Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
Advertisements

Podpora Romů na trhu práce - CENTROM. Podpora Romů na trhu práce – CENTROM E.č. CZ.1.04/3.3.05/ Zahájení projektu Doba realizace projektu.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Seminář EU a my „50+“ Zlínský kraj Zlín,
Evropský sociální fond v ČR
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ).
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
Základy návrhu metodiky: Význam – Principy – Přínosy Josef Horňáček, Lenka Klimplová (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická.
Implementace flexicurity v ČR STRATEGIE EVROPA 2020 Digitální agenda pro Evropu, Mládež v pohybu, Unie inovací, Integrovaná průmyslová politika pro éru.
Implementace flexicurity v ČR Sociálně-psychologické hledisko implementace flexicurity v ČR – klíčová přidaná hodnota realizovaného projektu v ČR. Implementace.
Komplexní program podpory k posílení pracovní integrace sociálně vyloučených v Ústeckém kraji Registrační číslo projektu CZ.1.04/3.3.05/D
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
ZÁVĚRY ŠETŘENÍ SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR VE STŘEDOČESKÉM KRAJI Mladá Boleslav, 3. dubna 2013.
Podpora částečných úvazků?
Flexibilní úvazky: pro a proti z pohledu zaměstnavatelů a zaměstnanců Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP)
Implementace flexicurity v ČR Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce",
Kariérové poradenství v Tranzitním programu pro neslyšící APPN, o.s. Projekt Tranzitní program pro neslyšící je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Přínos strojírenství pro Moravskoslezský kraj
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
Znáte fondy a programy EU? - výsledky on-line ankety - Praha, 3. prosince 2007.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Zhodnocení realizace JPD 3, možnosti podpory z ESF v dalším období Konference Inovace ve vzdělávání – vzdělávání o inovacích Praha, Ing. Světlana.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Sociální podnikání jako způsob myšlení a tvořivosti požadované klíčové kompetence pro vedení sociálního podniku Ing. Vojtěch Miler PPSD Personální a poradenské.
EGAP – ZÁKLADNÍ PILÍŘ STÁTNÍ PODPORY EXPORTU XIV. Exportní fórum Jan Procházka.
Projekt TRAWI Vyhodnocení dotazníkového šetření v ČR.
Ondřej NOVODVORSKÝ Ředitel pro malé a střední fimy Microsoft MALÁ MOBILITA: NEVYUŽITÁ PŘÍLEŽITOST I BRZDA RŮSTU MSP V ČR.
Krátce bez práce Závěrečná krajská konference Projekt Krátce bez práce, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Projekt Rodičovství a práce, reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Strategie města v oblasti podpory lázeňství a cestovního ruchu Úvodní setkání, Projekt Zvýšení kvality řízení města Františkovy Lázně, reg.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
Závěrečná konference OPPA a OPPK PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Kvalita pracovních sil v cestovním ruchu. Trošku statistiky  Celkový počet pracovních úvazků v cestovním ruchu: *  Celková návštěvnost ubytovacích.
Sociální podnikání v Praze
Seminář pro zaměstnavatele Ing. Jana Váňová, NVF
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH – Výstupy z Dotazníkového ŠETŘENÍ
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
XIV. KONFERENCE SAMOSPRÁV
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
V. Setkání se starosty obcí
Transkript prezentace:

Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta Langrová Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR.

Přístupy a zkušenosti z implementace flexicurity v MSP v Polsku Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programusds Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. a)Spolu s polskými kolegy jsme připravili speciální dotazník s cílem získat aktuální informace o zkušenostech a přístupech k implementaci flexicurity na trhu práce v Polsku. b)Dotazníky byly prezentovány na konferencích v Bolszewu, v Bochnii, v Lublině a Lesznu od června 2014 do října Celkem jsme získali odpovědi od 112 respondentů. c)Polští odborníci zavádějí flexicuritu většinou v mikropodnicích (v 68%) o velikosti do 10 zaměstnanců, jen z 21% v malých podnicích. Nejčastěji přenáší zkušenost s implementací flexicurity z vojvodství Lubušského, Velkopolského a Svatokřížského. Zavádění flexicurity se týkalo především odvětví služeb, dále výroby dílů a příslušenství motorových vozidel, strojírenského a stavebního průmyslu.

