Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_20 Název DUMu: Ostatní povzbudivé pochutiny Pro obor vzdělávání: Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 2. ročník Autor: Bc. Kubová Alena Datum: 13.9. 2013
Kořenící přípravky
Sůl kuchyňská sůl - chlorid sodný - NaCl důležité koření při kuchyňské úpravě sůl obsahuje minerální látky podporuje výměnu látkovou vysoký příjem soli škodí tělu většina druhů kuchyňské soli je obohacena jodem
Druhy soli Stolní sůl kamenná a mořská - je mletá na různou hrubost Dietní soli - mají snížený obsah sodíku a mohou být obohaceny draslíkem Glutasol - glutamát - chemicky vyráběný prostředek, smíšený se solí, určený k dochucování polévek a omáček. Hojně se využívá v čínské kuchyni. Časté používání je zdraví škodlivé.
Krmná nebo průmyslová sůl - ke kuchyňským účelům zásadně nevhodná
Jaké složení obsahuje kuchyňská sůl? HCl NaCl H²SO4 H²S
Ocet vznikne alkoholickým kvašením a kvašením kyseliny octové jako surovinu se používá bílé, červené víno, ovocné víno (mošt), pálenka, líh ocet se používá při nakládání ryb, zeleniny, při výrobě hořčice, a k dochucování pokrmů je to pochutina, používá se jako ochucovadlo
Druhy octa Kvasný ocet lihový Kvasný ocet vinný Jablečný ocet Ochucené octy - cibulový - estragonový - bylinkový
Hořčice Vyrábí se z : hořčičného semínka octa soli cukru koření
Druhy hořčice plnotučná hořčice krémžská hořčice jemná hořčice ostrá hořčice dijonská hořčice grilovací hořčice
Křen je součástí, které hořčice ? Plnotučná hořčice Kremžská hořčice Jemná hořčice Grilovací hořčice
Dochucovací prostředky Ostatní pochutiny Dochucovací prostředky
Kečup je druh zeleninové omáčky je vyroben z rajčatového protlaku, koření a dalších přísad většinou se používá k dochucení jídla kečup je sladký, ostrý, jemný, chilli
Majonéza je hustá tučná omáčka nažloutlé nebo bílé barvy základní hmota vznikne třením oleje a vaječných žloutků dochutí se octem, solí, cukrem a hořčicí majonéza tvoří základ dresinků, přidává se do řady salátů jako pojidlo
Tatarská omáčka je to majonéza do které se přidává koření a zelenina nejčastěji je to nadrobno krájená okurka a cibulka, ale i jiné přísady např. kapary je to vhodné dochucovadlo ke smaženým pokrmům
Ostatní ochucovací omáčky slouží k ochucení pokrmů v obchodech je nepřeberné množství přípravků na dochucování omáček: - worčestrová omáčka - omáčka tabasco - kari omáčka - cikánská omáčka - omáčka chilli - sojová omáčka
Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa.Praha: PARTA, 2004, ISBN 80-7320-054-6 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.