VLASTNÍ PŘÍSPĚVKY VÝROBCE KE ZVYŠOVÁNÍ ÚROVNĚ ŘÍZENÍ KVALITY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
KONTROLA zpracovala: Ing. Jaroslava Teuberová Náchod, dne
Nástroje územního plánování
HARMONIZOVANÉ NORMY APLIKOVATELNÉ PRO IVD
Riziko a významnost v auditu
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Management kontinuity činností organizace
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
Vztah mezi výrobcem a uživatelem diagnostických zdravotnických prostředků in vitroIVD MD) ve světle zabezpečování kvality Vztah mezi výrobcem a uživatelem.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
1 ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář ve spolupráci s ČSKB pořádají pracovní seminář Řízení kvality IVD při vývoji, výrobě a použití v klinických.
Projekt EPP-ED Mimořádné události v ÚVN MUDr. Sandro Zamarian
Externí hodnocení kvality Kontrolní materiály
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Oznamovací povinnost správních orgánů podle nařízení 764/2008 ProCoP setkání
© Přemysl Frýda, KST Praha 1/12 Závažný nežádoucí účinek / reakce ISO 9001, certified.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Dokumentace systému managementu jakosti
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
1 RIZIKO NEAUTORIZOVANÉHO DOVOZU aneb jak se ze shodného výrobku může stát neshodný Petr Šmídl CZEDMA / IMMUNOTECH.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
BMT Medical Technology s.r.o. Ing. Lenka Žďárská
Perioperační bezpečnostní proces
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
1 Povinnosti výrobce k řízení kvality v Evropské unii, revize směrnice 98/79/ES a dalších dokumentů Eva Sýkorová Immunotech a.s.
Technická normalizace ◦ Informace o vybraných normách  E-byznys (V České republice je to: ÚNMZ - Úřad pro technickou normalizaci,
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Ztráty v podnicích Ztráty mohou dosáhnout objemu % z celkových tržeb Ztráty jsou příčinou, proč firma neobstojí v konkurenci Ztráty vyplývající.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
PRAHA 17/10/07 Přínos pro laboratoře pružná reakce na vývoj v oboru, požadavky kliniků, pacientů čas finance flexibilita – týká se systému managementu.
[ 1 ] RNDr. Olga Hanzlíčková © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv RNDr. Olga Hanzlíčková vedoucí sekce dozoru Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Česká inspekce životního prostředí
Flexibilní akreditace příklady - klinická biochemie
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Povinnosti a práva zdravotnických pracovníků
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Boj o pacienta, boj o peníze
6 KONTROLA. Zásady vztahů orgánů Jihomoravského kraje k řízení příspěvkových organizací.
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Školení kódování podle MKN-10
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
přehled některých jeho ustanovení
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Bezpečnostní souvislosti v NIX-ZD
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

VLASTNÍ PŘÍSPĚVKY VÝROBCE KE ZVYŠOVÁNÍ ÚROVNĚ ŘÍZENÍ KVALITY Petr Šmídl CZEDMA / IMMUNOTECH 1 1

Směrnice 98/79/ES: požadavek záruky ustavení, udržování a aktualizace systému poprodejního dozoru (post-market surveillance – PMS). Vigilance: Tato záruka musí, kromě jiného, zahrnovat povinnost výrobce oznámit příslušným orgánům členských států EU a EFTA (Competent Authorities), příhodu (incident) či riziko jejího vzniku spojené s konkrétním výrobkem, a dále tyto orgány informovat o dalším postupu, příčině vzniku a o přijatých nápravných opatřeních. Výrobce musí samozřejmě informovat o těchto „incidentech“ i dotčené uživatele. PMS: Dále pak shodnost výrobku znamená záruku danou uživateli, že výrobce zavede a bude udržovat a aktualizovat postupy vyhodnocování zkušeností týkajících se provozu a používání IVD a pomocí vhodných prostředků činit nápravná opatření a informovat o nich uživatele, shledá-li to nutným či účelným, a to i tehdy, když se nejedná o nežádoucí příhody spojené s provozem IVD či rizikem jejich vzniku . 2 2

POKYNY K SYSTÉMU VIGILANCE ZDRAVOTNICKÝCH PROSTŘEDKŮ (Guidelines on a Medical Devices Vigilance System) MEDDEV 2.12-1 rev. 6 3 3

relevantní informace a plán nápravy závěrečné hlášení BEZPEČNOSTNÍ NÁPRAVNÉ OPATŘENÍ V TERÉNU (FIELD SAFETY CORRECTIVE ACTION, FSCA) zasílá výrobce příslušnému národnímu úřadu (Competent Authority – CA); informace relevantní informace a plán nápravy závěrečné hlášení BEZPEČNOSTNÍHO UPOZORNĚNÍ V  TERÉNU (FIELD SAFETY NOTICE, FSN) zasílá výrobce dotčeným uživatelům a příslušnému národnímu úřadu v českém jazyce (součást informace poskytované výrobcem stejně jako návod – labeling) 4 4

