HALOGENIDY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Advertisements

ODDĚLOVÁNÍ SLOŽEK ZE SMĚSÍ
HALOGENY.
Alkalické kovy.
HALOGENIDY F-I Cl-I Br-I I-I jsou dvouprvkové sloučeniny halogenu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KYSELINY.
Halogenidy.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
POLOKOVY.
VY_32_INOVACE_11_TŘÍDĚNÍ LÁTEK
Alkalické kovy Mgr. Helena Roubalová
KOVY.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Skupenství látek.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
SOLI KYSLÍKATÝCH KYSELIN
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů
Chemická vazba.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
ZÁSADY - HYDROXIDY.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Pojmenuj domácí zvířata
CH_105_ Halogenidy_Halogenidy
KYSLÍK.
Směsi.
CHEMICKÉ REAKCE A ROVNICE
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VODÍK.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o oxidech
VZDUCH.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Poznej volně žijící zvířata
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
Počet nohou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
Halogeny a halogenidy.
HALOGENIDY NÁZVOSLOVÍ VÝZNAMNÉ HALOGENIDY Obr.1 Obr.2.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Významné soli. Bezkyslíkaté soli NaCl – chlorid sodný –bílá krystalická látka –v přírodě se vyskytuje jako sůl kamenná (halit) –ve velké míře se nahází.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o zemské kůře, horninách a nerostech AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
H ALOGENIDY 2. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Halogenidy Autor: Mgr. Vlasta Hrušová NaCl CaF 2.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_20_Halogenidy Téma: Chemie.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Halogenidy.
Název vzdělávacího materiálu Soli bezkyslíkatých kyselin
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Halogenidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Významné halogenidy Chlorid sodný = halit = kuchyňská sůl -NaCl
Transkript prezentace:

HALOGENIDY

Autor: Mgr. Magdaléna Čížková

Anotace: Prezentace úvod do chemie pro žáky 8. třídy. Materiál lze použít v přímé výuce, pro opakování učiva a k procvičení. Autor: Mgr. Magdaléna Čížková Jazyk: Čeština Datum vytvoření: leden 2012 Očekávaný výstup: žák charakterizuje chemické sloučeniny - halogenidy, uvede jejich základní chemické vlastnosti, výskyt, výrobu a použití Speciální vzdělávací potřeby: žádné Klíčová slova: halogenidy, chloridy, fluoridy, bromidy, jodidy Druh učebního materiálu: pojmová mapa Druh interaktivity: doplňování textu Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání - druhý stupeň Typická věková skupina: 13 - 15 let

HALOGENIDY dvouprvkové sloučeniny halogenů s jiným prvkem mají dvouslovný název název končí příponou -id oxidační číslo halogenů v halogenidech je -I

CHLORID SODNÝ – NaCl KUCHYŇSKÁ SŮL vyskytuje se v mořské vodě, nebo jako nerost pevná krystalická látka, rozpustná ve vodě používá se k solení a konzervaci potravin, k výrobě chlóru, sodíku, kyseliny chlorovodíkové a dalších chemických látek

BROMID STŘÍBRNÝ - AgBr Žlutá krystalická látka, nerozpustná ve vodě Na světle se rozkládá a tmavne Vyskytuje se v přírodě v podobě minerálu – bromargyrit Používá se ve fotografickém průmyslu

CHLORID KOBALTNATÝ – COCl3 Světlemodrá pevná látka, pohlcuje vlhkost – je hygroskopická, postupným vlhnutím mění barvu na fialovou až červenou Používá se jako indikátor koroze a vlhkosti a k výrobě dalších sloučenin kobaltu

Podtrhni vzorce halogenidů Podtrhni vzorce halogenidů. AgBr, KOH, KI, Ca(OH)2, NaCl, H2SO4, SF6, H2O Doplň text. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny__________ s jiným prvkem. Halogeny v halogenidech mají oxidační číslo ________ . Chlorid kobaltnatý se požívá jako indikátor ____________________ . Chlorid sodný se používá v kuchyni k ____________ .Bromid stříbrný se používá ve __________________ průmyslu .

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magdaléna Čížková