R OVNICE A NEROVNICE Soustava lineárních rovnic o více neznámých II. VY_32_INOVACE_M1r0114 Mgr. Jakub Němec.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název projektu: Učení pro život
Advertisements

Rovnice a nerovnice s neznámou pod odmocninou
Soustava lineárních rovnic
Soustava lineárních rovnic o více neznámých I.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Milan Hanuš TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních.
Soustava lineárních nerovnic
Sčítací metoda řešení soustavy lineárních rovnic
zpracovaný v rámci projektu
Název Řešení soustavy rovnic dosazovací metodou Předmět, ročník
CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_04_09 Zpracovala:RNDr. Lucie Cabicarová.
Dosazovací metoda řešení soustavy lineárních rovnic
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NázevSoustava 2 rovnic o 2 neznámých Předmět, ročník Matematika, kvarta (4. ročník osmiletého studia) Tematická oblast Matematika a její aplikace Anotace.
Soustava tří rovnic o třech neznámých
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Vzdělávací oblast: Mnohočleny a rovnice Číslo materiálu: EU Název: Lineární rovnice se dvěma neznámými -sčítací.
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0105 Mgr. Jakub Němec.
Soustavy nerovnic o jedné neznámé
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení II. – Diskriminant VY_32_INOVACE_M1r0109 Mgr. Jakub Němec.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých
ROVNICE KOŘENY ROVNICE EKVIVALENTNÍ ÚPRAVY
R OVNICE A NEROVNICE Základní poznatky o rovnicích VY_32_INOVACE_M1r0101 Mgr. Jakub Němec.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Lineární rovnice s absolutní hodnotou II.
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – dosazovací metoda
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA Předmět: Matematika Cílová skupina: 1. ročník (kvinta) gymnázia Oblast podpory: IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KVADRATICKÉ NEROVNICE
Název Řešení soustavy rovnic sčítací metodou Předmět, ročník
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice VY_32_INOVACE_M1r0102 Mgr. Jakub Němec.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Soustavy rovnic počet řešení. x + y = 6 2x – y = 6 zvolíme sčítací metodu 3x = 12 x = y = 6 y = 2 zk.: L 1 = = 6 P 1 = 6L 1 = P 1 L 2 = 8.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Kvadratické nerovnice
Soustava lineární a kvadratické rovnice
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Metody řešení soustav.
Soustava dvou rovnic o dvou neznámých – sčítací metoda
R OVNICE A NEROVNICE Lineární rovnice s absolutní hodnotou I. VY_32_INOVACE_M1r0106 Mgr. Jakub Němec.
Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení III. – Viètovy vzorce
Soustavy lineárních rovnic Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
R OVNICE A NEROVNICE Kvadratické rovnice – Algebraické způsoby řešení I. VY_32_INOVACE_M1r0108 Mgr. Jakub Němec.
R OVNICE A NEROVNICE Nerovnice v podílovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0118 Mgr. Jakub Němec.
Lineární rovnice a jejich soustavy
R OVNICE A NEROVNICE Rovnice v součinovém tvaru VY_32_INOVACE_M1r0104 Mgr. Jakub Němec.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
Soustava lineárních rovnic
Nerovnice v součinovém tvaru
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Soustava dvou lineárních rovnic o dvou neznámých I.
Název prezentace (DUMu):
Soustavy lineárních rovnic o dvou neznámých
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Rovnice a nerovnice Lineární nerovnice Mgr. Jakub Němec
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Soustava tří lineárních rovnic Řešení Gaussovou eliminační metodou
Nerovnice s neznámou ve jmenovateli
Soustava lineárních nerovnic
Řešení nerovnic Lineární nerovnice 1
Lineární nerovnice o jedné neznámé
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Soustavy lineárních rovnic
Soustava dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
Transkript prezentace:

R OVNICE A NEROVNICE Soustava lineárních rovnic o více neznámých II. VY_32_INOVACE_M1r0114 Mgr. Jakub Němec

U ŽITÍ SČÍTACÍ METODY PŘI ŘEŠENÍ SOUSTAVY DVOU LINEÁRNÍCH ROVNIC sčítací metoda V minulé lekci jsme si představili dosazovací metodu pro řešení soustavy rovnic. Druhým způsobem, který lze využít je tzv. sčítací metoda. Její princip spočívá v „odečtení“ jedné neznámé z obou rovnic. Musíme ekvivalentními úpravami upravit rovnice tak, abychom získali u jedné neznámé opačné hodnoty koeficientů. Poté obě rovnice sečteme a získáme tak rovnici s jednou neznámou. soustava nemá řešení má soustava nekonečně mnoho řešení Podobně jako v případě řešení soustavy pomocí dosazovací metody mohou nastat tři situace – soustava nemá řešení, soustava má jedno řešení nebo má soustava nekonečně mnoho řešení. Těmto situacím se budeme věnovat v následujících cvičeních.

Řešte soustavu rovnic a ověřte kořeny zkouškou. Upravíme obě rovnice na co nejjednodušší tvar. V tomto příkladu vidíme, že po úpravě rovnic je koeficient u neznámé y opačný. Sečteme tedy obě rovnice, čímž eliminujeme y. Získáme tak jednoduchou lineární rovnici, čímž získáme kořen x. Neznámou y vypočteme dosazením x do libovolné rovnice soustavy. Zapíšeme množinu kořenů. Ověříme řešení zkouškou.

Řešte soustavu rovnic a ověřte kořeny zkouškou. Upravíme obě rovnice na co nejjednodušší tvar. Nyní se musíme rozhodnout, jak ekvivalentně upravit některou z rovnic tak, abychom součtem odstranili jednu z neznámých. V tomto případě budeme druhou rovnici násobit číslem -3, což povede k odstranění neznámé x. Po součtu rovnic vyřešíme lineární rovnici. Dopočteme neznámou x dosazením hodnoty y. Zapíšeme množinu kořenů. Zkouška je banální cvičení.

Řešte soustavu rovnic a ověřte kořeny zkouškou. Upravíme obě rovnice na co nejjednodušší tvar. Ekvivalentně upravíme jednu z rovnic tak, abychom odstranili jednu z neznámých. Obě rovnice jsou přesně opačné, což po součtu vede k výsledku, který značí nekonečně mnoho řešení. Je třeba vyjádřit jednu z neznámých pomocí druhé neznámé, jak jsme si vysvětlovali v minulé lekci. Zapíšeme množinu kořenů. Zkouška je snadným cvičením.

Řešte soustavu rovnic a ověřte kořeny zkouškou. Upravíme obě rovnice na co nejjednodušší tvar. Ekvivalentně upravíme jednu z rovnic tak, abychom odstranili jednu z neznámých. Po součtu rovnic zjistíme, že rovnice nemají žádný reálný kořen. Zkoušku tedy není třeba provést.

Řešte soustavu rovnic a ověřte kořeny zkouškou.. Ekvivalentně upravíme rovnice tak, abychom odstranili jednu z neznámých. Sečteme rovnice a získáme lineární rovnici, z níž určíme neznámou y. Dopočteme neznámou x dosazením do jedné z rovnic soustavy. Zapíšeme množinu kořenů. Zkouška je lehkým cvičením.

Ú KOL ZÁVĚREM

Z DROJE Literatura: CHARVÁT, Jura; ZHOUF, Jaroslav; BOČEK, Leo. Matematika pro gymnázia: Rovnice a nerovnice. 4. vydání. Praha: Prometheus, 2010, 223 s. ISBN