Podnikání a jeho formy Milena Tichá

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Peníze a cena Milena Tichá
Podnikatelský záměr Volba, v čem budu podnikat Průzkum Plán realizace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Školní rok 2006/2007 Vyučující: Ing. Simona Rosová
Firmy a jejich právní formy Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Inflace Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Makroekonomie a hospodářská politika
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Právní forma organizace
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.7.
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Podnikání – obchodní společnosti
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Hospodářský cyklus Milena Tichá
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
Workshop profesního poradenství pro neslyšící v rámci projektu OPPA „Zvládneme to sami!“ Podnikatelské minimum Podnikatelská myšlenka / Podnikatelský.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Podnik a podnikání Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
Trh a jeho fungování Milena Tichá
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Komanditní společnost
* Živnostenské podnikání * Živnost * - je soustavná činnost podnikatele, který podniká samostatně, pod svým vlastním jménem, na vlastní zodpovědnost a.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Globalizace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Zaměstnanost a nezaměstnanost Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Podnikání A Předmět činnosti B Povinnosti podnikatele C Formy a druhy podnikání D Podnikatelský plán E Dotace k podnikání.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
Soudobý svět Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ing. Veronika Dostálková MBA ŽIVNOSTI Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Mezinárodní ekonomická integrace Milena Tichá Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Milena Tichá. Dostupné z Metodického portálu.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO 21 Název.
Právní subjekty v podnikání
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Zaměstnanost a nezaměstnanost
Výchova k občanství 9.ročník
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Subjekty obchodněprávních vztahů
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Osnova předmětu Právní systém v ČR, typy právních dokumentů.
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Podnikání a jeho formy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podnikání Je soustavná činnost samostatně prováděná podnikatelem pod jeho vlastním jménem a na jeho vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku.

Znaky podnikání: soustavnost, samostatnost, podnikatel vystupuje pod vlastním jménem a na vlastní odpovědnost, účel – zisk.

Úkol Objasni na konkrétních příkladech základní znaky podnikání.

Úkol Jaké jsou výhody a nevýhody podnikání ve srovnání se zaměstnáním?

Podnikání uskutečňuje: jedna osoba, skupina podnikatelů.

Základní právní formy podnikání: soukromý podnik individuálního podnikatele (živnost), obchodní společnosti.

Živnost Je podnikatelská činnost jednoho podnikatele. Jde zpravidla o malý podnik. Její podmínky vymezuje zákon o živnostenském podnikání.

Živnosti Jsou registrovány na živnostenském úřadě. Vedeny v živnostenském rejstříku.

Formy živností: ohlašované, koncesované.

Živnosti ohlašované volné, vázané, řemeslné.

Úkol Uveď konkrétní příklady živností, s nimiž jsi se již někdy setkal.

Úkol Uveď výhody a nevýhody živnostenského podnikání.

Živnostmi nejsou: činnosti vyhrazené státu, činnosti duševní (nesplňují znaky podnikání), činnosti provozované na základě jiných právních předpisů (činnost lékaře, advokáta, banky, pojišťovny, burzy).

Obchodní společnost Sdružení dvou a více osob (většinou), které uzavřely smlouvu o společném podnikání pod společným názvem (firmou). Podmínky vzniku a činnosti obchodních společností vymezuje obchodní zákon.

Obchodní společnosti Jsou registrovány na ministerstvu vnitra. Vedeny v obchodním rejstříku.

Úkol Uveď výhody a nevýhody podnikání v obchodních společnostech. A porovnej je s výhodami a nevýhodami živností.

Formy obchodních společností: veřejná obchodní společnost, komanditní společnost, společnost s ručením omezeným, akciová společnost.

Úkol Jaké formy obchodních společností mohou být založeny jednou osobou?

Obchodní společnosti Osobní: Kapitálové: Smíšené: veřejná obchodní společnost Kapitálové: s.r.o. a.s. Smíšené: komanditní společnost

Úkol Uveď příklady jednotlivých forem obchodních společností, s nimiž jsi se již někdy setkal. Jaké jsou nejčastější? Proč? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých forem obchodních společností?

Další formy podnikání: Tichá společnost Družstvo

Neziskové organizace Jsou zakládány za účelem provozování škol, nemocnic, sociálních zařízení a klubů. Mohou nakupovat a prodávat statky či služby. Pokud mají vyšší výnosy než náklady, využívají je na své další činnosti. (Tzn.: Nedělí je mezi podílníky.)

Úkol Uveď příklady neziskových organizací, s nimiž jsi se již někdy setkal. K čemu slouží/sloužily?

Úkol Jaké formy podnikání se vyskytují ve vašem městě/obci? Proč? Charakterizuj jejich výhody a nevýhody.

Úkol Jak bys postupoval při zakládání své vlastní firmy?

LITERATURA: KONEČNÝ, Bronislav – SOJKA, Milan. Malá encyklopedie moderní ekonomie. Praha: Libri, 1996. ISBN 80-85983-05-2. VLČEK, Josef a kol. Ekonomie a ekonomika. Praha: ASPI, 2003. ISBN 80-86395-46-4. VLČEK, Josef a kol. Ekonomie pro neekonomy. Praha: Codex Bohemia, 1998. ISBN 80-85963-66-3. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.