Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ing. Květoslava Plechatá
Advertisements

Bc. Jiří Švec 03_Materiál Bc. Jiří Švec
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti
Výzkumné projekty MPO řešené v r na ZČU náležitosti účetních dokladů na ZČU u projektů se samostatným bankovním účtem.
ÚČETNÍ UZÁVĚRKA Účetní jednotka musí na konci každého účetního období sestavit účetní závěrku. Před jejím sestavením musí proběhnout řada prací včetně.
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Výsledek hospodaření Jak se vypočítá výsledek hospodaření již víme. Výsledek hospodaření se rozlišuje na: ◦ VH z provozní činnosti  (náklady a výnosy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_20.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_1_19.
Úvod Obsahem této prezentace budou vztahy společnosti se svými vlastníky / společníky. O teorii obchodních společností bude pojednáno ve zvláštní prezentaci.
04_Materiál - pokračování
Úvod Obsahem této prezentace bude základní teorie o účetnictví. Tato prezentace bude výkladová, účtování zde bude minimum. Dozvíme se, kdo vede účetnictví,
Systém účtování Ing. Petr Valouch, Ph.D.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_288.
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Úvod Obsahem této prezentace bude účtování daně z přidané hodnoty.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_281.
Účetnictví Co to je? Ivana Francová, SOU Liběchov.
ČASOVÉ ROZLIŠENÍ NÁKLADŮ A VÝNOSŮ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
Téma č. 1: Základy metodologie účetnictví II.
Účtování kapitálových účtů a dlouhodobých závazků „4“
1/3 ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ EKONOMIKA LESNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ.
Devátá přednáška z UCPO
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
Sedmá přednáška z UCPO TÉMA: Účtování o technických rezervách.
ROZVAHOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070111
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_285.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 4: ZÁKLADNÍ SCHÉMATA
Rozvahové a výsledkové účty
Jednoduché účetnictví
Peníze na cestě Nikola Fenclová. Účet peníze na cestě může být aktivní i pasivní Účtuje se na účtu 261 Slouží k překlenutí časového nesouladu mezi účtováním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_253.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_607 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Rozvahové účty Jméno autora:
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Účetní uzávěrka a závěrka
Náklady a Výnosy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Účetnictví Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Přijaté a poskytnuté zálohy
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….); Inventarizace
Transkript prezentace:

Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí tzv. schválit účetnictví za poslední účetní období a rozhodnout, co s výsledkem hospodaření. ◦ Částečně je toto téma rozebráno i v prezentaci č. 14 – Vztahy společnosti vůči vlastníkům Předem říkám, že pokud budeme mluvit o úhradách, většinou půjde jen o účetní pojem. K žádným pohybům peněz docházet nebude. Tyto úhrady budu označovat jako „úhrady“.

Výsledek hospodaření Co je výsledek hospodaření, jak vznikne apod. je předmětem prezentace č. 99 – DPPO_výpočet daně ze zisku. Takže jen stručně: výsledek hospodaření v účetnictví = Výnosy – Náklady. Výsledek hospodaření (dále jen „VH“) jednoho účetního období bude v dalším účetním období zaúčtován jako počáteční stav účtu 431 – VH ve schvalovacím řízení.

Výsledek hospodaření Protože jde o pasivní účet, účtuje se na něm následovně: 431 – VH ve schvalovacím řízení Počáteční stav Počáteční stav se musí během roku na základě rozhodnutí společnosti odúčtovat. Tento účet nesmí mít na konci účetního období zůstatek. Důvod? Aby na začátku příštího účetního období tam mohl být zase pouze VH toho předchozího období.