Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GRAVITAČNÍ POLE Základní pojmy Newtonův gravitační zákon
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Gravitační síla ve vesmíru
INTENZITA POLE.
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Vzájemné působení těles - síla
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
GRAVITACE Podmínky používání prezentace © RNDr. Jiří Kocourek 2013
Vypracoval: Petr Hladík IV. C, říjen 2007
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Vzájemné silové působení těles
Fyzika Účinky síly.
Síla a její měření Pojem síla - znalosti ze 6. ročníku
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
Proč je hmotnější těleso „těžší“?
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Fyzika.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Dynamika.
Vzájemné působení těles
Zákon vzájemného působení dvou těles
Síla. Skládání sil Co už víme o síle
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _601 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
GRAVITAČNÍ POLE.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Gravitační síla Ing. Radek Pavela.
Síla - opakování.
VY_32_INOVACE_11-06 Mechanika II. Gravitační pole.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
GRAVITAČNÍ SÍLA. MĚŘENÍ SÍLY. - OPAKOVÁNÍ
Digitální učební materiál
Tíhová síla a tíha tělesa
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Gravitační síla a hmotnost tělesa
GRAVITACE.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Gravitační síla, gravitační pole Země
Síla.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
Gravitační síla. Gravitační pole
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Síla. Měření síly. Gravitační síla.
Gravitační pole Pohyby těles v gravitačním poli
GRAVITACE Fy – prima Yveta Ančincová.
Název materiálu: GRAVITAČNÍ POLE – výklad učiva.
Gravitační síla, gravitační pole
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Síla opakování.
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Gravitační síla a hmotnost tělesa Pokračovat. Gravitační síla Každé těleso přitahuje všechny předměty na svém povrchu i ve svém okolí. Každá dvě tělesa.
 Každé těleso působí na druhé gravitační silou.  Gravitační sílu značíme F g.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
G RAVITAČNÍ POLE Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_52_INOVACE_12: Fyzika 7.ročník TÉMA: Gravitační síla ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
GRAVITAČNÍ SÍLA.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES. SÍLA
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
Gravitace, působení a měření
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
SKLÁDÁNÍ SIL.
Transkript prezentace:

Gravitace (gravitační síla, tíhová síla)

Gravitace V úvodu věnovaném vysvětlení pojmu síla jsme řekli, že tělesa na sebe působí silou buďto při vzájemném dotyku nebo prostřednictvím silových polí (magnetického pole, elektrického pole, gravitačního pole). Gravitační pole (zkráceně gravitace) vzniká kolem každého tělesa. Prostřednictvím gravitačního pole na sebe působí každá dvojice těles přitažlivou silou.

Gravitace Z přírodovědy v páté třídě víme, že gravitační síla je síla VŽDY přitažlivá. Čím větší mají daná tělesa hmotnost, tím větší mezi nimi působí gravitační síla. Současně čím jsou od sebe tělesa dál, tím je vzájemná gravitační síla menší.

Gravitace Na naší planetě Zemi je nejvýraznější gravitační pole samotné Země. Jeho vliv pociťujeme neustále. Drží nás „pěkně při zemi“. Když povyskočíme, dopadneme zpátky na zem. Když zakopneme, ucítíme zemskou gravitaci nepříjemně na svém těle. Když nám vyklouzne z ruky porcelánový servis po babičce, padá svisle dolů nevyhnutelně vstříc svému zániku.

Gravitace Zdá se, jakoby na Zemi působila gravitace pouze jedním směrem – svisle dolů směrem k jejímu povrchu. Je to proto, že Země má nesrovnatelně větší hmotnost, než taková drobná tělesa, jako jsou míče, skály, letadla i celé hory. Výpočet síly si proto zjednodušujeme, jako by skutečně působila pouze jedním směrem (i když zákon akce a reakce nás ujišťuje o něčem jiném). Takové síla pak říkáme TÍHOVÁ SÍLA (zkráceně TÍHA)

Gravitace Tíhová síla je (zjednodušeně řečeno) síla, kterou působí velká tělesa (planety, měsíce, hvězdy apod.) na malá tělesa (míčky, talíře, letadla apod.) v blízkosti jejich povrchu. Tíhovou sílu značíme FG (někdy také jenom G) a její velikost můžeme změřit siloměrem nebo ji vypočítat podle jednoduchého vztahu: FG = m.g g… nazýváme tíhová konstanta a pro planetu Zemi má velikost g = 10

Gravitace Takže například na žáka vaší třídy, který má hmotnost 45 kg bude působit tíhová síla: FG = m.g FG = 45.10 FG = 450 N m = 45 kg FG = ? N POZOR! Chceme-li, aby nám výsledná tíhová síla vyšla v Newtonech, musíme do vztahu dosazovat hmotnost VŽDY v kilogramech! Pokud ji máme zadanou v jiných jednotkách, musíme je na kg nejprve převést!

Gravitace Tíhová síla má směr VŽDY svisle dolů. Tento směr můžeme přesně určit pomocí olovnice. Působiště (místo, kam umístíme počátek vektoru tíhové síly) je bod, který nazýváme těžiště. Nalezení těžiště tělesa věnujeme jeden zvláštní výklad.

Gravitace SHRNUTÍ: Gravitační pole (gravitace) je vlastnost každého tělesa, jeho prostřednictvím na sebe působí každá dvě tělesa silou Gravitační síla je přitažlivá síla působící mezi každými dvěma tělesy. Její velikost závisí na hmotnosti obou těles a na jejich vzájemné vzdálenosti. Tíhovou silou působí velká tělesa (planety, hvězdy) na malá tělesa v jejich blízkosti. Její velikost se vypočítá pomocí vztahu FG = m.g, kde g je tzv. tíhová konstanta a na planetě Zemi je její velikost g = 10