Analýza příčin (ne)podpory průmyslu ČR ze strany energetiky Komentář k ASEK Konference Jelenovská 1/2012 K.Šimeček, předseda předsednictva SVSE.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

OCHRANA ZÁJMŮ VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ NA ENERGETICKÉM TRHU Praha,Žofín.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Aktualizace státní energetické koncepce a její dopady na MS kraj
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Strukturální politika. STRUKTURÁLNÍ POLITIKA POLITIKA SCHOPNOSTI PŘIZPŮSOBENÍ SE MĚNÍCÍM PODMÍNKÁM VE STRUKTUŘE EKONOMIKY STRUKTURA – VNITŘNÍ ČLENĚNÍ.
Institucionální a věcné aspekty státní podpory exportu
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Analýza konkurence Harry Löwit 2009/2010
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
Energetické využívání odpadů z pohledu MPO
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Úvod, základní principy a cíle
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Analýza příčin (ne)podpory průmyslu ČR ze strany energetiky Komentář k ASEK Konference Jelenovská 1/2012 K.Šimeček, předseda předsednictva SVSE

Prognóza růstu průmyslové výroby v ČR V roce 2009 propadla průmyslová výroba o více než 20%, z toho některé obory až o 40% V roce 2012 se očekává objemová stagnace s tlakem na ceny, což způsobí pokles tržeb průmyslu

Spotřeba titanové běloby = profilový ukazatel výkonu průmyslu

Trh s plynem je soutěžní

Obyvatelstvo se učí vybírat dodavatele

Průmysl dovede využít konkurenční prostředí

Komentář k trhu s plynem Trh otevřen fakticky od 2007, zákazníci využívají rostoucí nabídku produktů V dodávkách plynu již existuje vazba mezi cenou a vývojem poptávky – trh se kultivuje. Nabídku ovlivňuje rozvoj zdrojů ZP, forma dlouhodobých smluv ve velkoobchodě a vyspělost infrastruktury Cenu plynu je nutno dále zlevnit odstraněním závislosti na spekulativních cenách ropy Výroba tepla a elektřiny z plynu by měla být efektivně konkurenční uhelným zdrojům

Elektro energetika nepodporuje průmysl v ČR

Vliv chování dodavatelů a spotřebitelů a politické vlivy na cenu EE

Cena elektřiny v ČR zhoršuje životní úroveň

Ekonomické a politické vlivy

ČR,SR: řízení proti zájmu spotřebitelů

Komentář k trhu komoditní elektřiny Tržní prostředí do roku 2008 nefungovalo, vývoj cen elektřiny byl určen protisměrným způsobem řízení polostátní firmy ČEZ Zatímco Francie využila vlivu státu na řízení EdF, aby průmysl,stát i obyvatelstvo profitovali z nejnižších cen elektřiny v Evropě, v ČR je situace přesně obrácená. Jen z průmyslu bylo zneužitím dominance navíc „vyvedeno“ 110 mld.Kč. (odhad dle SVSE) Od roku 2009 se dynamika změny cen elektřiny přibližuje vývoji v EU, ale prudce vzrostly poplatky za OZE

Vliv jednotlivých složek ceny

15 Vliv politiky klimatických změn podpora OZE EU ETS – cena povolenky Vliv politiky klimatických změn EU: nárůst o 50% za 16 let ČR: nárůst o 140% za 8 let

Komentář ke způsobu podpory OZE Vývoj výstavby FVE v letech byl nedostatečně řízený,živelný proces v neprospěch spotřebitelů Došlo k selhání legislativních procesů,možné problémy s nepovolenou veřejnou podporou Spotřebitelé byli donuceni přispět na podnikání soukromým firmám,aniž by z toho měli přínos Průmysl v ČR na rozdíl od jiných států EU nese velkou část nákladů na OZE na úkor jeho konkurenceschopnosti

Energetika v kontextu prostředí ČR Energetika je ne méně jak ostatní obory postižena neduhy české společnosti: Korupce a mafiánské praktiky při řízením státních a polostátních firem Bojácnost, nekompetentnost a často nízká profesionalita kontrolních a dozorčích orgánů Neznalost a nezodpovědnost politické reprezentace V tomto kontextu není energetika pouze ve vlastnictví státu dostatečnou zárukou konkurenceschopných cen. Integrace do energetického trhu EU je nezbytností

