České plynárenství na prahu roku 2010. Ing. Jan Zaplatílek 27. ledna 2010 XX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Gass Business Breakfast 2007 Rok 2007 – reflexe plynárenského trhu Další vývoj regulace v plynárenství a spolupráce regulačních orgánů v EU Praha – 7.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti České republiky
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Plynová krize - fakta RWE Konzern.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
ministr průmyslu a obchodu
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
České plynárenství v roce 2011 Ing. Jan Zaplatílek © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Novela energetického zákona – část plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Ing. Jan Mládek, CSc. ministr průmyslu a obchodu 1 Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 1 Zásobování plynem jako součást energetické.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
Trhy s plynem v ČR a EU a předpokládaný vývoj české energetické legislativy z odborného hlediska Ing. Jan Zaplatílek © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
RWE Transgas 9/28/2016PAGE 1 Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s. Návrh Státní energetické koncepce a její dopad na plynárenství.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
Kompresní stanice Jirkov
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Webové portály LDS/MDS
Kontroly a revize elektrických zařízení v DS a PS elektroenergetiky
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

České plynárenství na prahu roku Ing. Jan Zaplatílek 27. ledna 2010 XX. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 2 Obsah bezpečnost a spolehlivost dodávek plynu spotřeba plynu tuzemský trh s plynem změny legislativy

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 3 Dopady sporu RU – UA na Evropu Total Disruption of Russian Supplies Partial Disruption of Russian Supplies

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 4 Úplné zastavení dodávek plynu z RF přes Ukrajinu od do leden5.leden6.leden7.leden20.leden průměrná denní teplota [°C] - 5,4- 4,6- 9,3- 7,00,0 spotřeba plynu [mil. m 3 /den] 41,847,551,251,646,0 celkové dodávky z RF přes UA [mil. m 3 /den] 17,712,23,50,09,2 celkové dodávky z jiných zdrojů [mil. m 3 /den] 14,413,113,823,924,8 čerpání z PZP [mil. m 3 /den] 9,722,233,927,712,0

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 5 Bezpečnost a spolehlivost zásobování ČR v oblasti plynárenství Z hlediska bezpečnosti a spolehlivosti zásobování jsou pro české plynárenství klíčové především tři prvky : diverzifikované zdroje zemního plynu podzemní zásobníky plynu - jejich celková kapacita dosahuje přibližně ⅓ tuzemské roční spotřeby a skladují v nich převážně obchodníci podnikající na tuzemském trhu s plynem. Celkový denní výkon dokáže pokrýt při teplotách okolo 0° C, prakticky celou spotřebu České republiky v zimním období schopnost přepravní soustavy dopravovat plyn nejen směrem východ – západ, ale v případě potřeby i směrem obráceným tj. západ – východ, což se ukázalo v lednové situaci jako mimořádně důležité.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 6 Přepravní soustava 2009 cz PŘEDÁVACÍ STANICE

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 7 Vyhláška č. 334/2009 Sb., o stavech nouze v plynárenství rozšiřuje možnosti omezit spotřebu i na střední odběratele, rozčleňuje zákazníky z hlediska omezení či přerušení dodávky do více skupin, vychází z informací o skutečné spotřebě plynu za nejbližší předcházející pracovní den, každoroční aktualizace jak zařazení zákazníků do příslušných skupin, tak i minimální denní spotřeby, širší paleta odběrových stupňů (základní – pět omezovacích – pět přerušovacích – havarijní)

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 8 Prověření připravenosti nových mechanismů vyhlašování a činností dotčených subjektů ve stavu nouze. Test se uskutečnil 12. listopadu od 9 do 14 hodin. Test spočíval v simulaci stavu obdobného situaci ze 6. a 7. ledna 2009, kdy byl přerušen veškerý transit ruského zemního plynu přes území Ukrajiny do EU + simulaci vyřazení podzemních zásobníků plynu v Tvrdonicích a Dolních Dunajovicích z provozu. Byla prověřena aktuálnost telefonních, faxových a ových spojení na legislativou stanovené instituce a účastníky trhu s plynem v ČR v souladu s Havarijními plány dotčených subjektů včetně kontroly rozdělení konečných zákazníků do skupin podle platné legislativy. Zároveň byla prověřena připravenost přepravní soustavy k reverznímu chodu a připravenost podzemních zásobníků k maximální možné těžbě uskladněného zemního plynu. Dodávky plynu během simulace krize přerušeny nebyly. Test prokázal připravenost plynárenství na všech stupních řízení a přispěl ke zlepšení výměny informací mezi zainteresovanými složkami včetně státní správy a prokázal účinnost regulace spotřeby dle nové vyhlášky č. 334/2009 Sb. (úspora cca 25%spotřeby)

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 9 Nadnárodní projekty plynovodů

