1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE 19.11.2008 - Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Advertisements

První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
1 Průřez činností SVSE v roce Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
1 Aktuality z činnosti SVSE Praha Luděk Piskač – tajemník SVSE ; Sdružení velkých.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ekonomický pokles a hospodaření českých obcí a měst Ing. Ivan Černý předseda Finanční komise SMO ČR.
Ing. Zdeněk Kondler, ředitel územního inspektorátu XXI. Seminář energetiků – Jelenovská ledna 2011.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
25. srpna EUro Finance Consulting EUFC CZ s.r.o. Analýza celkové energetické spotřeby Libereckého kraje Liberec, 25. srpna 2009.
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
1 SPOTŘEBNÍ DANĚ NA ENERGETICKÉ PRODUKTY ZKUŠENOSTI A NÁZORY VELKÝCH PODNIKŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE +420.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
1 Průřez činností SVSE v roce Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
Úvodní prezentace pro diskuzi o podpoře OZE z peněz spotřebitelů elektřiny.
Svaz průmyslu a dopravy ČR. I. OZE Svaz průmyslu a dopravy ČR.
Průkazy energetické náročnosti budov Novela zákona č.406/2000 Sb, o hospodaření energií Resort školství Setkání ředitelů škol Oddělení sekretariát.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Dostupné podklady pro výpočet úlev 11 Příspěvek na podporu OZE Dostupné podklady pro výpočet vlivu úlev.
Ing. Zdeněk Danielovský Poradce náměstka ministra Záměry MPO, novelizace EZ a POZE SVSE – 3. diskusní seminář, Jaké jsou možnosti snížení ceny.
1 Vliv podpory OZE na průmysl výsledky dotazníku SVSE; nákupní ceny elektřiny Brno Asociace Energetických Manažerů Ortenovo nám. 15,
Aktuální aktivity SVSE Strategie dalšího postupu Seminář SVSE –
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 Souhrnné výsledky 11. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
1 Tisková konference ČLFA, 13. února 2014 Financování spotřebitelů v roce 2013 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
1 Souhrnné výsledky 12. ročníku dotazníku k cenám elektřiny, problematika OZE, aktuality z činnosti SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Transkript prezentace:

1 Cenová úroveň roku 2008, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2009, aktuality SVSE Praha Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE) Luděk Piskač – tajemník SVSE ;

2 1)Výsledky 8. ročníku cenového průzkumu (říjen 2008) 2)IFIEC EUROPE – info z předsednictva 3)Aktuality z činnosti Téma

3 Dotazník SVSE - stav k ročník, poprvé v r Děkuji všem, kteří dotazník vyplnili!!! Zdroj dat (1)

4 Zdroj dat (2) Aktualizace říjen / / 2007 Počet respondentů (odběrných míst) Odběr ze sítě (MWh) Výroba (MWh) Spotřeba celkem (MWh) OZ OZ OZ

5 Zdroj dat (3) Metodika a zjednodušující předpoklady: Použity vážené průměry Při absenci přesného čísla použity středy pásem K otázce nemusí být 100 % odpovědí Pro dopočet vlivu na průmysl:  Celková spotřeba v ČR: 60 TWh  Celková RK v ČR: MW  Podíl průmyslových velkoodběratelů ČR na celkové spotřebě:cca 56%  Rozdělení spotřeby vvn/vn: 50%/50%  REASY jsou srovnatelné

6 Zdroj dat (4) Původ cen: Všechny ceny roku 2008 – aktualizované z dotazníku říjen 2008 Ceny roku 2009 a 2010 silová elektřina – z dotazníku říjen 2008 Dopočet: celková - předpoklad růstu regulovaných cen pro 2009 a 2010: 7,5% Poznámka: rok 2011 má sjednán pouze 1 odběratel

7 Zdroj dat (5) Členění:  Celý vzorek dohromady Dále podle roku, ve kterém se odběr stal OZ:  OZ 2002: > 40 GWh/rok odběr z vvn odběr z vn  OZ 2003: 9 až 40 GWh/rok jen odběr z vn  OZ 2004: < 9 GWh/rok jen odběr z vn

8 Dotazník 2008 Cenový vývoj (1)

9 Cenový vývoj (2) Meziroční nárůsty ceny elektřiny v porovnání let (1) OZ / / /2006 Počet Nákup Spotřeba vvn: Nárůst ceny silové: 18,55% 16,17%14,50 % Nárůst ceny celkové: 16,33% 14,05%15,93 % vn: Nárůst ceny silové: 14,72% 15,89%19,12 % Nárůst ceny celkové: 12,88% 13,27%12,96 %

