KONFERENCE V RÁMCI TVD Aktuální situace ve VD 7.11.2011 PhDr. Marie Jírů Členka Výkonného výboru AIVD Koordinátorka AIVD pro Královéhradecký kraj www.aivd.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Poradenské služby podporující vzdělávání dospělých: realita nebo sen?
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
AKTUÁLNÍ A PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Sektorové dohody Ano či Ne? Jednání Svazu dopravy
ČINNOST A PRIORITY AIVD ČR
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Tomáš Langer AIVD ČR, o.s.
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
AKTUÁLNÍ TRENDY V KVALITĚ VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Jana Brabcová Tomáš Langer.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Firemní kultura - změna motivační strategie
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
CZ / /0003 Digitalizace – digitální vysílání jako nová technologie a nový trh Hermes o.s. Czech Digital Group, Newton College Jan Vávra,
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
1 Analýza nabídky a poptávky po dalším profesním vzdělávání v Královéhradeckém kraji Jaroslava Mikulecká Univerzita Hradec Králové.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
MONDRAGON Cooperative Corporation (MCC) Příklad z dobré praxe - Best practice Červen 2015.
Projekt: Podpora dalšího vzdělávání v Libereckém kraji
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední škola služeb a cestovního ruchu, Varnsdorf
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

KONFERENCE V RÁMCI TVD Aktuální situace ve VD PhDr. Marie Jírů Členka Výkonného výboru AIVD Koordinátorka AIVD pro Královéhradecký kraj Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

VD pohledem vzdělávacích společností – současnost, perspektiva, mantinely,… - Představení profesního sdružení AIVD - VD pohledem vzdělávacích společností - Koncept DV Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

AIVD  největší sdružení ve vzdělávání dospělých  založena v roce 1990  2008: 110 členů  2011: více než 220 členů, z toho:  soukromé vzdělávací instituce| 80 %  střední, vyšší odborné, vysoké školy| 15 %  oddělení vzdělávání podniků a úřadů | 5 % Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

 asociace je členem:  Unie zaměstnavatelských svazů ČR  EAEA – European Association for the Education of Adults  Evropská síť odborného vzdělávání ReferNET  asociace má zastoupení:  Národní rada pro kvalifikace  Národní poradenské fórum  Expertní skupina MŠMT Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

 publikační činnost:  odborný časopis „Andragogika“  odborné publikace ve vzdělávání dospělých  výzkumná činnost:  vnímání problematiky vzdělávání dospělých u laické a odborné veřejnosti (2009)  podpora vzdělávání dospělých v malých a středních podnicích (2010) Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

VD pohledem vzdělávacích společností VD v Českém vzdělávacím systému : studium dospělých ve školách vzdělávání zaměstnanců podniků/organizací rekvalifikační vzdělávání uchazečů o zaměstnání vzdělávání pracovníků v rámci resortu/odvětví zájmové vzdělávání Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Podnikové – firemní vzdělávání Ekonomická recese Vzdělávání v krizi či spíše krize ve vzdělávání? Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Firemní vzdělávání v ČR se přibližuje zahraničí. VD v ČR v porovnání s EU není v takovém rozsahu a zdaleka se nepohybuje na předních místech v porovnání s členskými státy - měřeno výdajem s podílu hrubého domácího produktu Pro firmy je důležité obstát na trhu práce Investice do lidských zdrojů je investice do firmy, tak jak budou vzdělaní lidé ve firmě, tak bude firma bohatá – pozor aby to byla investice Zájem o firemní vzdělávání roste, lidé si uvědomují důležitost vzdělání, vzdělávání začíná narozením a nikdy nekončí, vzdělání po ukončení školy nekončí, ale začíná. Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Kvalita ve firemním vzdělávání Minulý režim - podnikové vzdělávání Začátek firemního vzdělávání Kvalita firemního vzdělávání souvisí s cenou, penězi Finance na vzdělání Hlavním důvodem ESF je podpora vzdělávání. EU nechce sjednotit systém, ale chce aby výsledky byly srovnatelné. Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Momentální situace - tlak na cenu vzdělávání (otázka kvality) Je možné nabídnout kvalitní a zároveň levné vzdělávání? – viz článek Největší tlak - státní organizace, veřejná správa, jediné kritérium výběru je cena, kde je kvalita?? Kde je etika?? Mají vzdělávací společnosti poskytovat levné nekvalitní vzdělávání, když si to trh žádá? Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Můžeme hovořit o vzdělávání v krizi či spíše o krizi ve vzdělávání? Odpověď : Krizi ve vzdělávání firemní vzdělávání začíná být v krizi díky nekvalitnímu přístupu Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Koncept – podpora a rozvoj DV v celé šíři Sladění vzdělávací nabídky s potřebami trhu práce Monitoring dalšího vzdělávání Kvalita dalšího vzdělávání Podpora nabídky dalšího vzdělávání Podpora zvyšování úrovně vzdělávání zaměstnanců MSP Informační a poradenský systém Uznávání výsledků dalšího vzdělávání Simulace poptávky po dalším vzdělávání Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Kvalita dalšího vzdělávání – jedna z aktivit Konceptu Koncepční část –Co je kvalita? –Kde má hrát stát aktivní roli? –Nejsme v DV na začátku! Kvalita v rámci ověřování a uznávání výsledků DV Kvalita poskytovaných kurzů DV Podpora kvality vzdělávacích institucí - Identifikace oblastí, které dosud nejsou řešeny –např. hodnocení kvality vzdělávacích institucí Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Kvalita vzdělávacích institucí Dosud chybí systémový prvek dalšího vzdělávání pro hodnocení kvality vzdělávacích institucí Výběrová řízení se orientují dle ceny Zákazník nemá nástroj pro orientaci ve vztahu CENA vs. KVALITA Nespokojenost kvalitních vzdělávacích institucí - nízká kvalita vzdělávání Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Rating vzdělávacích institucí Důvody: VŘ, cena x kvalita Principy: podobný jako ratování hotelů - identifikace kritérií kvality, jedno z důležitých kritérií – kvalita lektora jednoduchý systém srozumitelný pro zákazníka (cena x kvalita) akceptovatelný a využívaný vzdělávacími institucemi využívaný při veřejných zakázkách podporovaný státní správou Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Očekávané přínosy ratingu VI Systémový prvek s návazností na ostatní principy uplatňované v oblasti DV (výstupy) Motivace VI k rozvoji kvalitativních prvků Nástroj pro propagaci kvality ze strany vzdělávacích institucí Nástroj pro orientaci ve vztahu CENA vs. KVALITA (zákazník) Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

Kdo může o udělení ratingu žádat Všechny instituce poskytující DV, tj: Vzdělávací instituce (hlavní předmět činnosti) Školy a školská zařízení (doplňková činnost) Útvary vzdělávání v subjektech s jiným předmětem činnosti než DV Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.

KRÁSNÉ A ÚSPĚŠNÉ DNY PŘÍŠTÍ Marie Jírů Asociace institucí vzdělávání dospělých ČR, o.s.