Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úhly v kružnici.
Advertisements

Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Užití Thaletovy kružnice
VY_32_INOVACE_M.8.20-Thaletova věta-prezentace
Pythagorova věta a její odvození
Tečna ke kružnici – vlastnosti, využití Thaletovy kružnice
Konstrukce kosodélníka
Konstrukce kosočtverce
Matematika Trojúhelník.
Konstrukce obecného čtyřúhelníku - Thaletova kružnice
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Konstrukce lichoběžníku - Thaletova kružnice
Vzájemná poloha dvou kružnic
Goniometrické funkce Sinus ostrého úhlu
Goniometrické funkce Řešení pravoúhlého trojúhelníku
Konstrukce lichoběžníku
ÚLOHY Z GEOMETRIE Učivo – KRUŽNICE A KRUH
Thaletova kružnice Množina bodů roviny daných vlastností Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
VY_32_INOVACE_M-Ge 7.,8.09 Konstrukce obecného čtyřúhelníka Anotace: Prezentace zopakuje vlastnosti obecného čtyřúhelníka. Ukazuje postup při řešení konstrukčních.
Kružnice a kruh – vlastnosti, rozdíly
VY_32_INOVACE_M-Ge 7.,8.04 Věta usu
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Matematika – 8.ročník Thaletova kružnice
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
Konstrukce trojúhelníku - Thaletova kružnice
Lomený výraz – definice, vlastnosti
Vzájemná poloha přímky a kružnice
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
Thaletova věta 8. ročník Autorem materiálu je Mgr. Jana Čulíková
Jednoduché konstrukce (střed a osa úsečky, osa úhlu, tečna)
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český
IV/ Úhly příslušné k oblouku kružnice
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Užití Thaletovy kružnice
Autor výukového materiálu:
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
ÚHLOPŘÍČKY ČTVERCE A OBDÉLNÍKA
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK
THALETOVA VĚTA.
Vzájemná poloha dvou kružnic
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
VY_32_INOVACE_M-Ar 8.,9.02 Číselné výrazy
Autor: Mgr. Lenka Šedová
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
MNOŽINY VŠECH BODŮ DANÉ VLASTNOSTI
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: květen 2012 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Užití Thaletovy kružnice
Thaletova věta Mgr. Miroslava Černá ZŠ Volgogradská 6B Ostrava-Zábřeh.
8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.
M ATEMATIKA 9. ROČNÍK Opakování na 1. čtvrtletní práci.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_42_INOVACE_33_Významní matematici Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor.
THALETOVA VĚTA VY_42_INOVACE_13_02.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
RÝSOVÁNÍ KOLMIC A ROVNOBĚŽEK
Množina bodů roviny daných vlastností
Konstrukce trojúhelníků (sus)
Autor: Ing. Jitka Michálková
Množina bodů roviny daných vlastností
III. část – Vzájemná poloha přímky
Množina bodů roviny daných vlastností
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Transkript prezentace:

Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití. VY_32_INOVACE_M-Ge 7.,8.15 Thaletova kružnice Anotace: Žák zjišťuje vlastnosti Thaletovy kružnice a její využití. Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný výstup: Využívá pojem množina všech bodů dané vlastnosti k charakteristice útvaru a k řešení polohových a nepolohových konstrukčních úloh. Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok 2012-2013 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Osmý ročník základní školy

Thaletova kružnice Narýsuj kružnici k(S; 3 cm) a sestroj její průměr AB. Na kružnici k zvol body C, D, E různých od bodů A, B. Sestrojte úhly ACB, ADB, AEB a změř jejich velikost.

Thaletova kružnice A B S k | ACB| = 90° | AEB| = 90° Na kružnici k zvolte několik bodů C, D, E. různých od bodů A, B. Sestroj úhly ACB, ADB, AEB a změř jejich velikost. Narýsujte kružnici k(S; 3 cm) a sestrojte její průměr AB. | ADB| = 90° C A B S D k E

Důkaz α β r α β A B r r S k X kružnice k(S; 3 cm) V △ AXB platí: průměr AB α + β + β + α = 180° α β X  k; X ≠ A, B 2α + 2β = 180° r ↦ XS 2(α + β) = 180°/:2 α β A B △ AXS a △ BXS = rovnoramenné △ s rameny délek r α + β = 90° r r S  úhel AXB je pravý α, β - úhly při základnách △ AXS a △ BXS k

Thaletova věta Vrcholy pravých úhlů AXB jsou body X kružnice k s průměrem AB (s výjimkou bodů A, B) a žádné jiné.

Thaletova kružnice Množinou vrcholů pravých úhlů všech pravoúhlých trojúhelníků s přeponou AB je kružnice k s průměrem AB s výjimkou bodů A, B. Kružnice k se nazývá Thaletova kružnice. Thaletovu kružnici budeme označovat lt.

Tháles z Milétu okolo 624 – okol 547 př. n. l. řecký filosof, matematik, vědec a inženýr předpověděl zatmění Slunce, které nastalo 28. května roku 585 př. n. l. pomocí svých geometrických objevů určil např. výšku pyramidy podle délky jejího stínu nebo vzdálenost lodí od pobřeží

Použité prameny a literatura Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Thalés_z_Milétu http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/45/Thales.jpg