SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
Advertisements

Autor: Mgr. Hana Kalousková
Světoví hudební skladatelé
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Bedřich smetana Život a dílo
Číslo a název šablony klíčové aktivity
HV-1 Hudební výchova DUM č. 13 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
Hudební baroko ( století).
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
HUDBA V RENESANCI.
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO BAROKA
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Píseň a její přeměna Od počátku k dnešku
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 16 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Povídání o Bachovi.
ICT 2 – 3 – 24 HV Johan Sebastian Bach
JOHANN SEBASTIAN BACH.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
BAROKO.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Druhy skladeb a hudební formy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_356_Hudební formy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
HUDBA V BAROKU.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_351_Hudba v období baroka AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
-co je to fuga? : polyfonní instrum. skladba/varhanní/
ICT – 2 – 3 – 28 HV - Bohuslav Martinů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Pozdní baroko Mgr. Jakub Tomala.
Mgr. Jakub Tomala. Obsah Motivační skladby a text Úvod – ze skladatelova života Výmar Köthen Lipsko Zajímavosti, závěr.
Rané baroko Mgr. Jakub Tomala.
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
Georg Friedrich Händel
Skladatelé Evropa Čechy úkoly Dějiny evropské hudby BAROKO.
6. částBAROKO ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Zdeňka Pecková Číslo VY_32_INOVACE_3432 NázevGeorg Friedrich Händel Téma hodinyŽivot a dílo G. F.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh AUTOR: Mgr. Ladislava Hurábová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_HV_04 TEMA: Dějiny hudby - BAROKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
ANTONIO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Michal Mrňák. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Dějiny evropské hudby BAROKO Skladatelé Evropa Čechy úkoly
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Jaký je rozdíl mezi vokální a instrumentální polyfonií?
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Antonio Vivaldi AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ročník
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
Světoví hudební skladatelé
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Antonio Lucio Vivaldi Benátky – Vídeň.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hudební renesance v Čechách
Název školy: ZŠ Průhonice
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
VY 32 INOVACE 543.
BAROKO - OPAKOVÁNÍ Anotace: Prezentace je určena žákům osmého ročníku
Dějiny hudby a její osobnosti
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Baroko 17. a 18. století.
Transkript prezentace:

SVĚTOVÉ HUDEBNÍ BAROKO 1600 – 1750 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Baroko Baroko = umělecko-kulturní směr, který se šíří v Evropě v průběhu 17. a 18. století Ovlivňuje hudbu, výtvarné umění, architekturu, divadlo, odívání, literaturu Charakteristický je návrat k Bohu Často je označováno za „nabubřelý“ a směšný směr Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hudba Změna hudby okolo roku 1600 2 styly vedle sebe - stile antico (polyfonie) - stile moderno (koncertní styl) Hudba je zpěvná, líbivá; typická je polarita sopránu a basu Úplné osamostatnění instrumentální hudby – nástrojový koncert, barokní suita, fuga Hudební nástroje – přejaty z renesance, ale prochází konstrukčními úpravami Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Duchovní hudba Nové nároky na duch. hudbu – emocionální působení na posluchače, srozumitelnost, zpěvnost Řím – monumentalita hudby, v orchestru několikanásobné obsazení jednotlivých hlasů Benátky – chrám sv. Marka, duchovní hudba ovlivněna operou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Hudební formy Fuga – polyfonní 2-6hlasá jednovětá skladba Concerto – 3 věty (rychlá-pomalá-rychlá), střídání celého souboru (tutti) a 1 či několika sólistů (solo) Kantáta – vokálně-instrumentální dílo pro sóla, sbor a orchestr Oratorium – skladba na duchovní text, podobné opeře, ale chybí scénické provedení Suita – vytvořena spojením pevné řady tanců Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Johann Sebastian Bach 1685 – 1750 Obrázek 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Varhany – virtuózní hráč, expert na konstrukci a stavbu, skladatel Velký skladatel a virtuóz, který ve svém díle shrnul celou epochu hud. vývoje – baroko Hudebnický rod Bachů Varhany – virtuózní hráč, expert na konstrukci a stavbu, skladatel 1714 – koncertní mistr výmarské kapely- to období jeho tvorby se nazývá – „zlatý věk“ 1723 – Lipsko – významné místo kantora – skládá převážně duchovní hudbu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DÍLO Umění fugy (nedokončené, zpracování 1 tématu) Braniborské koncerty Hudební obětina (po návštěvě u krále Fridricha II.) Temperovaný klavír Poslech: Toccata a fuga d moll Jeho dílo upadlo v zapomnění, objeven až po roce 1829, kdy F. Mendelssohn-Bartholdy předvedl Matoušovy pašije Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Georg Friedrich Händel 1685 – 1759 Obrázek 2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Muž velkého světa a slávy, Italy přezdívaný jako Milý Sas Nehudební rodina s kořeny v Čechách 1703 – Hamburk – veřejná operní scéna – slaví úspěch s operou Armira 1706 – Florencie – zde skládá opery a více než 100 světských kantát 1712 – Londýn – největší úspěchy – podporován královským dvorem, Anglii vzal za svou 2. vlast 1720 – založení Královské hudební společnosti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DÍLO Vodní hudba Hudba k ohňostroji Mesiáš Poslech: Largo z opery Xerxes Jeho dílo čítá 612 položek, z toho 42 oper a 26 oratorií. Mnohá díla náleží k nejcennějšímu evropskému hudebnímu dědictví. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Atonio Vivaldi 1678 – 1741 Obrázek 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Houslový virtuóz a významný skladatel Jako nejstarší syn z chudé rodiny byl předurčen na místo kněze 1703 – místo hudebního učitele v sirotčinci V Evropě znám jako autor velkých koncertních děl – nová hudební forma – sólový instrumentální koncert 1714 – 1740 – Benátky – uvedení asi 18 oper 1720 – vrchol jeho operní slávy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DÍLO Čtvero ročních období – soubor 4 houslových koncertů Poslech: Čtvero ročních období- Jaro Jeho dílo čítá cca 790 položek, z toho více jak 500 instrumentálních koncertů, 50 oper (La traviata) Jeho dílo objeveno až díky vydání díla J. S. Bacha, velký zájem o jeho tvorbu až po roce 1950, kdy vznikla 1. nahrávka Čtvera ročních období Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Claudio Monteverdi 1567 – 1643 Obrázek 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Označován za „most mezi renesancí a barokem“ V mnoha ohledech posunul vývoj evropské hudby Vymezil a zdokonalil hudebně–dramatický žánr – operu Prošel několika hudebními tělesy a v roce 1613 získává místo kapelníka u sv. Marka v Benátkách Po otevření 1. veřejného operního divadla v Benátkách v roce 1637 komponuje ještě několik oper Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DÍLO Opery – Orfeus, Ariadna 9 knih madrigalů Mariánské nešpory Poslech: Orfeus Skládal převážně madrigaly, operu, duchovní a instrumentální hudbu Po smrti je jeho dílo rychle zapomenuto a ještě v 70. letech 20. století byl odsuzován, následně je jeho dílo přehodnoceno a doceněno Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky a skladby: Obrázek č. 1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Johann_Sebastian_Bach.jpg Volně šiřitelné Obrázek č. 2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Georg_Friedrich_H%C3%A4ndel_2.jpg Obrázek č. 3 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antonio_Vivaldi_portrait.jpg Obrázek č. 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Claudio_Monteverdi_5.jpg Všechny hudební ukázky jsou uveřejněny na serveru www.youtube.com Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.