PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Křížové výpravy století
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Husitství v kostce.
Křížové výpravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Rytířské řády.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_13-14_Křížové výpravy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vznik španělského království
Křesťanství vznik a podstata.
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Krize církve ve vrcholném středověku
Palestina – svatá země pro křesťany, odtud pocházel Ježíš
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Křížové výpravy.
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Co si představíš pod tímto pojmem?
Křižáci.
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
Baroko Život v barokní době.
Anotace: Seznámit žáky s počátky filozofického myšlení v Evropě
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Počátek novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
Svatý Augustin Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Saladin – křížové výpravy
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Tři směry ve středověku  Universalia ve středověku -národ a panovník -církev a ekonomika -sloh -věda, etika, právo.
KŘESŤANSTVÍ.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Geografické vymezení antického křesťanství  Konverze ke křesťanství  Narození, křest a smrt  Křesťanská zbožnost.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D..  Podstata myšlenkových podnětů v průběhu novověku  Srovnání názorového vývoje od 16. do 19. století.
Vznik Svaté říše římské
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Křížové výpravy (kruciáty)
Křížové výpravy Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Bůh, národy a reformace na počátku novověku
PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.
Křížové výpravy.
Křížové výpravy.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
KŘESŤANSTVÍ a jeho rozšíření po středověké Evropě.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: 22. října 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Svatá říše římská a křížové výpravy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Křížové výpravy (kruciáty)
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_20
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.04_krizove_vypravy Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Úvod do středověku.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D. Středověký člověk I. PhDr. Miroslava Poláková, Ph.D.

Obsah Všeobecný názor na člověka ve středověku Křesťanská antropologie Člověk poutník - Jerusalém Člověk kajícník - Flagelanti - Chiliasmus IV. lateránský koncil roku 1215 (Inocenc III.)

Středověký člověk I. Všeobecný názor na člověka ve středověku Představa o univerzálním a věčném obrazu lidství Člověk je boží stvoření Člověk je pánem země, přírody a zvířat Kdo popře Boha, je určen k věčnému zatracení

Vytváří dvě koncepce člověka Člověk poutník Křesťanská antropologie Vytváří dvě koncepce člověka Člověk poutník svět je pouze dočasnou zastávkou v čase a prostoru a směřuje buď k věčnému životu, nebo k věčné smrti Člověk kajícník - má vštěpovanou koncepci hříchu a musí činit pokání

Člověk poutník Křižácké výpravy v 11. až 13. století Vznik řádů k ochraně poutníků ve Svaté zemi Poutě do Jeruzaléma, Říma a Santiaga de Compostela Poutě jsou podmínkou bezúhonnosti a spásy Poustevník na oslu (Roman du Chevalier du Cygne, r. 1270)

Jeruzalém se stal v první křížové výpravě (1096 - 1099) hlavním městem Jeruzalémského království. Město bylo opět zalidňováno křesťany, ale Židé ani muslimové zde za vlády křižáků žít nesměli. Stal se cílem křesťanských poutníků. Evropané udrželi Jeruzalém po 88 let, kdy jej pro muslimy dobyl zpět sultán Saladin. Dobytí Jerusaléma roku 1099

Člověk kajícník - Život v askezi, bolesti a v davu - Flagelanti (flagellare - bičovat) Poprvé roku 1260 v Perugii na výzvu dominikánů Roku 1348 morová pandemie vedla k procesí sebe trýznících se flagelantů z Itálie do celé Evropy Karel IV. je vyhání z Čech V jižní Evropě se udrželi až do 19. století Flagelanti v Německu (Norimberská kronika, r. 1493)

K askezi se hlásili i chiliasté Lidový chiliasmus žil v očekávání roku 1000 a projevil se při křížových výpravách Očekávání tisícileté boží říše na zemi vytvořilo tyto nálady i v Čechách, v náboženské obci v Táboře roku 1419 (kněz Martin Húska, řečený Loquis) V chiliasmu našla svoji základnu i různá sociálně-revoluční hnutí (příslibu zlatého věku), např. novokřtěnci 16. století Apokalypsa - Janovo zjevení

IV. lateránský koncil roku 1215 (Inocenc III.) Upřesnil povinnosti věřících Jednou za rok zpověď a pokání Položil základ pro činnost inkvizice, postavil ji mimo dosah světské moci Postavil se proti herezi a určil způsob k jejímu potírání Zpřesnil obsah věrouky, zabýval se svátostmi Inocenc III., freska v klášteře Sacro Speco

Seznam použitých zdrojů Le Goff, Jacques: Středověký člověk a jeho svět. Nakladatelství Vyšehrad, Praha 2003. ISBN 80-7021-682-4. [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PetrPoustevnik.jpg [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Jeruzal%C3%A9m [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Flagelant [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chiliasmus [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Apokalypsa [online]. [cit. 2013-01-15]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Inocenc_III.