Umělá evoluce a umělý život

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dynamické systémy.
Advertisements

Bořivoj Brdička – Zájem o poznání poznámky pro Kulatý stůl SKAV ovlivněné orientací na vzdělávací technologie 1.Co udělat proto, aby škola byla.
Automatizační a měřicí technika (B-AMT)
Umělá inteligence. Dva přístupy Technický – formální systémy, modely, konkrétní aplikace Filosofický – definice inteligence, vztah k mysli, vědomí a navíc.
Genetické algoritmy [GA]
Vypracoval: Ladislav Navrátil, EI-4 Umělá inteligence Zaměření Expertní systémy.
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Genetické algoritmy. V průběhu výpočtu používají náhodné operace. Algoritmus není jednoznačný, může projít více cestami. Nezaručují nalezení řešení.
Úvod do umělé inteligence
DOK „Umělá inteligence“ v DOK (i jinde). NEURONOVÉ SÍTĚ.
Audit administrativních činností
Nelineární projevy mechanických konstrukcí Petr Frantík Ú STAV STAVEBNÍ MECHANIKY F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ školitelé: Zbyněk Keršner.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Autopoiesis a Enaction Jan Burian Denis Kostomitsopoulos.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Algoritmizace a základy programování
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Systémy pro podporu managementu 2
Obsah: Proč 8. návyk Rámcové objasnění 8. návyku
K ARL L UDWIG VON B ERTALANFFY. L UDWIG VON B ERTALANFFY *19. září 1901 v Atzgersdorfu (u Vídně) †12. června 1972 v Buffalu - rakouský biolog a filosof,
Databázové systémy Přednáška č. 4 Proces návrhu databáze.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Ústav automatizace a měřicí techniky
Kognitivní věda a umělá inteligence. Inteligence … a very general mental capability that, among other things, involves the ability to reason, plan, solve.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Budoucnost umělé inteligence
Artificial Intelligence (AI).  „Úloha patří do oblasti umělé inteligence, jestliže řešení, které najde člověk považujeme za projev jeho inteligence.
U MĚLÁ INTELIGENCE Lucie Ježková O3.B. C O TO VLASTNĚ JE ? Obor informatiky, který se zabývá vytvářením strojů, které se dokážou „inteligentně chovat“
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Systémy pro podporu managementu 2 Inteligentní systémy pro podporu rozhodování 1 (DSS a znalostní systémy)
Umělá inteligence Minského definice: UI je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který –
Souběžný návrh hardware a software (Language for Instruction Set Simulator-Oriented Model) MPO ČR, FT-TA3/128, Jazyk a vývojové prostředí pro.
- zabývají se studiem živých soustav
Logika a umělá inteligence pro multi-agentní systémy Mobilní agent řízený neuronovou sítí.
Přehled metod umělé inteligence a její historie (bakalářská práce) Vedoucí práce: Ing. Ladislav Beránek, CSc., MBA Vypracoval: Michal Jelínek.
Institut geoinformatiky VYUŽITÍ CELULÁRNÍCH AUTOMATŮ PRO MODELOVÁNÍ SILNIČNÍ SÍTĚ V MULTIAGENTOVÉM SYSTÉMU Vypracoval: Bc. Martin Hlaváček Vedoucí: Ing.
54.1 Genetika - člověk Jak je tomu s dědičností krevních skupin?
1.Obecné zákonitosti živých soustav
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Tvorba veřejných politik - přístupy Veřejná politika Zaměření činnosti nebo nečinnosti veřejné moci ve vztahu k určitému problému (course.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Vtělená kognitivní věda PSY 481. Klasický přístup Klasický přístup používá předzpracovanou informaci (transdukované člověkem) směrovanou na vstupy systému.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Workshop pro výzkumné pracovníky 16. – , Brno Rozvoj moderních dopravních inteligentních systémů Ing. Petr Holcner, Ph.D. Mikroskopický model.
prezentuje prof. Ing. Václav Hlaváč, CSc. Katedra kybernetiky FEL ČVUT
Umělá inteligence Robin Horniak. Definice Umělá inteligence (Artificial Intelligence), zkráceně UI (AI) věda, která se zabývá tím, jak přinutit stroje.
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Modely mentální retardace
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Simulátory umělého života Aplikovatelné v environmentálních informačních systémech.
Přírodovědná gramotnost aktuální téma současnosti Ladislav Podroužek.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Název prezentace (DUMu): Vznik a vývoj života
Základní pojmy v automatizační technice
Sociologie pro SPP/SPR
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Metody strojového učení
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Kognitivní psychologie
Vtělená kognitivní věda PSY 481
Transkript prezentace:

Umělá evoluce a umělý život

Komplexní problémy Příklady úspěchů klasické umělé inteligence: Komputacionimus: Expertní systémy Konekcionismus: NETtalk, rozpoznávání obrazu UI dokáže řešit jen úzce vymezený okruh dobře definovaných problémů UI nedokáže řešit ani tak jednoduché věci, které umí malé dítě (naučit se chodit, rozumět …) Dokonce ani tak jednoduché věci, které umí hmyz a možná ani to co umí bakterie !  ?