Vývoj v EU : výchozí podmínky pro SEK Splnění cíle integrace trhu EU do 2014 a podpora OZE vyžaduje významný rozvoj infrastruktury Členské státy jsou zodpovědné za svůj energetický mix,jak se bude vyvíjet nabídka v EU? Podpora OZE vyžaduje harmonizaci v rámci celé EU (větší podpora pro nejlepší technologie na nejlepším místě) Významným nástrojem je podpora energetické účinnosti na straně poptávky (EED) Potřeba konkurenčního energetického mixu tj. diverzifikace investic do výroby elektřiny

Pozitiva aktualizované verze SEK Do úvodní proklamace a vize je doplněno „zajištění konkurenceschopnosti cen energií“. Pro rozvoj OZE je proklamován ekonomický aspekt vlivu na cenu elektřiny a podřízenost NAP Za klíčový nástroj pro rozvoj energetiky je považován technický vývoj včetně podpory rozvoje jaderné technologie SEK podporuje potřebný rozvoj infrastruktury V krátké kapitolce o liberalizaci a integraci trhu s elektřinou je zmínka o nutnosti opatření pro zabránění zneužívání dominantní pozice

Negativa:Nedostatečná kultivace trhu V materiálu chybí hlubší prognóza vývoje energet. zdrojů v rámci jednotného evropského trhu a diskuse o možnostech rozvoje importu PEZ a EE Některé úvahy o bezpečnosti dodávek a udržení dominantní pozice ČEZ mají charakter protekcionismu na úkor konkurenceschopnosti SEK se nezmiňuje o nutnosti změny způsobu řízení a kontroly státních a polostátních energetik k dosažení výhod pro průmysl a obyvatelstvo Role výroby elektřiny z plynu jako konkurenční alternativa je v materiálu značně podceněna

POZE a problematika ŽP Konkurenceschopnost cen elektřiny a způsob podpory POZE nejsou v SEK v rovnováze.Nutno přihlédnout k cenám elektřiny v celé EU. 1. Průmysl v ČR nemůže být zatížen více než v ostatních státech. 2.Obyvatelstvo unese pouze ekvivalent své kupní síly. Podíl státního rozpočtu je naprosto nezbytný, pokud rozvoj POZE překročí výše uvedené možnosti průmyslu a obyvatelstva. Všechny ekologické poplatky a daně zatěžující průmysl by se měly do něj v pobídkách vrátit

Principy prosazované SVSE 1.Zákon o POZE – naplnění cílů ČR v této oblasti (13% v roce 2020) řídit prostřednictvím NAP (MPO) a cenově usměrňovat dle regulačních zásad možné veřejné podpory (ERÚ) 2.Na hrazení nákladů za POZE by se průmysl měl podílet na úrovni srovnatelné s jinou evropskou konkurencí 3.Na hrazení nákladů za POZE by se měl podílet stát ze svého rozpočtu využitím příjmů z aukce povolenek CO2 a ekologických daní

Shrnutí Česká ekonomika je otevřená tj.silně závislá na exportu svých výrobků a služeb.Energetika nemůže být uzavřenou konklávou s rizikem negativního vlivu skupinových zájmů.Míra liberalizace a integrace energetického trhu trhu je dána vývojem zahraničního obchodu spíše než sledováním změn obchodníka V ČR jsou přiměřené ceny plynu a nekonkurence- schopné ceny elektřiny pro průmysl. Z této situace nutno vyvodit závěry a stanovit opatření k nápravě včetně změn kontroly a řízení státních energetických firem a strategie rozvoje POZE

Závěr Pravidelný benchmarking cen energií v EU by měl být klíčovým kontrolním měřítkem úspěšnosti energetické politiky ČR Dosažení výhodnosti či alespoň přiměřenosti cen elektřiny a plynu je zásadním státním zájmem, který by měl být součástí zodpovědnosti řídících, dohlížecích a kontrolních orgánů v energetice Podobnou zodpovědnost se zpětnou vazbou je nutno vyžadovat i v legislativním procesu