Přístupy a zkušenosti z implementace flexicurity v MSP v Polsku (pokr.) Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programusds Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. d)Dotazník jsme sebrali i od českých zástupců zaměstnavatelů během ledna a února 2015 e)Čeští zástupci zaměstnavatelů zastupovali mikropodniky, malé i střední podniky téměř stejnou měrou, čili třetina respondentů prezentovala každou ze skupin MSP. Nejčastěji pracují na území Hl. m. Prahy, Karlovarského a Plzeňského kraje v odvětví služeb a poradenství v podnikání.

Změna nastavení pracovní smlouvy Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programusds Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Polsko: 64% dotazovaných v Polsku nezměnilo v rámci implementace flexicurity nastavení pracovní smlouvy u matek s dětmi mladších 15 let či osob starších 50 let. Mírně více osob 50+ prodělalo změnu pracovní smlouvy než u matek s dětmi. ČR: 77% dotazovaných nezměnilo v rámci implementace flexicurity nastavení pracovní smlouvy u žádné či pouze u několika málo matek s dětmi mladšími 15 let. 90 % dotazovaných nezměnilo nastavení pracovní smlouvy u žádné či jen ojediněle u osob 50+.

Zájem o úpravu pracovní doby Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programusds Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Polsko: 90% matek s dětmi do 15 let a 69% osob 50+ zájem o úpravu pracovní doby 80% matek s dětmi do 15 let spojují potíže s nalezením zaměstnání s faktem, že nemají nikoho, kdo by se postaral o jejich děti, zatímco budou v zaměstnání. ČR: 80 % matek s dětmi do 15 let zájem o úpravu pracovní doby (z toho polovina matek s dětmi by to chtěla určitě), 81% osob 50+ naopak vůbec o změnu pracovní doby zájem nemá. 75% matek s dětmi do 15 let spojují potíže s nalezením zaměstnání s faktem, že nemají nikoho, kdo by se postaral o jejich děti, zatímco budou v zaměstnání.

Dotovaná pracovní místa / podpora vzdělávání / připravenost pro změnu pozice Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programusds Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Polsko: pouze 67% zaměstnavatelů využívá možnosti zřízení dotovaných pracovních míst. Zhruba polovina zaměstnavatelů má dojem, že stát nijak nemotivuje zaměstnavatele k zaměstnávání znevýhodněných skupin obyvatelstva, jakými jsou národnostní menšiny či lidé s hendikepem. Vzdělávání zaměstnanců příliš nepodporuje až 73% zaměstnavatelů. Více jak polovina matek s dětmi je připravena pracovat na jiné pozici, ovšem pouze 40% osob 50+ je připraveno zastat jiné zaměstnání, než současně zastávají.

Dotovaná pracovní místa / podpora vzdělávání / připravenost pro změnu pozice (pokr.) Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programusds Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. ČR: pouze 61% zaměstnavatelů využívá možnosti zřízení dotovaných pracovních míst. Více jak polovina zaměstnavatelů má dojem, že stát nijak nemotivuje zaměstnavatele k zaměstnávání znevýhodněných skupin obyvatelstva, jakými jsou národnostní menšiny či lidé s hendikepem. Vzdělávání zaměstnanců, v opaku k polským respondentům, podporuje až 81 % zaměstnavatelů. Až 77% matek s dětmi je připraveno pracovat na jiné pozici, ovšem pouze 42% osob 50+ je připraveno zastat jiné zaměstnání, než současně zastávají.

Pozitiva a negativa implementace flexicurity Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programusds Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Za pozitiva implementace flexicurity považují zvýšení spokojenosti jak na straně zaměstnance, tak i zaměstnavatele, lepší sladění osobního a pracovního života, zvýšení efektivity práce a loajality zaměstnanců a v neposlední řadě snížení nezaměstnanosti především u ohrožených skupin obyvatelstva. Na druhé straně se obávají vyšší finanční a administrativní zátěže na zaměstnavatele, nižší kontroly práce, především rizik souvisejících s prací z domova (zhoršení komunikace se zaměstnanci a náročnější organizace práce).

Projekt "Implementace přístupů k flexicurity v malých a středních podnicích (MSP) v podmínkách ČR s využitím zahraniční spolupráce", reg. číslo CZ.1.04/5.1.01/ , je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR. Děkuji za pozornost Mgr. Aneta Langrová Specialista (1) - psycholog tel.: (sekr.), www. flexicurity.cz