EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Advertisements

MUDr. Martin Kučera Mgr. Kateřina Fritzlová
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
DIAGNOSTIKA PORUCH AUTISTICKÉHO SPEKTRA
PEDOPSYCHIATRIE - speciální část
o.s. Péče o duševní zdraví
Marie Sádlová Neurovědy 2012
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
SYNDROM TÝRANÉHO DÍTĚTE
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Příčiny SPU.
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
Alternativní a augmentativní komunikace
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
PORADENSTVÍ OD NAROZENÍ
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Grafická příloha s výsledky
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Logopedická třída MOTÝLCI
Speciálně pedagogická diagnostika logopedická
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Specifické poruchy školních dovedností
PnP u osob s poruchou autistického spektra
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI
Narušený vývoj řeči strukturní a systémové narušení jedné či většího počtu oblastí vývoje řeči (osvojování mateřského jazyka) vzhledem k chronologickému.
Studentská dobrovolnická praxe Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
GENETICKÉ VADY.
SCHIZOFRENIE.
Vývojová dysfázie.
Poruchy psychického vývoje
Autismus VY_52_INOVACE_ prosince 2013
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY PORUCHY AUTISTICKÉHO SPEKTRA.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Autismus poruchy autistického spektra (PAS)
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Aspergerův syndrom Eliška Neumanová C3A. Co je Aspergerův syndrom? Druh autismu Postižení ovlivňující způsob dorozumívání Menší potíže s řečí než osoby.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
ASPERGERŮV SYNDROM V. Vitošková, 2017.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Jan Knížek , 4.ročník- 1.skupina
PORUCHY AKTIVITY A POZORNOSTI:
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY.
Základní pojmy speciální pedagogiky
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

EMOCIONÁLNÍ PORUCHY V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM – PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY

úzkost (nemá určitý podnět) strach (konkrétní) X úzkost (nemá určitý podnět) Separační úzkostná porucha v dětství Fobická úzkostná porucha v dětství (školní fobie) Sociální úzkostná porucha v dětství

Pro vyšetření je velmi důležitý pohovor s rodiči, ve kterém se spolu s nimi snažíme přesně postihnout a popsat situace, které v dítěti vyvolávají nepříjemné prožívání. Zjišťujeme jak se problém projevuje doma, jak u prarodičů, jak ve škole a mezi kamarády. Je-li možnost, využijeme informace jiných osob.

PSDG: rozhovor s dítětem, pozorování, projektivní metody: tématická kresba, Scénotest, ROR

SCHIZOIDNÍ PORUCHA V DĚTSTVÍ ODLIŠNOSTI V MENTÁLNÍM VÝVOJI A VE VÝVOJI PSYCHICKÉM: PERVAZIVNÍ VÝVOJOVÉ PORUCHY DĚTSKÝ AUTISMUS ATYPICKÝ AUTISMUS RETTŮV SYNDROM ASPERGERŮV SYNDROM SCHIZOIDNÍ PORUCHA V DĚTSTVÍ

NARUŠENÉ OBLASTI MENTÁLNÍHO VÝVOJE: DĚTSKÝ AUTISMUS: z řeck. Autos = sám jedná se o vrozený syndrom, jehož symptomy se projevují již od 36měsíce života dítěte. Příčiny vzniku tohoto onemocnění nebyly dosud uspokojivě objasněny. NARUŠENÉ OBLASTI MENTÁLNÍHO VÝVOJE: (Dr. Lorna Wingová – triáda problematických oblastí) komunikace sociální interakce představivost (smyslová percepce)

Dítě má sníženou schopnost učit se flexibilně reagovat v různých sociálních interakcích (v 70-80% bývá přítomna i MR). Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá.

Stupeň závažnosti poruchy bývá různý, typická je rovněž značná variabilita symptomů, přičemž specifický projev deficitů charakteristických pro autismus se mění s věkem dětí.

Děti s vysoce funkčním autismem (bez MR) mají největší obtíže v oblasti sociální inteligence. Za zdánlivou netečností a odtažitostí dítěte se skrývá nejistota a neschopnost navazovat přiměřeně sociální kontakt.

Autismus je nevyléčitelný – včasná diagnostika a následná sociálně-pedagogická péče většinou přispívá ke zlepšení celkového stavu dítěte, využívána je metodika KBT, event. i atypická neuroleptika.

Autismus bývá často kombinován s jinými poruchami, či hendikepy psychického i fyzického rázu: EPI, MR, smyslové poruchy, geneticky podmíněné vady, často se přidružuje rovněž problematické chování rozdílné intenzity (sebepoškozování, obsese, agresivní tendence, aj.).

ČASNÝ INFANTILNÍ AUTISMUS (Kannerův syndrom): se projevuje od neútlejšího věku, nebo má svůj počátek nejpozději do 30.-36. měsíce věku dítěte. častěji se vyskytuje u chlapců, narušeno je především utváření sociálních vztahů a schopnost komunikace. dítě nemá zájem o lidi, nenavazuje kontakt ani s rodiči, popř. s nimi zachází jako s věcmi (používá cizí ruku jako nástroj)

neprojevuje separační úzkost, solitérní hra v útlém věku chybí některé dovednosti (dítě nenavazuje oční kontakt, nezapojuje se do sociálních hříček, chybí sociální úsměv) komunikace není reciproční potíže v očním kontaktu přetrvávají celý život ve starším věku se projevuje obsedantní potřeba dotýkání

ASPERGERŮV SYNDROM má následující příznaky: narušení sociální interakce (extrémní egocentrismus) neschopnost interakce s vrstevníky, nezájem o interakci s nimi, špatný odhad sociální interakce, sociálně a emocionálně nepřiměřené chování omezené zájmy nezájem o ostatní aktivity, opakující se ulpívání, učí se spíše nazpaměť – bez znalosti významu opakující se rituály obrácené k sobě, vyžaduje od ostatních

zvláštnosti v řeči a v jazyku opožděný vývoj, nepřirozeně perfektní expresivní jazyk, formálně pedantické vyjadřování, zvláštní tón a hlas, potíže s porozuměním jazyku, potíže s významem – hyperrealismus obtíže v neverbální komunikaci omezené používání gest, neobratná řeč těla, omezená mimika obličeje, zvláštní ulpívavý pohled motorická neobratnost

Při Aspergerově syndromu bývají rovněž přítomny velké disproporce ve vývoji a zvláštní fantazie (což může působit zavádějícím způsobem – je třeba provést důslednou diferenciální diagnostiku od ladění do schizofrenie)

RETTŮV SYNDROM vykazuje následující charakteristiky: je vázaný na ženské pohlaví většinou normální pre a perinatální vývoj, včetně psychomotorického vývoje do 6. měs. věku dítěte normální obvod hlavičky při narození

mezi 6.-18. měs. regres vývoje zejména v oblasti komunikace, ale i ostatních psychomotorických oblastech ztráta sociálního zapojení zhoršování jemné motoriky rozvoj typického stereotypu připomínajícího „mytí rukou“ těžké poruchy expresivní a receptivní řeči spojené s hlubokou MR

DIAGNOSTIKA AUTISMU vždy se při ní uplatňuje o interdisciplinární přístup, patří do kompetence SPC pro tyto poruchy je vhodné používat screeningové metody, které vyplní rodiče a event. i učitelé – při výrazné shodě následuje odborné vyšetření

Dotazník ASSQ (Asperger Syndrom Screening Questionnaire) Gilbert 1996 CARS (Childhood Autism Rating Scale) – posuzovací škály pomáhající hodnotit dítě v průběhu vyšetření (šk.věk)

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST 