Prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 1 Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamma korekce PGC3 Vypracoval: Martin Matouš obor S.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafický editor GIMP (4) a zase vrstvy - režimy krytí Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk „Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Advertisements

Základy focení – Zlatý řez a formáty souborů ve fotografii
Základy úprav fotografií
Úprava fotografie na počítači
Počítačová grafika Nagla Al Samsamová 4.B.
Optické klamy a teorie barevného vidění
Tato prezentace byla vytvořena
GWEB2 MGR. VLASTISLAV KUČERA 3. PŘEDNÁŠKA. Obsah přednášky  CSS3  barvy  border-radius  box-shadow  text-shadow.
VY_32_INOVACE_FOTF10660ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Úprava fotografie v ZME Mgr. Ivana Pechová. Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Úvod do grafiky Parametry ovlivňující kvalitu fotografie Parametry.
Grafický editor GIMP (8) Úpravy fotografií – aneb ne vždy se nám barevná fotografie podaří nebo se nám lépe hodí černobílá „Dostupné z Metodického portálu.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Digitální učební materiál
jak vylepšit barevnost
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_02 ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Barva Jak vybrat barvy.
Bitmapová a Vektorová grafika
VY_32_INOVACE_FOTF10360ŠVA Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úprava digitálních fotografií Terezie Svobodová. => cesta mezi fotoaparátem a tiskem…
VY_32_INOVACE_4.2.IVT4N,1,2.05/Če Gymn á zium, Český Tě ší n, př í spěvkov á organizace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Počítačové zobrazování. Vektor Křivky Malá velikost souboru Při zvětšení zůstává kvalita.
Editace - globální úpravy - tonalita obrazu
Počítačová grafika VII – parametry obrazu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Photo-Paint – transformace, jas,
Tato prezentace byla vytvořena
Začínáme v GIMPu Pracujeme s barvou ….
Vliv osvětlení a jasu na člověka
Práce do Cvičení z tech. a techn. vzděl. (TE2BP_CTV/PV)
Teorie barevného vidění
Barva popředí a pozadí Nastavení barev popředí/pozadí najdeme v Panelu nástrojů. Barvu popředí používáme především při kresleni s nástroji jako Tužka,
Barevné modely Název školy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.16 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Rastrová grafika-vylepšit Typ: DUM - kombinovaný.
Světelné podmínky a možnosti zobrazovačů.  Jakou „nejsvětlejší“ bílou může monitor zobrazit? Bílá Nejsvětlejší plocha, jakou tady můžete vidět:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen v projektu Pořadové.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aplikovaná počítačová grafika. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Počítačová grafika a CAD 1. Způsoby uložení grafické informace Rastr (grid, bitmapa …) Vektor.
Úpravy rastrových obrázků. Úpravy geometrické Ořezání (clip) Otočení (rotate)
Úpravy rastrových obrázků. Úpravy geometrické Ořezání (clip) Otočení (rotate)
Převod na černobílou fotografii VY_32_INOVACE_GR_792.
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Grafický editor GIMP (4) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  režimy krytí vrstev Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Světlo a barva Obrazová část. Vjem barvy Digitální fotografie – Světlo Světlo je elektromagnetické záření Šíří se vakuem rychlostí c = 3  10 8 m  s.
Grafický editor GIMP (8) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk  vyvážení barev  napodobení černobílé fotografie Dostupné z Metodického portálu
RNDr. Jana Štanclová, Ph.D. ZS 2/0 Z Obrázky (popř. slajdy) převzaty od RNDr. Josef Pelikán, CSc., KSVI MFF UK B_PPG PRINCIPY.
Počítačová grafika VY_32_INOVACE _GRAF_18.  přidáním barevného odstínu vznikne tmavší barva, tento způsob používají například tiskárny.
PIXLR − ONLINE GRAFICKÝ EDITOR (1) ANEB NEJLEPŠÍ VĚCI JSOU ZADARMO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslav Zavadil. Dostupné.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy
Charakteristika videomateriálů
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Grafický editor GIMP (8)
Rastrová grafika Základní termíny – prezentace barev, barevné modely.
Základy úpravy digitální fotografie
Základní pojmy z počítačové grafiky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úpravy fotografií v Adobe Lightroom I.
Obrazový materiál pro pracovní list – Barvy
Digitální učební materiál
Základní úpravy barev v Adobe Photoshopu
Histogram VY_32_INOVACE_GR_787.
Zrak a optické klamy.
Základní kroky při úpravě fotografií v Camera RAW
Počítačová grafika Mgr. Petra Toboříková.
Transkript prezentace:

