VENKOVSKÁ TRŽNICE Informační systém pro zvýšení akceschopnosti venkovanů - 12 partnerských MAS - 2 projekty spolupráce (Opatření IV.2.1., PRV ČR)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt „Rovnost na Vysočině v kontextu koncepce rodinné politiky Kraje Vysočina“ Ing. Soňa Krátká, regionální koordinátorka.
Advertisements

Představení Fichí I. Výzvy (2008/VYZ – 1) MAS sv. Jana z Nepomuku Místní akční skupina sv. Jana z Nepomuku.
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Praha (blízké) budoucnosti: věda, výzkum a inovace Co Praha nabízí a nabídne?
MAS [LAG] Region Pošembeří - historie
„Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech“
Celostátní síť pro venkov
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
 Zaměření: vznik šesti partnerských informačních center pro šest venkovských území  Financování projektu:  Celkové výdaje: ,- Kč  Způsobilé.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
407 – Vzdělávání pro 21. století Žadatel: Learning Society, občanské sdružení Kontaktní osoba: PhDr Lenka Emrová Mobil: e- mail :
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Společný regionální operační program PRIORITA 4 Cestovní ruch Opatření 4.1 Rozvoj služeb pro cestovní ruch Podopatření Podpora regionálních a místních.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto: „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“ Projekty spolupráce.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
ROWANet Páteřní optická síť kraje Vysočina - ROWANet
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do venkovských oblastí.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
„Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Investuje do venkovských oblastí"
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Nízkonákladový mezinárodní projekt spolupráce Projekty pro podporu venkovské identity přinášejí novou kvalitu života do venkovských oblastí.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
VENKOVSKÁ TRŽNICE III. Projekt pro 13. kolo výzvy Programu rozvoje venkova Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Regionální rozměr podpory zemědělství Ing. Josef Ryšavý Litoměřice.
Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Venkovská tržnice III - mezinárodní projekt spolupráce: MAS Region Pošembeří, Krajina Srdce, Lužnice, Nepomucko, Sokolovsko, Nad Orlicí a MAS.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
Udržitelný rozvoj a lokální ekonomika v teorii Vladan Hruška vladan
Michal Šperling - EUREDIS
Závěrečná konference projektu
Regionální centrum podpory sociálního podnikání
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Oblíbený platební nástroj
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
V. Setkání se starosty obcí
Projekt „Klimatická zeleň“ pro obnovu krajiny
Transkript prezentace:

VENKOVSKÁ TRŽNICE Informační systém pro zvýšení akceschopnosti venkovanů - 12 partnerských MAS - 2 projekty spolupráce (Opatření IV.2.1., PRV ČR)

VENKOVSKÁ TRŽNICE Cíl projektu Posilování vlastní akceschopnosti venkovských území, resp. venkovanů. Akceschopnost vnímáme jako lepší využívání místního potenciálu – zdrojů. I nformační systém Venkovsk á tržnice, který umožní: - zlepšit využití internetu pro řešení místních problémů a potřeb, - zintenzivnit zapojování obyvatel do akcí zaměřených na lepší zhodnocování místních zdrojů a podporovat jejich vzájemnou spolupráci, - zlepšit informovanost obyvatel a prezentovat příklady dobré praxe využití internetu pro rozvoj území, - analytický nástroj pro podnikatele, - zdroj dat pro rozvojové dokumenty a projekty.

VENKOVSKÁ TRŽNICE Výchozí předpoklady - 71 % využívá internet každý den, 93 % alespoň jednou týdně, - 85 % nakupuje zboží a služby přes internet, - 53 % využívá inzertních služeb, - 94 % upřednostňuje nákup místních výrobků a služeb, - jen 48 % má dostatečný přehled o místních poskytovatelích služeb, řemeslnicích. Výsledky jsou z vlastního šetření provedeného v přípravě projektu. I nám se zdají až příliš optimistické. Lidé se takto zatím jistě nechovají, ale něco to naznačuje o změně jejich myšlení. A to chceme podpořit a využít realizací Venkovské tržnice.

VENKOVSKÁ TRŽNICE III. Popis projektu Informační systém Venkovská tržnice se sestává z: - softwarové podoby IS obsahující katalog ziskových a neziskových subjektů, aktuality, inzerci, e-obchod místních producentů, anketní aplikaci, GPS kompatibilní systém, statistiku IS, mapové a další aplikace, vše fungující v regionálních mutacích na - sítě regionálních koordinátorů a místních administrátorů pro podporu fungování IS, - informačních míst – konzultační místa pro uživatele a k podpoře místních administrátorů, - sítě informačních vitrín umístěných v obcích pro prezentaci výstupů IS, - tištěných katalogů.

VENKOVSKÁ TRŽNICE Ekonomický pohled Po dpora lokalizace v akci a globalizace v myšlení MAS svatého Jana z Nepomuku - celkový roční rozpočet obcí cca 225 mil. Kč - celkové příjmy (mzdové) obyvatel cca 150 mil. Kč Přímý efekt: Nepřímý efekt: - zvýšení místní spotřeby o 1 % - 3,75 mil. Kč - lokální multiplikátor - zvýšení místní spotřeby o 5 % - 18,75 mil. Kč Jednoduše řečeno, o tolik se mohou zvýšit příjmy místních podnikatelů, podpoříme-li nakupování v regionu. Budou-li stejně reagovat podnikatelé, bude docházet k tzv. multiplikačnímu efektu, který způsobuje delší udržení peněz v regionu a násobí příjmy místních podnikatelů.

VENKOVSKÁ TRŽNICE Statistika Venkovské tržnice II. – rok celkový počet přístupů , - počet unikátních přístupů dle IP 7 882, - počet vyhledávání v katalogu , - počet vložených inzerátů 299, - počet vložených akcí 728. Statistika je za prvních 10 měsíců roku 2011, přičemž rok 2011 je prvním rokem fungování Venkovské tržnice.

VENKOVSKÁ TRŽNICE Trvalý inovační proces Venkovská tržnice Venkovská tržnice II. ? Venkovská tržnice IV. Venkovská tržnice III. Inovace Venkovské tržnice III. - e-shop místních producentů - napojení na GPS navigátory - statistika pro rozvoj území - mapové interpretace výstupů IS

VENKOVSKÁ TRŽNICE Podpora síťování Venkovská tržnice síťování MAS síťování místních aktérů Regionální produkty regionální značky Farmářské trhy lokální potraviny Kdo další ??? Podpora lokalizace Lokální iniciativy

Těšíme se na spolupráci Michal Arnošt – manažer projektu Venkovská tržnice III., tel.: