Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/21.3311 Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kyslík Mgr. Helena Roubalová
Advertisements

Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Dusík, fosfor.
Chemické prvky-nekovy č.2
Chemické prvky-nekovy č.1
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Vodík Mgr. Helena Roubalová
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Vybrané prvky a anorganické.
Alternativní zdroje energie
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Složky krajiny a životní prostředí
Významné prvky kolem nás III.
NEKOVY kyslík.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Kovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
Kyslík.
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
VODA.
Zástupci prvků skupin RZ
Kyslíkaté kyseliny.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Saturn Šablona: III/2
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ II. Chemie 8. ročník
Soli Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Kovy 2 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Chemické prvky Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Vznik a vývoj atmosféry Země
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Kyslík.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - plynné O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr halogeny.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_22_NEBEZPEČNOST LÁTEK TÉMA: NEBEZPEČNOST LÁTEK ČÍSLO PROJEKTU:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 8.ROČNÍK.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_34_KYSLÍK TÉMA: KYSLÍK ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Zástupci prvků skupin RZ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_18_ Vzácné plyny
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
VY_32_INOVACE_Slo_I_09 Dusík ppt.
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VODA, VZDUCH, KYSLÍK, HASICÍ PŘÍSTROJE
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Rozdělení chemických prvků
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Transkript prezentace:

Nekovy 1 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

Nekovy – kyslík, dusík, vodík

Nekovy Jsou všechny prvky, které nemají typické vlastnosti kovů Nemají kovový lesk Nevedou elektrický proud Nevedou teplo Většinou se za normálních podmínek vyskytují v plynném nebo pevném skupenství Mají malou teplotu tání

Kyslík Je složkou vzduchu Je důležitý pro život většiny živočichů – dýchání V malém množství je rozpuštěn ve vodě, tím u možňuje život vodních živočichů Kyslík je nezbytný pro hoření látek ve vzduchu Kyslík v kapalném skupenství

Kyslík Zvláštní forma kyslíku tvoří okolo Země ochranný obal – ozonovou vrstvu, ta zachycuje nebezpečnou část slunečního záření. Využití kyslíku: V dýchacích přístrojích (lékařství, letectví, potápění) Spolu s vodíkem při řezání a sváření kovů Balón se sondou pro zkoumání ozonové vrstvy Tlaková láhev pro skladování kyslíku

Dusík Je hlavní složkou vzduchu Je to bezbarvý plyn Je velmi stálý, proto se používá pro vytvoření prostředí zabraňujícího vzniku požáru nebo výbuchu Vyrábí se z něj mnoho důležitých látek (amoniak, kyselina dusičná, hnojiva) Dusík uskladněný v tlakové láhvi Tekutý dusík Používá se k vypalování bradavic.

Vodík Má velmi malou hustotu Spolu s kyslíkem se používá ke sváření a řezání kovů Samotný je velmi nestálý a snadno se vznítí (vybuchne) Dříve se používal jako nadnášející plyn ve vzducholodích, poté, co se zjistilo, že se snadno vznítí, se přestal používat.

Shrnutí V jakých skupenstvích se nejčastěji vyskytují nekovy? Mohou nekovy vést elektrický proud? V jakých oborech se používá kyslík? Kterého plynu - kyslíku, dusíku nebo vodíku je ve vzduchu nejvíc?

pg/255px-Liquidnitrogen.jpg mosfera03.jpg/220px-Meteotek08_atmosfera03.jpg g/220px-GlobusSonda.jpg he.jpg/220px-Sauerstoffflasche.jpg _tank.JPG/150px-Liquid_nitrogen_tank.JPG rning.jpg/220px-Hindenburg_burning.jpg 0px-IvyMike2.jpg