Krajina a životní prostředí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

PODMÍNKY ŽIVOTA NA ZEMI
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Vznik Země Vznik vesmíru= teorie Hot Big Bang =velký horký třesk = silná exploze před 15 miliardami let, vzniká po ní mračno plynů a prachu, z něj vznik.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Mechanické vlastnosti plynů
Světlo.
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Věda, která se zabývá PŘÍRODOU
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – atmosféra autor VM:Ondřej Vojáček.
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
ATMOSFÉRA.
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
LES ŘASY.
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Krajina a životní prostředí
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Atmosféra Filip Bordovský.
Atmosféra Země a její složení
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vznik a vývoj atmosféry Země
Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Vzduch Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra - test Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Atmosféra tornádo bouřka led oblačnost.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Příroda živá a neživá.
NEŽIVÁ PŘÍRODA.
Země a život, vývoj života
Rostliny.
Význam ovzduší, vodstva, půd, rostlinstva a živočišstva na Zemi
Součásti neživé přírody
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ROSTLINY - ŘASY Přírodopis VI..
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
SLUNCE.
Problémy Ozónové vrstvy.
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
ATMOSFÉRA.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
1.1 Vznik a vývoj života Co je to život?
Transkript prezentace:

Krajina a životní prostředí

Složky krajiny a životního prostředí I. Životní prostředí je tvořeno abiotickými, biotickými a společenskohospodářskými vlivy a složkami

1. Složky krajiny a životního prostředí Obsah 1. Složky krajiny a životního prostředí 2. Slunce a jeho záření 3. Atmosféra

Složky krajiny a životního prostředí Všechny složky životního prostředí působí společně, současně a nepřetržitě Hlavní úkol životního prostředí je poskytovat organismům prostor pro životní děje Člověk výrazně ovlivňuje životní prostředí a změny , které vyvolal, jej zpětně ovlivňují

Slunce a jeho záření Sluneční záření se skládá z viditelného světla, infračerveného a ultrafialového záření Sluneční záření je širokospektrální Dokážeš pojmenovat význam jednotlivých typů záření?

Atmosféra Atmosféra je plynný obal Země Brání výkyvům teplot Vertikální členění atmosféry Troposféra Kyslík Oxid uhličitý Mezi další složky atmosféry patří : dusík vzácné plyny, vodní pára, vodní kapky, ledové krystaly a tuhé částice Atmosféra je neustále více znečišťovaná Ozonosféra Víš, jaká je hlavní funkce ozonosféry?

Otázky a úkoly 1. Co patří mezi hlavní složky životního prostředí? 2. Vysvětli pojem – širokospektrální záření. 3. Která část atmosféry nás nejvíce ovlivňuje? 4. Popiš složení atmosféry a charakterizuj funkci jednotlivých složek.

Sluneční záření

Vertikální členění atmosféry

Troposféra Je to nejnižší vrstva atmosféry Probíhá v ní většina meteorologických jevů a dějů Troposféra má poměrně stálé složení Dokážeš vyjmenovat, co tvoří troposféru?

Kyslík Kyslík je nezbytný pro život Kyslík se uvolňuje při fotosyntéze Víš jak je spotřebováván? Spotřeba kyslíku neustále roste

Oxid uhličitý Je to velmi významná složka atmosféry Do ovzduší se dostává při: sopečné činnosti, zvětrávání nerostů a hornin, tlení a hoření Dále je vylučován při dýchání Podíl tohoto plynu se neustále zvyšuje Oxid uhličitý je pohlcován zelenými rostlinami při fotosyntéze Je to skleníkový plyn