10 Cenový vývoj (3) Meziroční nárůsty ceny elektřiny v porovnání let (2) OZ vn2009/ / /2006 Počet Nákup Nárůst ceny silové: 8,84% 14,70%14,51 % Nárůst ceny celkové: 8,49% 14,70%15,81 % OZ vn2008/ /2006 Počet Nákup Nárůst ceny silové: 35,12% 11,68%12,80 % Nárůst ceny celkové: 26,42% 9,82%11,10 %

11 Cenový vývoj (4) Meziroční nárůsty ceny elektřiny v porovnání let (1) Všichni dohromady2009/2008 Počet 103 Nákup Spotřeba Nárůst ceny silové: 19,07% Nárůst ceny celkové: 16,38% Smlouva na:počet%Euro% %33 % %11 % %00 %

12 Cenový vývoj (5)

13 Cenový vývoj (6)

14 Cenový vývoj (7)

15 Cenový vývoj (8) Pokles v r způsoben snížením příspěvku na OZ Nárůst ceny silové elektřiny; tím snižování příspěvku na OZ Opticky takto i pro další roky

16 Cenový vývoj (9)

17 Průměrné ceny (1)

18 Průměrné ceny (2)

19 Průměrné ceny (3)

20 Průměrné ceny (4)

21 Průměrné ceny (5)

22 Nákup v pásmech – OZ 2002, vvn (1)

23 Nákup v pásmech – OZ 2002, vvn (2)

24 Nákup v pásmech – OZ 2002, vvn (3)

25 Nákup v pásmech – OZ 2002, vvn (4)

26 Nákup v pásmech – OZ 2002, vn (1)

27 Nákup v pásmech – OZ 2002, vn (2)

28 Nákup v pásmech – OZ 2002, vn (3)

29 Nákup v pásmech – OZ 2002, vn (4)

30 Nákup v pásmech – OZ 2003, vn (1)

31 Nákup v pásmech – OZ 2003, vn (2)

32 Nákup v pásmech – OZ 2003, vn (3)

33 Nákup v pásmech – OZ 2003, vn (4)

34 Nákup v pásmech – OZ 2004, vn (1)

35 Nákup v pásmech – OZ 2004, vn (2)

36 Nákup v pásmech – OZ 2004, vn (3)

37 Nákup v pásmech – OZ 2004, vn (4)

38 Procentuální nárůsty (1)

39 Procentuální nárůsty (2)

40 Procentuální nárůsty (3)

41 Procentuální nárůsty (4)

42 Procentuální nárůsty (5)

43 Procentuální nárůsty (6)

44 Procentuální nárůsty (7)

45 Procentuální nárůsty (8)

46 Procentuální nárůsty (9)

47 Procentuální nárůsty (10)

48 Procentuální nárůsty (11)

49 Procentuální nárůsty (12)

50 Procentuální nárůsty (13)

51 Procentuální nárůsty (14)

52 Procentuální nárůsty (15)

53 Procentuální nárůsty (16)

54 Průměrné ceny – dopad na průmysl (1) minimální varianta - výběr průměrná cena vvn - celková průměrná cena vn - celková průměrná cena vn i vvn - celková průměrná cena vvn - silová průměrná cena vn - silová průměrná cena vn i vvn - silová celková spotřeba průmyslových VO Náklady průmyslu na silovou elektřinu Celkové náklady průmyslu - VO Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - silová Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - celkem Nárůst oproti roku celkem Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - silová 16%12%17%7%7% Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - celkem 13%11%15%7%7% Nárůst oproti roku celkem 28%42%63%75% Nárůst oproti roku silová 41%59%86%100% Cena liberalizace - Kumulované náklady průmyslu navíc do roku:

55 Průměrné ceny – dopad na průmysl (2) minimální varianta - kompletní průměrná cena vvn - celková průměrná cena vn - celková průměrná cena vn i vvn - celková průměrná cena vvn - silová průměrná cena vn - silová průměrná cena vn i vvn - silová Náklady průmyslu na silovou elektřinu (mld. Kč) 31,95330,04327,95029,32132,51638,90845,13050,73959,58464,008 Celkové náklady průmyslu – VO (mld. Kč) 46,65245,30042,43244, ,87859,56866,15376,14281,562 Nárůst/pokles oproti roku předchozímu – silová (mld. Kč) -2,0941,3713,1946,3926,2225,6098,8464,424 Nárůst/pokles oproti roku předchozímu – celkem (mld. Kč) -1,352-2,8681,6293,7575,0596,6906,5859,9895,420 Nárůst oproti roku 2001 – celkem (mld. Kč) -1,352-4,220-2,5911,1676,22612,91619,50129,49034,909 Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - silová -7%5%11%20%16% 12%17%7%7% Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - celkem -3%-6%4%9%11%13% 11%15%7%7% Nárůst oproti roku celkem 0%-3%-9%-6%3%14%28% 42%63%75% Nárůst oproti roku silová 0%-6%-13%-8%2%22%41% 59%86%100% Cena liberalizace - Kumulované náklady průmyslu navíc do roku:0-1, 352-5, 572-8, 163-6,996-0,77012,14631,64761,13796,046