PŘÍHODA (INCIDENT) Jakékoliv selhání nebo zhoršení charakteristik, popřípadě účinnosti zdravotnického prostředku, anebo nepřesnost v označení zdravotnického prostředku, popřípadě v návodu k jeho použití, které přímo nebo nepřímo mohou nebo by mohly vést k úmrtí pacienta nebo uživatele nebo jiných osob anebo k vážnému zhoršení jejich zdravotního stavu. Za příhodu (incident) jsou považovány události, které splňují všechna tři následující kritéria A – C: 5 5

A - došlo k některé z následujících událostí: selhání nebo zhoršení charakteristik nebo účinnosti chápané jako neschopnost IVD fungovat v souladu s účelem použití, pokud byl používán v souladu s návodem výrobce, falešně pozitivní nebo falešně negativní výsledek testu, který spadá mimo deklarovaný výkon testu, degradace či destrukce prostředku, nevhodná léčba, nepřesnost v označení či návodu k použití a nebo i v propagačních materiálech. 6 6

důkazy podpořený názor zdravotnických pracovníků, B - existuje podezření, že prostředek výrobce se podílel na příčině nežádoucí příhody, přičemž se zohledňují: důkazy podpořený názor zdravotnických pracovníků, výsledky výrobcova vlastního předběžného posouzení, záznamy o předchozích podobných nežádoucích příhodách, ostatní důkazy, které má výrobce k dispozici. 7 7

úmrtí pacienta, uživatele nebo jiné osoby, C - událost vedla nebo by mohla vést k jednomu z následujících důsledků: úmrtí pacienta, uživatele nebo jiné osoby, vážnému zhoršení zdravotního stavu pacienta, uživatele nebo jiné osoby U IVD přichází v úvahu pouze nepřímé poškození v důsledku nesprávných výsledků testů, což může vést k: chybné diagnóze, opožděné diagnóze, nevhodné léčbě, transfuzi nevhodných materiálů. 8 8

Řízení FSN výrobcem Systémy řízení kvality, tak jak jej má dle normy ISO 13485:2003 zavedena většina výrobců, vyžaduje, aby o FSCA a FSN existovaly detailní záznamy. Jedním z nich je důkaz, že byli všichni dotčení uživatelé skutečně informováni. Z tohoto důvodu žádají výrobci dotčené uživatele o nějakou formu zpětné vazby. Může to být např. přiložený formulář, na kterém uživatel potvrzuje, že FSN obdržel a porozuměl jí. Takovýto formulář je důkazem, který je prezentován např. SÚKL, certifikačnímu orgánu a firemní centrále. 9 9

Zacházení s FSN v laboratoři Řízení se pokyny výrobce k používání IVD, jakým je samozřejmě i FSN, jsou základní podmínkou pro to, aby na výrobek bylo nahlíženo jako na shodný; jen takový může být používán při poskytování zdravotní péče. Laboratoř musí být schopna prokázat, jak s FSN naložila. Dalším častým nedostatkem v laboratořích je to, že neexistují záznamy o seznámení a výcviku personálu v souvislost s FSN, je-li to vyžadováno. 10 10

Stanovení celkového T4: bias – 12 % až + 17 % B. Friedecký: Stagnace kvality v klinické laboratoři – soubor nových informací o analytických problémech, FONS 3, 2010 Stanovení celkového T4: bias – 12 % až + 17 % Stanovení celkového T3: bias + 10 % až + 32 % (šokující) Stanovení volného T4: bias – 42 % až + 22 % (neuvěřitelné) 11 11

Forma hormonů Zastoupení [%] 70 % 10 - 15 % 15 - 20 % 0,03 % 0,3 % Kritické posuzování výsledků Forma hormonů Zastoupení [%] Vázaný na TBG 70 % Vázaný na TBPA 10 - 15 % Vázaný na hSA 15 - 20 % Volný T4 0,03 % Volný T3 0,3 % 12 12

3,3',5-trijod-L-tyronin (MR = 651)

Tyroxin (MR = 777) (3,5,3‘,5' –L-tetrajodtyronin)

Jaké koncentrace tT3, tT4, fT3 a fT4 se stanovují? TT4 – 10+1 nmol/L TT3 – 10–1 nmol/L FT4 – 10–1 pmol/L FT3 – 10–1 pmol/L 15

Uvolňování T3 a T4 pro imunochemické stanovení celkových koncentrací ANSA (8-anilino-1-naphthalenesulfonová kyselina) Salycilát Je nutné nalézt koncentrace, kdy je analyt dostatečně vytěsňován z vazebných proteinů a zároveň je jeho zkřížená reakce v imunochemickém systému minimální !!! 16

Imunochemické stanovení volného hormonu 17

Děkuji za pozornost 22