Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Advertisements

LITERÁRNÍ POJMY Výtah VY_32_INOVACE_ČJ-S.8.01
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Rozbor uměleckého textu
ENCYKLOPEDIE FORMULE 1 Stanislav Kolman 4.B 2013/
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Literární druhy a žánry
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
Dekameron Giovanny Boccaccio.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Italská renesanční literatura I Mgr. Ludmila Růžičková Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
MARCEL PROUST Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Název Miguel de Cervantes y Saavedra Předmět, ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
PRÓZA, EPIKA Mgr. Michal Oblouk. Próza Z latiny prosa oratio = řeč přímá, stále postupující Přirozená, běžná forma vyjádření psaná volně (ne ve verších)
POHÁDKY.
Povídka, hlavní postavy
Na stránce č. 4 jsou otázky testu. Na dalších stránkách
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
STRUKTURA A JAZYK PROZAICKÉHO DÍLA
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.14 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici povídek a románů, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími.
CHARATKTERISTIKA UMĚLECKÉHO TEXTU
Čtenářský deník.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
John Ronald Reuel Tolkien
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Molière Anna Coufalová C1B.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
STRUKTURA A JAZYK LITERÁRNÍHO DÍLA VRSTVA TEMATICKÁ A MYŠLENKOVÁ Mgr. Michal Oblouk.
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literatura Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_51_Epika, lyrika Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková POVÍDKA A NOVELA Babička (s podtitulem Obrazy z venkovského života)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Miluše Korandová DENÍK MYŠLENKY.POCITY.SOUKROMÍ. PLYNUTÍ ČASU.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
ROMÁN Žánr velké epiky delší časový úsek Pozadí společenských událostí doby Druhy románu: společenský, dobrodružný, fantastický, sci-fi, milostný, psychologický,
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Významní představitelé renesanční literatury
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
STYLISTICKÁ TERMINOLOGIE
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
EDGAR ALLAN POE ROMANTIK. PROZAIK A BÁSNÍK. LITERÁRNÍ TEORETIK.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace (Literatura)
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
VY_32_INOVACE_19_CJI_LITERÁRNÍ ŽÁNRY
próza = rytmicky neviazaná reč

Autor: Mgr. Hana Novotná
Literatura v období renesance
Transkript prezentace:

Novela 1) Zařazení literárního žánru: Novela do literárního druhu a typu literatury 2) Definice novely 3) Autoři novel 4) Ukázka 5) Shrnutí

Zařazení novely Z italského la novella = novinka Za zakladatele novely se považuje  italský renesanční spisovatel Giovanni Boccacio Literární druh = epika Literární typ = próza

Definice Novela -střední epický žánr, poutavý příběh s výraznou pointou. Novela mívá značné množství postav, ale nepříliš složitou kompozici a děj; někdy obsahuje vedlejší epizody a podrobnější popisy. Tradičně se uvádí, že stojí mezi povídkou a románem. V původní italské tvorbě se ovšem za novelu označují texty, které by současná literární věda označila spíše za povídky. Pointa (z francouzského la pointe – hrot, špička) - nečekaný zvrat na konci literárního díla (obvykle u anekdoty, epigramu, aforismu, novely)

Příklady české a světové novely Světoví autoři: Ernest Hemingway – Stařec a Moře Giovanni Boccacio – Dekameron Miguel de Cervantes y Saavedra Čeští autoři: Božena Němcová – Babička Arnošt Lustig – Dita Saxová Viktor Dyk - Krysař

Ukázka novely Den druhý, příběh první Do města Irevisu přijeli tři komici právě v době, kdy tam probíhala velká oslava na počest svatého Jindřicha. Všichni se sem sjížděli, aby se mohli pomodlit k jeho truhle v kostele a prosit o odpuštění. Ti tři mládenci se rovněž rozhodli, že se za sv. Jindřichem vydají, ale přes dav lidí se k němu nemohli dostat. A tak jeden z nich, Marttelino, vymyslel, že bude předstírat ochrnutí. A tak i učinil. Jeho dva přátelé, Marches a Stechimio, ho nesli k sv. Jindřichovi. Nakonec se k němu přece jen dostali. U jeho hrobu se Marttelino jakoby zázrakem uzdravil. Jeho podvod byl však zanedlouho odhalen a Marttelino byl postaven před soud a poté i před samotného vladaře. Ten si jeho příběh vyslechl a s chutí se mu zasmál. Marttelinovi udělil milost a nakonec se všichni tři komici vrátili.

Shrnutí - Novela je prozaická epika. Stojí mezi povídkou a románem. kratšího nebo středního rozsahu bez zbytečného popisu a vedlejších epizod obvykle v krátkém časovém úseku končí výrazným, často překvapivým závěrem (pointou). - Božena Němcová, Ernest Hemingway, Giovanni Boccacio

Zdroje: Michaela Hemelíková 1.E 17.11 2012 http://www.ontola.com/cs/jaky-je-prosim-rozdil-mezi http://cs.wikipedia.org/wiki/Novela_(literatura) http://www.az-encyklopedie.info/n/28873_Novela_%28literatura%29/ Literatura pro 1. ročník středních škol – učebnice http://cs.wikipedia.org/wiki/Dekameron Kostečka J,. Michaela Hemelíková 1.E 17.11 2012