝKONU NÁRODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ALENA KERLINOVÁ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Hrubý domácí produkt HDP. Hrubý domácí produkt (HDP) je celková peněžní hodnota statků a služeb vytvořená za dané období na určitém území je celková peněžní.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 15. dubna 2013 Adam Čajka
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Ekonomika – základní pojmy.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Základní makroekonomické ukazatele
Ekonomie 1 Bakaláři Sedmá přednáška Hrubý domácí produkt (HDP)
Národohospodářské agregáty
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Makroekonomické agregáty
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
Měření výkonu ekonomiky TNH 2 (S-2B)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
GLOBÁLNÍ PROBLÉMY SVĚTOVÉ EKONOMIE 8. Března 2016 Adam Čajka
O čem (ne)vypovídá ukazatel HDP
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Transkript prezentace:

CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Realizace projektu:

Problémy při měření výsledného produktu NEW

Problémy při měření výsledného produktu Ukazatele měřící výsledný produkt národní ekonomiky, ať již typu HDP nebo ND, mají jeden základní nedostatek - jsou schopny zachytit pouze legální a měřitelné hodnoty vyprodukované v ekonomice.

Ze statistiky jsou tak zcela vyloučeny hodnoty, které nejsme schopni zachytit: statky a služby, které si lidé ve sledovaném období vyráběli pro vlastní potřebu a spotřebu svých rodin a známých, tudíž neprošly vůbec trhem

nárůst volného času a jeho aktivní využití statky a služby, které prošly nelegálním trhem, zde hovoříme o šedé a černé ekonomice

Šedá ekonomika je souhrnem ekonomických vztahů, které porušují běžné etické a morální normy společnosti. nejrozšířenějším ekonomickým problémem šedé ekonomiky je podplácení a melouchaření, tedy nezdaněná práce a příjmy

Černá ekonomika je souhrn ekonomických vztahů, které porušují zákony dané země, popř. zákony mezinárodní.

Do černé ekonomiky patří: hospodářská kriminalita jednotlivců, např. příjmy z trestné činnosti, krádeže, zpronevěry, padělání peněz, hospodářské podvody, neplacení daní a daňové úniky nelegální hazardní hry, prodeje drog, prostituce

Tyto činnosti nejsou zdaňovány a nejsou vykazovány ve statistikách. V této souvislosti se používá pojem podzemní ekonomika či stínová ekonomika.

Čistý ekonomický blahobyt Američtí vědci proto přišli s myšlenkou nového ukazatele zvaného Net Economic Welfare, neboli Čisté ekonomické bohatství, který objektivněji zobrazuje výsledky lidského snažení na zvyšování kvality života.

Čistý ekonomický blahobyt Vzorec výpočtu: NEW = HDP + produkce pro vlastní potřebu + šedá ekonomika + černá ekonomika - záporné externality trhu

KONEC