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 1 Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamma korekce PGC3 Vypracoval: Martin Matouš obor S

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 2 Obsah prezentace Jas a světlost (HSV, HSL) Kontrast Gamma korekce

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 3 Jas a stvětlost (HSV, HSL) HSV (HSB) - Hue, Sturation, Value (Brightness) - Odstín, Saturace, Hodnota (Jas) HSL - Hue, Saturation, Lightness - Odstín, Saturace, Světlost HSL a HSV (také nazývané HSB) jsou dvě příbuzné reprezentace bodů v barevném prostoru RGB, které se pokouší popisovat vnímání barevných vztahů přesněji než RGB.

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 4 HSV (HSB) Odstín, Saturace, Hodnota (Jas) V HSV, V komponenta jde poloviční cestou, od černé k volenému odstínu. Posuvník stáhneme maximálně doleva - obrázek bude hodně tmavý, avšak nebude to černá plocha. Na opačné straně bude hodně světlý, ale nebude to bílá plocha.

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 5 HSV (HSB) Histogram se nezúžil Stěhuje se vpravo, celý, v plném rozsahu. Tím pádem se mu řežou jasy - vypalují se

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 6 HSL Odstín, Saturace, Světlost Světlost v HSL vždy měří celé rozmezí od černé přes zvolený odstín až k bílé. Zesvětlováním obrázku funkcí světlost přibližujeme všechny jeho barvy bílé. Nedochází k přepálení jasů, to je jeho výhoda.

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 7 Zůstal v plném rozsahu Smrsknul se Přestěhoval se z oblasti temných tónů (vlevo) do středu Nevznikly žádné přepálené jasy HSL Histogram

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 8 Rozdíl mezi tmavými a světlými místy fotografie. Zvýšit kontrast - tmavá místa ještě více ztmavit a světlá místa ještě více zesvětlit. Pokud to přeženete, světlá místa se stanou přepaly a tmavá místa podpaly. Problém - kontrast nebo dynamický rozsah? Oboje současně totiž nelze. Kontrast

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 9 Kontrast Zvýšení kontrastu vede ke zvětšení čistě bílých (přepaly) a čistě černých (podpaly) ploch (oboje označeny modře). Vpravo je vyjádření téhož pomocí křivek (šedá odpovídá původnímu stavu, černá po zvětšení kontrastu).

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 10 Kontrast Abychom výše uvedený limit subjektivně obešli, používá se malý trik. Oko hodně tmavé tóny stejně jako světlé tóny tolik neregistruje. Mohli bychom tedy kontrast ve stínech a ve světlech snížit, a tak získat prostor na zvětšení kontrastu ve středních tónech.

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 11 Gamma korekce Intenzita obrazu či míra konktrastu Jedná se o stejnoměrnou regulaci barevných složek, jejímž výsledkem je nestejnoměrná změna jasu.

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 12 Hodnoty korekce větší než 1.0 znamenají zesvětlení obrazu a snížení kontrastu Hodnoty korekce menší než 1.0 znamenají zvětšují kontrast a ztmavují obraz. Hodnota gamma korekce od 0.01 do Standardní hodnota je 1.0 Gamma korekce

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 13 Použité zdroje

prosinec 2008Úprava jasu, světlosti, kontrastu a gamakorekce 14 Děkuji za pozornost