Niva Lužnice – necháme ji zarůst?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Revitalizace Černého potoka v druhém úseku
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
Rostliny rybníka a jeho okolí 2
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Pícniny - rozdělení a využití
Česká republika: Přehrady Hospodářský zeměpis
Jestřebské slatiny Pavel Brych.
Vodní nádrže.
Česká republika: Českobudějovický kraj Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Česká republika: Rybníky Hospodářský zeměpis
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Antropogenní vlivy – human impacts
Plankton Přírodopis VY_32_INOVACE_169, 9. sada, Př3 ANOTACE
Společenstva vířníků (Rotifera) v různých typech tůní Daniel Vařecha.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
RYBNÍK JAKO CELEK.
Poodří Chráněná oblast.
ČESKO a jeho krajina.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: AZ – kvíz Ekosystém rybníka Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 5/17 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY KOMBINACE OPATŘENÍ VE SPOLEČNÉM POVODÍ Kolektiv autorů.
Rákos má podzemní až 4 m dlouhé oddenky, z nichž vyrůstají silná vzpřímená stébla s až 50 cm dlouhými listy. Rákos obecný je velmi statná vytrvalá.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Bioindikátory čistoty vod
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Hydrologické stanice - měří množství vody v řekách, vydatnost pramenů a hladiny podzemních vod Monitorování aktuální hydrologické Automatizace: nižší zranitelnost.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
V ODA Z ÁKLAD ŽIVOTA Ing. Jakub Esterka. Úvodní test 1.Kolik procent vody na zemi je ve formě sladké vody? 2.Kdy má voda největší hustotu a jaké jsou.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Ukaž významná chráněná území kraje VY_32_INOVACE_10
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Co je to mokřad, význam, mokřady ČR
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Ochrana, ohrožení, obnova mokřadů
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
Krajina České republiky
Strážnické pomoraví.
Ekosystém louka I. název: VY_32_INOVACE_18_Ekosystem_louka I
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Leknínovité (Nymphaeaceae)
Revitalizace vodních toků
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Zhongyuan Chen Jiufa Li Huanting Shen Wang Zhanghua
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Hydrosféra – vodní obal země.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Poznávačka živočichové a rostliny vod
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Niva Lužnice – necháme ji zarůst? Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů

Význam nivy Lužnice Současný stav – zarůstání, útlum hospodaření Minulost – film „Život s povodněmi“ Budoucnost – hospodaření, těžba dřeva, turismus, ochrana přírody

Význam nivy Lužnice Příroda – chráněné druhy, přirozené koryto Tlumení povodní Čištění vody – zachytávání živin Turismus Ryby, dřevo, píce, pastviny

Přírodní, neupravené koryto řeky Nelíbí se mi to odškrcení, to se používá?

Co tam všechno je? Vodní makrofyta: 28 druhů: stulík malý (Nuphar pumila), kosatec sibiřský (Iris sibirica), leknín bělostný (Nymphaea candida), žebratka bahenní (Hottonia palustris), žabník kopinatý (Alisma lanceolatum), a méně vzácné, i když ohrožené druhy vodních makrofyt, jako je stulík žlutý, stolístek menší, kosatec žlutý. Různé druhy rdestů apod (Černý 1994). Ryby: 30 druhů ryb, z toho kriticky ohroženého Lampetra planeri, silně ohroženého druhu Cobitis elongatoides a pěti druhů patřících do kategorie ohrožených (Cottus gobio, Leuciscus idus, Phoxinus phoxinus, Lota lota a Misgurnus fossilis) Holub (2008). Řasy: 128 druhů řas: Pithart a kol. (2007) nalezli 66 druhů zelených řas a 34 druhů bičíkovců, včetné vzácných zelenivek (Gonyostomum semen) a euglenophyt. Chrysophyta: Němcová a kol. (2002) nalezli 28 druhů šupinatých chrysophyt z rodů Mallomonas a Synura, z toho se jednalo o 7 prvních nálezů v ČR. Z hlediska této skupiny se jedná o nejbohatší lokalitu v ČR. Neobvyklé je řasové společenstvo jako celek: převládají bičíkovci, zejména skrytěnky (Cryptophyta), krásnoočka (Euglenophyta) a hnědé řasy (Chrysophyta), zatímco chybí sinice, dominující v okolních eutrofních vodách. Zooplankton: výrazně vyšší počet druhů ve srovnání s okolními rybníky – bylo nalezeno 33 druhů perlooček a 30 druhů vířníků (Pithart a kol. 2007).

Jarní rozliv v nivě Lužnice u Dvorů n.L., březen 2006 Tlumení povodní Jarní rozliv v nivě Lužnice u Dvorů n.L., březen 2006

Horní Lužnice, objem retence, jaro 2006) Vlícováním leteckého snímku skutečného rozlivu do 3D modelu. Zaplavená oblast: 478 ha Objem: 4.9 mil. m³ Celková kapacita nivy: 7 mil.m3 Průměrná hloubka: 1,023 m

Většina niv v zemědělské krajině Blanice u Putimi, 30ti letá voda, 2010

Vliv úpravy koryta a nivy na transformaci povodňové vlny Scénář virtuální transformace – napřímený a zahloubený tok Současný stav Zdroj: Dostál a kol.

68 h retardace Dynamika povodně 2002 na jihočeských řekách Hydrogram (záznam průtoku v čase) Lužnice z povodně 2002 vykazuje odlišnou dynamiku vzhledem k Vltavě a Otavě, které prudce kulminují ve stejnou dobu. Kulminace Lužnice je opožděna o 68 hodin a je snížena. Důsledkem jsou rozlivy do nivy a retence v rybničních soustavách, které povodeň utlumily. Níže po toku se pak tato transformace projeví například nižším stavem hladiny a může přinést redukci povodňových škod. 68 h retardace ČHMÚ

Orlík – vodní květy

Příklad ekonomické evaluace přirozené retence fosforu: 11 km úsek přirozené nivy odstraní 1.54 tun fosforu ročně. Náklady na odstranění ekvivalentního množstvív ČOV s 50% účinností činí 6 850 000 Kč. Koncentrace celkového dusíku TN a celkového fosforu TP byly sledovány v letech 1996 – 2007 v intervalu jednoho měsíce a byly vztaženy k aktuálním průtokům, aby byly vyjádřeny toky živin. Na grafu dole je patrná setrvale vyšší koncentrace TP na přítoku. TP přítok TP odtok

Niva Lužnice 6 km úsek přirozené nivy: retence 1.54 tun P Náklady na odstranění fosforu v ČOV 6 850 000 Kč Vlevo niva Blanice, nulová retence .

Louky a pastviny Tradičním hospodářským využitím říčních niv je luční hospodářství – ať už louky využívané na seč či pastviny. Tento způsob využití niv lze snadno skloubit s jejich pravidelným zaplavováním. Lužnice, Suchdol n.L.

Lužnice, Dvory n.L., 1952

Lužnice, Dvory n.L., 2005

Lužnice, Dvory n.L., 2009

Vyšší rostliny – počet druhů a zastínění

Jak bylo dřív - film

Projekty

Obnova pastvy

Co turista?

Rekreace

Nový projekt Příprava pro obnovu pastvy - 15 ha Odstranění dřevin – 2 ha Ruční seč – 1,5 ha Nové souhlasy majitelů pozemků + povolení CHKO Financování: Norské fondy

Diskuse Využít biomasu k energetickým účelům Seč luk na seno ?? Pastva Výroba bioplynu Výroba štěpky Samovýroba palivového dřeva Seč luk na seno ?? Pastva