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 10 Program ekonomické podpory projektům v oblasti energetiky Program ekonomické podpory projektům v oblasti energetiky Nařízení č. 663/2009/ES o programu ekonomické podpory projektům v oblasti energetiky, na jehož základě by měly být poskytnuty zejména v odvětví plynárenství dotace na realizaci důležitých projektů zvyšujících bezpečnost dodávek plynu. To dalo tuzemským subjektům možnost získat částku 35 mil. EUR na podporu rozšíření kapacity podzemních zásobníků plynu a podílet se na částce 80 mil. EUR, která bude rozdělena mezi 12 členských států EU a je určena na úpravu plynárenské infrastruktury tak, aby byly zajištěny reverzní toky plynu a interkonektory mezi členskými státy EU.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 11 České žádosti o ekonomickou podporu projektům v oblasti energetiky Moravské naftové doly na výstavbu podzemního zásobníku plynu Uhřice – Jih RWE Gas Storage na rozšíření kapacity stávajícího podzemního zásobníku plynu Tvrdonice RWE Gas Storage na rozšíření kapacity stávajícího podzemního zásobníku plynu Třanovice RWE Transgas Net na infrastrukturu a zařízení umožňující reverzní chod plynárenské přepravní soustavy RWE Transgas Net na interkonektor Třanovice – Skoczów mezi Polskem a ČR RWE Transgas Net na zvýšení kapacity propojení PZP Tvrdonice a Dolní Dunajovice s KS Břeclav s přípravou propojení do Rakouska

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 12 Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o opatřeních na zajištění bezpečnosti dodávek zemního plynu a o zrušení Směrnice 2004/67/ES Návrh nařízení zavádí pojmy "hodnocení rizik" na základě vytvoření minimálního standardu bezpečnosti dodávek, dále vzorec N-1, určuje kompetentní orgán zodpovědný za vypracování národního preventivního plánu a zavádí třístupňové krizové řízení na národní, regionální a celounijní úrovni.

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 13 Celková roční spotřeba plynu Spotřeba v mil. м3 Spotřeba v GWh Meziroční změna v м3 Meziroční změna v % , , ,0

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 14 Změny v oblasti spotřeby Spotřeba plynu v letech oproti roku 2006 výrazně poklesla, zejména kombinací teplé zimy, nárůstu cen a širším uplatněním zateplení budov Reálně se v budoucnosti uvažuje ze strany několika investorů o vybudování elektráren fungujících na bázi zemního plynu, což by ve střednědobém horizontu znamenalo výraznější nárůst spotřeby Ke snaze skupiny RWE vybudovat ve střednědobém časovém horizontu početnou síť čerpacích stanic na CNG se přidala s obdobnou snahou i skupina Vítkovice holding

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 15 Podíl dovozu zemního plynu dle obchodních společností

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 16 Změny obchodníků s plynem u oprávněných zákazníků od počátku otevírání tuzemského trhu s plynem Oprávnění zákazníci kategorie VO 389) změna na 389 (2,2,104,129,152) odběrných místech Oprávnění zákazníci kategorie SO 390) změna na 390 (0,24,9,90,267) odběrných místech Oprávnění zákazníci kategorie MO ) změna na (0,428,62,366,4 506) odběrných místech Oprávnění zákazníci kategorie DOM ) změna na (0,0,6 524,11, ) odběrných místech

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 17 Podíl obchodu s plynem podle prodeje zákazníkům

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 18 Zákon č. 158/2009 Sb. počátek prací červenec 2006, účinnost od v plynárenství změna především ve vzniku operátora trhu společného pro elektroenergetiku a plynárenství další změny mají spíše dílčí charakter a byly vyvolány zkušenostmi z otevření trhu byla vypuštěna některá již překonaná ustanovení spojená z přechodem k postupně otevřenému trhu s plynem

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 19 OTE, a.s. v plynárenství funguje od organizovat krátkodobý trh s plynem vyhodnocovat odchylky za celé území České republiky a toto vyhodnocení předávat jednotlivým subjektům zúčtování a provozovateli přepravní soustavy na základě vyhodnocení odchylek zajišťovat zúčtování a vypořádání odchylek subjektů zúčtování, které jsou povinny je uhradit zpracovávat na základě ročních a pětiletých předpokládaných bilancí a na základě denních, měsíčních a ročních skutečných bilancí o přepravě, distribuci, výrobě, dodávkách, obchodu s plynem a uskladnění plynu a vlastních analýz celkové bilance plynárenské soustavy,

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 20 Euronovela EZ Implementace III. Energetického balíčku EU Certifikace provozovatele přepravní soustavy Nezávislost provozovatele přepravní soustavy na vlastníkovi Právní oddělení provozovatele podzemních zásobníků Předložení do vlády – červenec 2010 Schválení – březen 2011

 2004  Ministerstvo průmyslu a obchodu 21 Děkuji Vám za pozornost.