Přelom chápání rodiny Vít Jirků.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
Pravděpodobné příčiny a důsledky reality rodiny v ČR
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Občanské a rodinné právo Datum vytvoření16.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Demografický vývoj obyvatelstva
Rozvod Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál.
RODINA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA STÁTU
Téma: Populační trendy
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Občanská výchova 7. ročník
D ĚJINY RODINY. P OČÁTKY LIDSKÉ RODINY ( PŮL MILIONU LET ) Silná sexuální vazba heterosexuálních párů, doprovázená spoluprací na výchově dětí. Dlouhé.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Rodina
Aleš Hodina. Problém číslo 1 Finanční podpora? Nedostatek školek?... Samotná existence rodin!
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
Přirozená měna obyvatelstva 2
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
10. Seminář Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Rodina Božena Genrtová.
Rodina Petr Machala. Co se vám vybaví při vyslovení slova – rodina?
A KTUÁLNÍ OTÁZKY RODINNÉ POLITIKY ETF – Pastorační a sociální práce, 2014 Mgr. Michael Martinek, Th.D.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Jana Volková Název: VY_32_INOVACE_01_OV9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Manželství.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
MANŽELSTVÍ.
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
Je nízká plodnost opravdu problémem?
VÝVOJ OSÍDLENÍ A ZALIDNĚNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
19. září Manželství, rodina.
Aktuální otázky rodinné politiky
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Transkript prezentace:

Přelom chápání rodiny Vít Jirků

Co je to rodina ? Rodina (podle sociologické definice) je skupina osob (případně více skupin osob) navzájem spjatých pokrevními svazky, manželstvím (nebo srovnatelným právním vztahem) nebo adopcí, jejíž dospělí členové jsou odpovědní za výchovu dětí.

Moderní rodina Dnešní typ rodiny Nukleární rodina Menší počet dětí Sociální podpora státu Menší úmrtnost Jeden rodič Více možností Vliv feminismu

Manželství Manželství je trvalé společenství muže a ženy založené zákonem stanoveným způsobem. Typy Sňatku Občanský Církevní Základní stavební jednotka státu Oikos Polis

Rozvody Počet rozvodů stoupá někdy klesne až do roku 2012 26 402 manželství 2/3 podá žena Většina 1 manželství mnoho příčin

Nesedané soužití Není zakázáno ale ani podpořeno v zákoně o rodině Určitá práva Musí se jednat o může a ženu Nejsou práva mezi sebou Problémy související s nedostatkem práv Existuje dohoda o výživném mezi druhem a družkou a další dohody

Jeden rodič Menší finanční jistota Méně dětí Spíše žena V 70% Méně paněz Menší jitosta

Počet narozených dětí mimo manželství Stoupá po revoluci Trend ze západu a z moderní společnosti Nejspíše způsobí vymření národa Souvisí s mírou počtu dětí narozených dětí Volný pohyb Lepší zdravotnictví Trend západu

Potraty Po revoluci počet klesá 12 týden těhotenství 24 na doporučení lékaře Snižuje porodnost

Nezaměstnanost Menší finanční jistota Obava ze ztráty práce obava z neuživení

Další faktory Domácí násilí Alkoholismus

zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodina http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/rozvodovost http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/zamestnanost_nezamestnanost_prace http://www.domacinasili.cz/files/index.php?id=51 KRÁLÍČKOVÁ, Zdeňka. Rodinné právo v otázkách a odpovědích: nesezdané soužití - výživné, žaloba těhotné ženy, žaloba určení výživného mezi manžely, děti a právo - žaloba na určení otcovství, návrh na zvýšení výživného, náhradní výchova - koho je možné osvojit, jaké jsou předpoklady k osvojení. Vyd. 1. Praha: Computer Press, 2000, xi, 112 s. Právní rady. ISBN 80-722-6365-X.