Umělé a živé Komputacionismus – při řešení problému používáme (formálním) jazykem definovaný algoritmus (postup) řešení problému, který je předem znám – někdo ho vymyslel Konekcionismus – algoritmus řešení znám není, ale známe algoritmus jak se blížit k nalezení algorimtu řešení Živé organismy nepoužívají při řešení problémů algoritmy, nepoužívají jazyk, namísto toho neustále komplexně a dynamicky interagují se svým prostředím a na základě této interakce mění sebe i prostředí, vyvíjejí se Od 80. let snaha napodobit živé organismy

Umělá evoluce Genotyp a fenotyp Vývoj: křížení a mutace Selekce: funkce a krajiny zdatnosti (fitness) Genetické algoritmy Evoluce řešení úzce specializovaných problémů (př. návrh antény na družice) Při interakci s komplexním prostředím však není možné funkci zdatnosti jednoduše spočítat, ale musíme nechat organismus „žít“ v prostředí

Umělý život Život je vlastností organizace hmoty a ne hmoty, která je takto organizovaná. Nic nebrání takové definici života, která by nepředpokládala jeho vytvoření na bázi uhlíkové chemie. Ch.G. Langton Cílem je: inspirovat biologii - navrhnout nové hypotézy o procesech přirozeného života inspirovat se biologií - vytvářet umělé systémy, které jsou schopné díky některé vlastnosti, charakteristické pro živé organismy přispět k efektivnímu řešení praktických úloh dosažení komplexní inteligence, pomocí postupného vývoje nejprve schopnost žít – udržovat svoji integritu a adaptovat se na měnící prostředí potom složitější formy inteligence

Autonomní agent Příklady autonomních agentů Jednobuněčný i mnohobuněčný organismus, ale i robot či umělý systém Část organismu Societa Autonomie: Systém není řízen z vnějšího prostředí Situovanost: systém má schopnost získávat informace o svém prostředí Vtělenost (embodiment) Simulovaná Reálná Kognice agenta - Schopnost rozpoznávat změny prostředí významné pro jeho přežití, reagovat na ně, adaptovat se na ně a ovlivňovat prostředí

Embodiment Co to znamená myslet? Embodiment: Inteligentní orientace v prostředí je výsledkem neustálých vzájemných interakcí mezi autonomním a situovaným agentem a prostředím K zajištění této interakce agent potřebuje tělo Interakce mezi prostředím a agentem nelze dopředu naplánovat, nelze proto oddělit mysl od těla Učení pomocí senzomotorické vazby Silné biologické inspirace: Evoluce Subsumpční architektura motoriky u hmyzu Samoorganizace buněk

Embodiment a enaction By the term embodied we highlight two points: (1) cognition depends upon the kinds of experience that come from having a body with various sensorimotor capacities, (2) these individual sensorimotor capacities are themselves embedded in a more encompassing biological, psychological, and cultural context. By the term enaction we emphasize that sensory and motor processes, perception and action, are fundamentally inseparable in lived cognition. The enactive approach consists of two points: (A)      perception consists in perceptually guided action, (B)      cognitive structures emerge from the recurrent sensorimotor patterns that enable action to be perceptually guided. F. J. Varela, E.Thompson, and E. Rosch, The Embodied Mind: Cognitive Science and Human Experience, 1991.

Celulární automaty

Čtyři třídy chování celulárních automatů (Wolfram, 1983) 1.uniformní 2.repetitivní 3.náhodné 4. komplexní

Ekologické simulace Tierra Mraveniště Framsticks realistická simulace Boids, simulace hejna Tierra paraziti, imunita

Multiagentní modely sociálních systémů Agenty reprezentují zjednodušené modely některých rolí reálných individuí Vhodně navržený model je vždy nesmírně zjednodušeným popisem části reality Přesto může odhalit nějakou fundamentální vlastnost chování zkoumaného systému Multiagentní modely sociálních systémů pomohly porozumět procesům jako je například evoluce kooperativního a koordinovaného chování, vznik koalic, šíření inovací či tvorba tržních cen Zminka o modelech fyz. systémů, turnulence, perkolace, tuhnutí betonu

Autonomní roboti – reálný embodiment R. Brooks: „Fyzická interakce s prostředím je mnohem složitější než jakýkoliv její popis.“ Mobilní roboti - mají schopnost rozpoznávat složité a měnící se prostředí, dokáží se učit pohybovat v novém terénu Sociální roboti – učí se navzájem komunikovat, vytváří nový jazyk Humanoidní roboti …

Kismet – simulace emocí

http://alife.tuke.sk/