56 Průměrné ceny – dopad na průmysl (3) minimální varianta – porovnání výsledků 2008 akt v pův v akt v pův v 2007 průměrná cena vvn - celková průměrná cena vn - celková průměrná cena vn i vvn - celková průměrná cena vvn - silová průměrná cena vn - silová průměrná cena vn i vvn - silová celková spotřeba průmyslových VO Náklady průmyslu na silovou elektřinu Celkové náklady průmyslu - VO Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - silová Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - celkem Nárůst oproti roku celkem Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - silová 12%16%17%4%4% Nárůst/pokles oproti roku předchozímu - celkem 11%13%13%15%5%5% Nárůst oproti roku celkem 42%45%63%52% Nárůst oproti roku silová 59%64%86%71% Cena liberalizace - Kumulované náklady průmyslu navíc do roku:

57 Průměrné ceny – dopad na průmysl (4)

58 Průměrné ceny – dopad na průmysl (5)

59 Porovnání s EU

60  Bullet point Z prezentace p. Stylese (EFET), konference AEM 09/2007 End-user prices in Western Europe ( ) (Source: Kema Consulting study for Eurelectric 2006)

61 Dtto, jiné měřítko End-user prices in Western Europe ( ) (Source: Kema Consulting study for Eurelectric 2006)

62 Dtto, doplněny roky (doplněno z údajů EUROSTAT pro EU 15)

63 Dtto, doplněna ČR a roky

64 ČR – EUR a CZK

65 - Nejzásadnější problém – EU ETS po 2012 Duben 2008: Tisková konference IE, představení ECOFYS STUDY (konkurenční návrh IE) Princip: Benchmarking, ex-post vypořádání V mezidobí – boj na všech frontách (EP, EK, DGs,...) Výsledek: Odmítavá stanoviska VIK (Dr. Loske) – kontakt na ambasády v Německu, jednání z polským ministrem, vznik "polského návrhu", jednání na úřadu české vlády, žádost o podporu - Trvalá podpora jaderné energetiky IFIEC EUROPE

66 Technická novela zákona č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů; předpokládaná platnost od V běhu připomínkové řízení; připomínky SVSE: Obecná část – nezpřísňování norem EU Prosba na ministra, aby se z titulu své funkce člena vlády ČR zasadil o zrušení celé směrnice ES 2006/96/ES. SVSE – aktuality z činnosti (1) Spotřební daně na energetické produkty (1)

67 Konkrétně: 1)Zpracování vyhlášky 2)Respektování kursu Kč/Euro 3)Osvobození elektřiny pro pohon lodí veřejné dopravy 4)Vrácení daně v jiných případech – předzásobení palivy 5)Revize interního pokynu GŘ cel celním správám – vydáno v tichosti, podstatným způsobem zpřísňuje podmínky pro osvobození od daně Podrobnosti: -prezentace ze semináře týdeníku PROFIT (září 2008) -připomínky SVSE – budou zveřejněny do týdne SVSE – aktuality z činnosti (2) Spotřební daně na energetické produkty (2)

– prezentace v parlamentu Organizátor: poslanec Vojíř Přítomni mj.: MŽP – paní Bísková, náměstek MPO – pan Huner, náměstek ERÚ – pan Fiřt, předseda někteří členové Pačesovy komise další osobnosti energetiky SVSE – aktuality z činnosti (3)

69 Prezentace v parlamentu: soubor: _piskac.ppt SVSE – aktuality z činnosti (4)

70 Poslanec Vojíř: 1) Oznámil záměr v rámci českého předsednictví prosazovat myšlenku "energetické soběstačnosti členských států“ (dtto prezentace SVSE v únoru t.r.).. 2) Do pátku můžeme zopakovat připomínky k EZ. Zařadíme požadavek na spojování odběrných míst SVSE – aktuality z činnosti (5) Parlament ČR – postřehy ze semináře

71 Děkuji za pozornost! Asociace Energetických Manažerů Sdružení velkých spotřebitelů energie Ing. Luděk Piskač ;