Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Drogy Nikotin Extáze Durman Opium Pervitin Hašiš Marihuana kokain LSD
Advertisements

Lilkovité.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PŘÍRODNÍ LÁTKY Autor:
VY_32_INOVACE_05_PVP_259_Hol
VY_32_INOVACE_CHK4_4260ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Návykové látky, závislosti
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Alkaloidy RNDr. Naďa Kosová.
Pyridinové alkaloidy Zuzana Janků 3.D
Drogová závislost.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Digitalizace výuky Příjemce
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CHK4_4560 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Historie léčiv.
..a co jste o nich nevěděli
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
VY_32_INOVACE_CHK4_5860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_CHK4_4760 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Alkaloidy Markéta Krejzarová 3.D.
Čeleď lilkovité Přírodopis Autor: Mgr. Irena Hudcová
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
VY_32_INOVACE_CHK4_4860 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Lilkovité rostliny Zpracovali Simona Rušarová- vše společně
Návyk na opiáty, stimulancia, halucinogeny, sedativa
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
A LKALOIDY RNDr. Marta Najbertová. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
RULÍK ZLOMOCNÝ říše:rostliny podříše:cévnaté rostliny oddělení:krytosemenné třída:vyšší dvouděložné řád:lilkotvaré čeleď lilkovité rod:rulík Vypracovaly:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Alkaloidy Ch_064_Přírodní látky_Alkaloidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ALKALOIDY. - přírodní látky ( známo přes ) - heterocyklické sloučeniny obsahující jeden nebo více atomů dusíku - zásaditý charakter ( alkalické.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Charakteristika  Alkaloidy dusíkaté látky zásaditého charakteru  Vznikají jako produkty metabolismu aminokyselin v některých rostlinách (čeleď lilkovitých,
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Ch_064_Alkaloidy Ch_064_Přírodní látky_Alkaloidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
ALKALOIDY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_26.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Psychotropní látka (Též Psychoaktivní droga, omamná látka, často nepřesně droga nebo návyková látka) 
Opiáty VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_OPIÁTY
Alkaloidy 6. února 2014 VY_32_INOVACE_130317
Užitkové rostliny VI Vít Grulich.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Ví, co jsou to drogy a uvědomuje si riziko závislosti
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
AUTOR: Mgr. Václava Horniková
Psychotropní látky.
ČELEĎ LILKOVITÉ Borovková Kasíková Kolářová QA.5
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_PŘÍRODOPIS
ALKALOIDY VY_32_INOVACE_24_486
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
CHEMIE - Alkaloidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:únor 2013 Autor:PaedDr. Bohumíra Šalonková Určeno pro předmět: Chemie Tematická oblast: Chemie kolem nás Obor vzdělání:Kosmetické služby (69-41-l/01) 4. ročník Název výukového materiálu: Řešení pracovního listu Alkaloidů VY_32_INOVACE_CHK4_4360ŠAL

Řešení úkolů č.1 a 2: Mezi alkaloidy, které jsou psychotropními látkami patří: kyselina lysergová v námelu – parazit obilí, heroin z opia (makovic), kokain z listů koky pravé, psilocin z lysohlávek, atropin z durmanu nebo rulíku atd. Psychotropní látka je omamná látka působící na CNS a vyvolávající změny ve vnímání, náladě a chování. Pepř kofein Brambory kapsaicin Paprika piperin Káva teofylin Čaj solanin

Řešení úkolu č.3: a) Antimalarikum je látka používaná k léčbě malárie – smrtelné infekční choroby, kterou přenáší komár rodu Anopheles. Projevuje se vysokou horečkou, dávením a křečí. K léčbě se užívá alkaloid chinin. b) Požití zelených slupek bframbor může vyvolat většinou slabou otravu projevující se zvracením a nevolností, protože v zelených slupkách je ve větší míře obsažen alkaloid solanin c) V nezralých plodech trajčat je alkaloid tomatin, který může negativně ovlivnit, či dokonce narušit vývoj plodu v těle matky – což je teratogenní vliv d) Ano, čaj obsahuje kofein, ale v menší míře než káva e) Tabákový kouř prokazatelně vyvolává vznik rakoviny dýchacího systému, proto jsou výrobci povinni ze zákona uvádět na tabákových výrobcích varovaní typu: Kouření vážně poškozuje zdraví Kouření vyvolává rakovinu Kouření může zabíjet apod. f) a g) V pepři je piperin v malých dávkách působí slabě antipyreticky-proti horečce a povzbuzuje CNS. Ve velkých dávkách by mohl mít mutagenní účinky-vyvolat genetické změny v organismu a některé genetické choroby

 Řešení úkolu č.4: čajovník námel rulík zlomocný tabák atropin kyselina lysergová nikotin teofylin Nikotin je prudký jed ve styku s otevřeným poraněním, je obsažen v cigaret. kouři, kouření vyvolává rakovinu. Atropin se využívá v očním lékařství. Kyselina lysergová je halucinogenní droga. Teofylin působí povzbudivě na CNS.

Řešení úkolů č.5 a6: Zobecni využití a význam alkaloidů  V lékařství se užívají– např. atropin, kodein, morfin, chinin atd.  V kuchyni se využívají– např. piperin v pepři, kapsaicin v paprice, kofein v kávě, teofylin v čaji, teobromin v kakau a čokoládě atd. V lékařství V potravinářství