RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přelidnění planety.
Advertisements

GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Světová populace je celkové množství všech živých lidí na Zemi v daném čase.Podle odhadů vydávaných sčítáním lidu dosáhla Zemská populace v roce 2007.
Světové obyvatelstvo.
STRUKTURA OBYVATELSTVA
Struktura obyvatelstva
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vývoj světové populace
VY_32_INOVACE_26-02 Světová populace
OBYVATELSTVO ČR.
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Socioekonomická a správní geografie Geografie obyvatelstva
Demografický vývoj obyvatelstva
DEMOGRAFIE - RŮST POČTU OBYVATEL
Název Obyvatelstvo – rozmístění, početní vývoj a demografické ukazatele Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník Tematická oblast Sociální prostředí Anotace.
Sociekonomická geografie
Socioekonomická sféra 1. Obyvatelstvo na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
LIDSKÁ POPULACE – RŮST, NATALITA, MORTALITA
Demografie je věda, která se zabývá:
DEMOGRAFIE – DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Studijní info.
SKLADBA OBYVATELSTVA PODLE VĚKU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Obyvatelstvo ČR
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
ÚZEMNÍ POHYB OBYVATELSTVA
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Společenské a hospodářské prostředí
Obyvatelstvo.
Předmět: Občanská výchova Ročník: první Téma: Soudobý svět
Základní ukazatele populačního vývoje v České republice v roce 2004 a 2005.
Světové obyvatelstvo 1 Název školy
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Měření demografických jevů
Vývoj porodnosti a úmrtnosti v Česku
Nástin hospodářských problémů Čínské lidové republiky a rozvojových zemí od druhé světové války do roku 1990.
Přelidnění Vypracoval: Lubomír Knopp Třída: 2L Předmět: Biologie
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Globální problémy - Politická ekonomie Úvod do mezinárodních vztahů 2011.
Osnova předmětu (jarní semestr) Geografie obyvatelstva – dokončení:
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Světový populační vývoj.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE Demografická revoluce nebo též demografický přechod, je historický proces převratné změny demografických vlastností společnosti.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Populační vývoj na území ČR Poznámky: Poznámky: Data za roky jsou za historické území Čech, Moravy a českého Slezska. Od roku 1900 jsou data.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Obyvatelstvo ČR B. Hofmanová. Vývoj osídlení v nížinách, teplých oblastech, podél toků, s dostatkem obživy, na cestách -od 6. st. Slované -13. st. německá.
Populační vývoj Dobříšska
Demografická revoluce Druhý demografický přechod
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Nejlidnatější světadíl
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
POPULAČNÍ VÝVOJ V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE & AKTUÁLNÍ ÚDAJE ZA ROK 2005
VÝVOJ OSÍDLENÍ A ZALIDNĚNÍ
Konstrukce Witthauerova diagramu
Počet obyvatel na Zemi, přirozená měna obyvatelstva
Demografie je věda, která se zabývá:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Transkript prezentace:

RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI Na Zemi přibude 250 000 lidí za den!!!

Počet obyvatel na Zemi je v roce 2007 - 6,6 mld.!!! Rychlý a nerovnoměrný růst obyvatelstva je globální problém č.1! Ukazatel, který vyjadřuje změny v počtu obyvatel na Zemi je: POHYB OBYVATELSTVA: A) pohyb přirozený – porodnost a úmrtnost (+ přirozený přírůstek/ - přirozený úbytek) B) územní pohyb (migrace/stěhování) Početní růst obyvatelstva (viz. graf)

Demografická revoluce Charakteristická je poklesem hrubé míry porodnosti a hrubé míry úmrtnosti. Klesá také kojenecká úmrtnost a zvyšuje se naděje dožití. Obvykle se průběh revoluce rozděluje do dvou a více fází. Podle toho, jak jsou synchronizovány změny porodnosti a úmrtnosti v průběhu obou fází demografické revoluce, rozlišujeme tři její typy: A) Francouzský: dochází k poklesu porodnosti a k zlepšování úrovně úmrtnosti téměř současně v obou fázích revoluce. Důsledkem je relativně malý růst populace B) Anglický: úmrtnost zlepšuje v obou fázích, porodnost však v první fází neklesá, stagnuje, což má za důsledek dosti značný nárůst populace. C) Japonsko – mexický: dochází ke zlepšování úmrtnosti v obou fázích, nicméně porodnost v první fází dokonce stoupá. Tento typ je charakteristický pro rozvojové země (vysoký nárost populace). Nezaměňujte demografickou revoluci s populační explozí!!! (U demografické revoluce nemusí dojít k nárůstu populace ovšem populační exploze je termín pro rychlý nárůst obyvatelstva).

ZPĚT Francouzský typ Anglický typ Japonsko-mexický typ

Vývoj počtu obyvatel Od ½ 20. století výrazné zrychlení – problémem je výživa - hlad!!! Trend – úmrtnost klesá, porodnost stagnuje = počet obyvatel roste! Problém: přírůstek vysoký v chudých zemích x nízký přírůstek až úbytek ve vyspělých zemích. Řešení: A) populační politika – omezení porodnosti (Čína, Indie, Afrika) x zvýšení porodnosti (Evropa, Asie) B) zvýšení produkce potravin (zelená revoluce, genetické potraviny aj.)

Pokus se okomentovat výsledný graf Samostatná práce 1)Pomocí tabulek (Počet obyvatel států a zemí světa – str. 43) zjisti a vytvoř graf vývoje počtu obyvatel v těchto zemích: - Česká republika - Izrael - Angola Pokus se okomentovat výsledný graf 2) Vyhodnoť podle geografických tabulek, změny podílu světadílů na světovém obyvatelstvu.